Därför blir du berusad snabbare av bubbel

07 mar, 2018 
AvMikaela Alex
Bubbel gör dig berusad snabbare.
Känner du av ett glas bubbel snabbare än ett glas vanligt vin? Enligt en studie kan faktiskt kolsyran göra att du blir berusad snabbare.
Annons

Många av oss har nog känt att ett glas mousserande vin – oavsett om det är champagne, cava, prosecco eller något annat bubbligt – stiger en åt huvudet snabbare än ett glas stilla vin. Och enligt forskare kan den känslan vara befogad – och att det är själva bubblornas fel.

Forskare hade fest

Den här spännande studien började för 17 år sedan, då Dr. Fran Ridout höll en liten fest i sitt laboratorium och alla kollegor fick två glas champagne (justerat efter kroppsvikt). Men twisten här var att hälften fick mousserande som vispats för att bli av med så mycket av bubblorna som möjligt, medan bara hälften fick faktiska bubblor i glaset.

När man sedan mätte deras alkoholhalt i blodet kunde man se att den steg betydligt snabbare hos de som druckit vin med bubblor. En vecka senare gjorde man om samma experiment men med ombytta grupper – och resultatet var fortfarande det samma.

Mer alkohol i blodet

Efter fem minuter hade de som drack den mousserande drycken i genomsnitt 0,54 milligram alkohol per milliliter blod, medan de som drack det avslagna bubblet hade 0,39 milligram alkohol per milliliter blod i jämförelse.

Annons

Detta är dock en liten studie, så att kalla detta fakta är lite väl tidigt. Men nog kan det ligga något bakom att du känner av alkoholen snabbare när du dricker bubbel.

Föredrar du cava, prosecco eller champagne?
Föredrar du cava, prosecco eller champagne? Foto: Shutterstock

Källa: Cosmopolitan

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons