Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

3 trädgårdsproffs ger sina bästa tips

20 jul, 2023 
AvHelena Skoog
trädgårdstips
Äntligen trädgårdstider! Vi bad tre proffs, Nicole Wilson, Kristin Lagerqvist och John Taylor, att dela med sig av sina bästa tips för både odling och inredning ute.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Se odlingstrenderna att ha koll på 2023Brand logo
Se odlingstrenderna att ha koll på 2023

Nicole Wilson, trädgårdsdesigner med företaget New Generation Gardens och en av grundarna till New Botanic som erbjuder kurerade odlingskollektioner. Instagram: @newbotanic.official

Nicole Wilson säljer odlingskollektioner på Newbotanic.se. Perfekt för nyblivna odlare! Den här med ätbara blommor heter Culinary bouquet collection.

Vad satsar du på den här trädgårdssäsongen?

Annons

– I år vill jag få in mer städsegrön vinterstruktur och form i trädgården. Älskar när det på vintern finns både gröna och bruna former som ger trädgården prydnadsvärde.

Vad är det bästa med din trädgård?

– Att vi har fått till så många olika små mysiga rum att umgås i. Jag älskar vårt växthus som jag odlar massa goda grönsaker i, som vi umgås mycket i och som förlänger trädgårdssäsongen. Men mest av allt älskar jag att detta är den trädgård som även min mamma odlat och påtat i så många år innan mig. Det finaste arv jag fått efter henne: hennes trädgård och mitt trädgårdsintresse.

Vilken blir sommarens trädgårdstrend?

– Inflationen kommer göra att färre reser och fler satsar mer på att göra sin trädgård fin och mysig att tillbringa sin lediga tid i. Fler kommer börja odla egna grönsaker och blommor. Det ökade intresset såg vi redan under pandemin och med den skenande inflationen är det inte dumt att bli mer självförsörjande på favoritgrödor och buketter som blivit så dyra. Jag tror att tomaten blir årets gröda att nörda ner sig – för att den älskas av många, kommer i så många olika former, färger och smaker och eftersom den har blivit en snackis bland råvaror som gått upp i pris.

Annons

Så skapar du rum i trädgården

1. Tänk golv, vägg och tak. Att till exempel lägga singel runt pallkragarna gör att det mer känns som en köksträdgård än några pallkragar placerade på en gräsmatta. Häckar och buskar ger väggar, kronan på ett träd eller en pergola kan ge ett tak.

2. Våga bryta gräsmatta med en gång, så har du början till två olika rum.

3. Sätt namn på rummen. Det avgränsar ytan och gör det enklare att våga rama in det med väggar, golv och tak. Precis som rummen inomhus har namn tycker jag även rummen i trädgården borde få det.

4. Låt inte allt vara synligt. En trädgård där man kan se allt är inte så spännande. Genom att jobba med ”väggar” och bryta siktlinjer kan du få hemliga trädgårdsrum och trädgården kan kännas större.

Nicole Wilsons trädgård är full av olika mysiga ”rum”.
Annons
”Känslan av att skörda grönsaker och blommor från sin egen fönsterbräda eller ­täppa är svårslagen!”
Annons

Kristin Lagerqvist, bloggar på Krickelins.se, driver ­livsstilskonceptet och butiken KLco. Instagram: @krickelin

Kristin Lagerkvist och hunden Boris.

Vad ser du mest fram emot?

– Jag längtar efter att odla fänkål, koriander och krasse. De blir vackra i trädgården och goda på tallriken – blommande koriander är dessutom vacker i bukett. Jag längtar också efter att styra upp och göra det lättare för mig själv i år – bra växtstöd och bevattning är A och O.

Satsar du på något särskilt den här säsongen?

Annons

– Jag ska bygga ett nytt staket framför mina blomsterbäddar och en ny entré in i den delen av trädgården. Det känns skoj med en lagom förändring. Jag har inga direkta nykomlingar i rabatterna men kommer maxa det jag brukar lyckas med och strunta i det som inte brukar bli bra. Jag ska frossa i solros, rudbeckia och rosenskära.

Vad är det bästa med din trädgård?

– Att det finns olika spännande rum att vistas i – vårt växthus är vår klokaste investering och förlänger säsongen för hela familjen. Här äter vi frukost under regniga dagar samt sitter med tända ljus och kamin under kyliga sommarkvällar och jag förodlar alla mina sommarblommor här inne. En stor vinranka täcker tak och väggar inne i växthuset och skapar en ombonad känsla.

Vilken växt är det säkraste kortet för nybörjare?

– Ringblomma! Vackra, lätta och användbara i både bukett och mat. Den går att direktså, man behöver inte förodla om man vill ta den enkla vägen till blomning.

Annons

Vilken blir sommarens trädgårdstrend?

– Det känns som om Gladiolus kommer segla upp och bli en populär blomma i rabatt och bukett. Så pampig – det gäller att fixa en stor, stabil vas om man ska ha ett stort fång.

I Kristin Lagerkvists trädgård är det blommigt och lummigt.
Kristin Lagerqvists bok Livskraft från trädgård och hav (The book affair).
Annons
Kristin förodlar sina sommarblommor i växthuset.

Så skapar du rum i trädgården

1. Leta efter äldre möbler och grejer på loppis, som zink- eller keramikfat för att skapa vattenbad med blommor för bin. Skapa olika miljöer där man vill slå sig ner.

2. Bygg upp ditt trädgårdsrum i nivåer och med rumskänsla – låt slingerväxter agera ”vägg” och äppelträdets krona vara ”tak”.

3. Fokusera på att gruppera i stället för att sprida ut krukor och andra stilleben i trädgården – placera krukor i olika storlekar och material tillsammans.

Annons

John Taylor, trädgårdsmästare i Malmö, känd från Trädgårdstider i SVT. Gav i höstas ut boken Taylors trädgård (Polaris Fakta). Instagram: @johtay

Satsar du på något särskilt den här säsongen?

– I år kommer det odlas fler kronärtskockor i grönsakslandet. Komposten kommer utökas till tre fack och klätterställningen byggs bakom den för rosor, klematis och en vinranka för vindruvor.

Vad är det bästa med din trädgård?

– Att kunna gå ut barfota på en daggig gräsmatta på morgonen med kaffet i handen och lyssna på koltrasten är den ultimata lyxen.

Annons

Vilken växt är det säkraste kortet för nybörjare?

– Potatis i grönsakslandet är svår att misslyckas med samt att sätta en dahliaknöl i en solig del av trädgården innebär garanterat lycka till första frosten.

Vad tror du blir sommarens trädgårdstrend?

– Folk kommer att odla mer grönsaker, frukt och bär och kommer minska ordentligt på gräsmattan för ändamålet. Har även känslan av att pioner kommer tillbaka.

Hängmatta i ett hav av blommor.

Tre smarta tips av John Taylor:

1. Det finns nästan alltid plats för en ros till. Antingen i rabatten eller en som klättrar mot huset.

Annons

2. Bästa sommarblomma för sen höstblomning är Inkakrage (Tithonia rotundifolia). Knallig orange färg och sammetskänsla på blommorna.

3. Avsluta trädgårdsåret genom att plantera ett fruktträd. En fin gåva för alla som kommer vistas i trädgården i framtiden.

Tulpaner finns det massor av i John Taylors rabatter.
Det finns alltid plats för en ros till, enligt John Taylor.
Annons
Boken Taylors trädgård (Polaris Fakta).

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons