Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationPåskdekorationerPåskpyssel och DIY

Skugga uteplatsen med stil – så gör du ett eget solsegel

16 maj, 2023 
AvCecilia Persson
solsegel
Att göra ett eget solsegel är ett utmärkt sätt att lyfta din uteplats eller trädgård och skapa en mysig plats för hela familjen och vänner att umgås på. Med lite kreativitet kan du enkelt skapa ett användbart inslag till uteplatsen som du kan glädjas åt i flera år framöver – vi visar dig hur!
Annons

Det kan minst sagt vara härligt att känna solens värme mot huden, men hur mycket vi än har längtat efter sommaren som snart är här kan det som bekant vara skadligt att utsätta den för överdrivet mycket UV-strålar. Om du älskar att tillbringa tid på uteplatsen men vill kunna njuta av den utan solens skadliga strålar är ett solsegel gjort av segelduk ett perfekt alternativ som inte bara erbjuder skydd, utan som också adderar en stilsäker touch till utomhusmiljön.

Det finns färdiga solsegel att köpa, men de kan både kosta en hel del samt är sannolikt inte i den perfekta storleken för just din altan eller uteplats. Ett bra alternativ är att göra ditt eget solsegel, så att resultatet blir precis som du själv önskar.

Så gör du ett eget solsegel – steg för steg

  • Välj rätt tyg för ändamålet
  • Bestäm vart du vill ha solseglet – ska det till exempel "sväva fritt" eller vara en del av en pergola?
  • Mät storleken på ytan du vill täcka med solseglet
  • Hitta en fästanordning som passar och som håller även för blåst

Om du vill göra ett eget solsegel är första steget att välja rätt tyg att använda sig av. Segelduk är ett perfekt alternativ då det är både tåligt, mer vattenavvisande än många andra tyger och skyddar från strålande sol. Det finns dessutom i flera olika färger, så att du kan välja den nyans som passar just din utomhusinredning.

Annons

Segelduk till solsegel

Den här segelduken är gjord i ett tåligt och vattenavvisande material som passar perfekt för att göra ett solsegel med lutning till altanen eller liknande. Det finns dessutom i fyra snygga färger.

vit segelduk till solsegeö
Klicka på bilden för att komma direkt till segelduken.

När du har bestämt dig för vilket tyg du ska använda dig av är nästa steg att mäta ytan där du vill ha ditt solsegel. Mät noggrant och lägg gärna till några extra centimeter så att du är säker på att tyget täcker hela ytan. Du behöver också bestämma dig för hur du vill fästa solseglet – se till att göra research för just den lösning du har tänkt dig, så att du kan försäkra dig om att solseglet inte lossnar eller drar sönder något när det börjar blåsa ute. Du kan till exempel behöva gjuta en fot om ni vill fästa seglet i en stolpe, och att fästa det direkt på husfasaden kan leda till att den slits sönder.

segelduk som är fäst i pergola
Du kan låta solseglet "sväva fritt" och fästa det i fristående, väl förankrade, punkter, eller låta det vara en del av exempelvis en pergola, som på bilden.

Efter att du har ordnat dina fästanordningar är det dags att börja skapa själva solseglet. Klipp till segelduken och sy till kanterna så att de får en fin fåll. När solseglet är i rätt storlek och form är det dags att hänga upp det. Se till att solseglet är tillräckligt spänt samt har en korrekt lutning, så att regnvatten inte samlas ovanpå det och så småningom börjar droppa igenom.

Nu är det bara att njuta av ditt solsegel! Det färdiga resultatet skyddar inte bara mot sol och till viss del väta, utan blir också en fin detalj i din trädgård som genast skapar en stilren och mer ombonad känsla.

Solsegel trekantigt

Om du inte vill göra ett eget solsegel kan du köpa ett färdigt. Detta solsegel hittar du hos Hemtex (reklamlänk).

trekantigt vitt segelduk
Inspireras av 5 trender för balkongen och uteplatsenBrand logo
Inspireras av 5 trender för balkongen och uteplatsen
Annons