Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongenSe ELLE Hemma hos

6 tåliga och trendiga växter för balkongen

04 maj, 2021 
Tåliga och trendiga växter för balkongen
Dags att ge balkongen ett lyft! Vi tipsar om 6 tåliga växter som förvandlar balkongen till en trendig grön oas på nolltid.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
7 sätt att förnya dina möbler och detaljer – istället för att köpa nyttBrand logo
7 sätt att förnya dina möbler och detaljer – istället för att köpa nytt

Äntligen är årets varma månader inom räckhåll. Uppdatera balkongen och skapa din alldeles egen gröna oas lagom till att sommaren gör entré. Vi samlar sex trendiga och tåliga växter som du antingen odlar från scratch eller enkelt köper färdiga.

Här är 6 trendiga och tåliga växter perfekta för balkongen i vår och sommar:

1. Begonia

Begonia är en tålig blomma att ha på balkongen
Begonian kommer i flera tusen olika tappningar, därav den stora variationen på färg och utförande. Foto: TT.

Begonia trendar både inomhus och utomhus, mycket tack vare att den är så lättskött. Den blommar i princip oavbrutet hela sommaren och ger sig inte förrän frosten närmar sig. Dessutom påverkas de inte nämnvärt av regn och vind utan fortsätter att blomma ändå, vilket är tacksamt för vår växlande väderlek.

Annons

2. Stjärnöga

Stjärnöga är tålig och trendig 2021
Ute efter en lättskött färgklick som även klarar kyla? Då är stjärnöga mitt i prick. Foto: Plantagen.

Stjärnöga är enkel att ta hand om, torktålig och perfekt för den soliga balkongen. Ett stort plus är att den har relativt lång blomningstid, från våren långt in på hösten och tål kyla ner till cirka noll grader. Plantera i sommarblomsjord och vattna ordentligt vid planteringstillfället. Sedan vattnar du på nytt när jorden har torkat upp.

3. Pelargon

Pelargon är en tålig växt för balkongen
Investera i färgstarka pelargoner som passar både inne och ute. Foto: Blomsterlandet.

Pelargoner är lättskötta färgklickar som trivs både inom- och utomhus! Väl ute på balkongen är det viktigt att pelargonerna står på en lätt skuggad plats. De kan enkelt blekas eller brännas i direkt solljus. Jorden håller du lätt fuktig, alternativt att du vattnar när den har torkat lätt. Se upp så att den inte står stående med vatten i botten eller blir för blöt.

Annons

4. Murgröna

Plantera murgröna på balkongen
Addera murgröna och forma en grön drömoas. Foto: Blomsterlandet.

Skapa en grön oas på riktigt med murgröna! Murgrönan är enkel att ta hand om och livar upp utemiljön utan några större insatser. Så fort den börjar växa kräver den minimal skötsel. Under sommarhalvåret räcker det att du tillför näring runt en gång i veckan för att murgrönan ska frodas ordentligt.

5. Tagetes

Så inreder du med trendväxten tagetes
70-talsfavoriten tagetes gör en comeback – och passar perfekt på balkongen. Foto: TT.

Att 70-talet har smugit sig tillbaka har nog inte gått någon obemärkt förbi. Nu ser det ikoniska årtiondet ut att göra comeback även bland blommor och växter. Tagetes är en 70-talsfavorit som blommar från april tills frosten kommer. Den kommer i många olika sorter, med färger som sträcker sig från gult till mörkorange. Vattna regelbundet hela säsongen.

Annons

6. Yuccapalm

Yuccapalm perfekt för balkongen
Yuccapalmen tål alla slags temperaturer, vilket gör den extra tacksam för balkongen. Foto: TT.

Gröna växter fortsätter att regera, inte minst storbladiga alternativ som för tankarna till en lummig och avkopplande oas. Yuccapalmen är lättskött, flexibel och tål alla slags temperaturer, från torka och sol till temperaturer ner mot noll grader.

Tänk på:

1. Använd växter för att skapa ett naturnära insynsskydd. Sätt upp en spaljé eller annat klätterstöd och plantera, eller köp färdiga, klätterväxter som får klättra upp och skapa en grön vägg.

2. Glöm inte bort vilket läge din balkong är i. Alla växter passar inte i alla lägen, så dubbelkolla att växten du är ute efter passar en solig eller skuggigare balkong innan du köper eller odlar.

3. Addera amplar! Utöver att frige plats får du mer plats för växter samtidigt som du skapar en levande grön oas som sprider sig i olika höjder.

Källa: Blomsterlandet och Plantagen.

Annons