Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationPåskdekorationerPåskpyssel och DIY

Så odlar du på liten yta – experternas smartaste tips

30 mar, 2021 
AvCecilia von Mentzer
Odla på liten yta - experternas tips Elle Decoration
Visst kan man odla i kruka och hinkar! Våra fyra trädgårdsexperter ger sina bästa tips för att lyckas med odlingen. Och den hållbara trädgården är här för att stanna.
Annons
7 största inredningstrenderna under 2021Brand logo
7 största inredningstrenderna under 2021

Vi frågade fyra experter om deras bästa råd för att odla i krukor och på små ytor. Här är deras svar!

MALIN PERSSON, Stylist, bloggare och tv-profil

Odla på liten yta - experternas tips Elle Decoration Malin Persson
Instagram: @themalinpersson

Hur lyckas man med lilla odlingen?

Annons

”Väldigt många växter klarar sig bra i stora krukor på balkongen, du kan till exempel odla både morot och potatis i vanliga hinkar! Har du liten plats men kan klämma in en pallkrage kan du maximera din skörd där genom att byta ut, fylla på och driva fram nya grödor under hela säsongen. Mitt råd är att prova sig fram. Lägg ambitionen på en rimlig nivå.”

Hur inreder man lilla ytan?

Odla på liten yta - experternas tips Elle Decoration Malin Persson

”Förvandla din balkong till en liten, grön oas! Maxa med krukor, spaljéer och amplar. Blanda ätbart med blommor du gillar. Tänk på att mixa sommarblommor med perenner som små bärbuskar, kanske en klättrande klematis som utgör stommen och som kommer år efter år. Glöm sen inte det vintergröna, för man vill ju ha en vacker balkong året om! Tänk på att utnyttja hela balkongen, även sidorna och på höjden. Plantera ett minde träd i en stor kruka så får du lite av ett tak. Häng upp mysig belysning och en hängmatta där du kan ligga och njuta.”

Annons

Odlingstrender 2021?

”Det finns en längtan efter att skapa en hållbar trädgård. Vi tänker mer på våra insekter genom att plantera pollinerande växter. Fruktträden får tar en större roll i trädgården då de binder koldioxid och ger rikliga skördar.”

ELIN LANNSJÖ, Stylist, designer och bloggare på ELLE

Odla på liten yta - experternas tips Elle Decoration Elin Lannsjö
Instagram: @elinlannsjo

Hur lyckas man med lilla odlingen?

”Plantor har olika behov så anpassa odlingen till dina egna förutsättningar, som hur stor odlingsytan är, djupet på jorden, om det är en skyddad miljö och antal soltimmar. Hjälp odlingen på traven genom bra kvalitetsjord. God dränering är viktigt, få rötter trivs med att stå i vatten under längre tid. Små odlingsutrymmen mår bra av flexibilitet: plantera växter i större krukor eller lådor som går att flytta på.”

Annons

Hur inreder man lilla ytan?

”Att tänka rumslighet och rama in odlingen som ett rum med ytor och väggar är ett verktyg för att skapa en snygg och härlig känsla på den lilla odlingsytan. En spaljé mot en fasadvägg eller pallkrage hjälper klätterväxter, luktärtor och bönor att breda ut sig på höjden och skapa en levande och lummig inramning till din yta. Sätt låga växter närmast solen så att de långa inte skuggar din övriga odling för mycket.”

Odla på liten yta - experternas tips Elle Decoration Elin Lannsjö krukor Begs potter

Odlingstrender 2021?

”Vi kommer i allt större utsträckning vilja uppleva tillfredsställelsen och tryggheten i att odla ätbart, om så i mikroformat, och njuta av vår förmåga att själv klara av att odla från jord till bord.”

Annons

EMILY BRATT, Trädgårdsmästare och bloggare på ELLE

Odla på liten yta - experternas tips Elle Decoration Emily Bratt dahlior
Instagram: @enannanslagstradgard

Hur lyckas man med lilla odlingen?

”Det finns både plus och minus med att odla i kruka. Med lite knep kan man minimera riskerna och i stället maxa fördelarna med riktigt prunkigt överdåd som resultat! Krukor är extra utsatta för att torka ut. Det är alltså viktigt att ha en god jord med bra struktur som håller fukten. Med större volym på krukan får du också möjlighet att även odla mindre träd och prydnadsbuskar!”

Hur inreder man lilla ytan?

Odla på liten yta - experternas tips Elle Decoration Emily Bratt odla i backar

”Jag tycker det är härligt att skapa en känsla av att det är en liten handels-trädgård – det vill säga krukor överallt! Tycker inte det är så viktigt att alla är sådär gigantiska och urtjusiga i härliga material. Sådana krukor och urnor är asdyra. Jag har endast några få av den karaktären i min trädgård. Resten är bara vanliga återanvända svarta plastkrukor i olika storlekar. Jag använder nästan uteslutande sådana när jag delar och förökar perenner. Jag tycker att det ser jättehärligt ut!”

Annons

Odlingstrender 2021?

”Vi fortsätter odla grönsaker såklart men annars blir det bara mer och mer blommor. Vi snackar återigen om det nya blommande trädgårdsidealet som är på intåg och som vinner alltmer mark. Vi ser också till att vår grönyta blommar året runt och vi fortsätter jobba med stor artrikedom för att gynna den biologiska mångfalden.”

LINDA SCHILÉN, Trädgårdsmästare

Odla på liten yta - experternas tips Elle Decoration Linda Schilén trädgårdsmästare
Linda är aktuell med boken 132 smarta knep för växter och trädgård (Ordalaget). Instagram: @lindaschilen

Hur lyckas man med lilla odlingen?

Odla på liten yta - experternas tips Elle Decoration redskap från Rusta

”Odlar du i kruka på en balkong eller altan välj hellre ett fåtal krukor som inrymmer mycket jord än många små som fort torkar ut. Dessutom får du frodigare planteringar med ymnig blomning och riklig skörd.”

Annons

Terrakottakrukor

terrakottakruka
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Hur inreder man lilla ytan?

”Gruppera krukor antingen i ett ojämnt antal med olika sorter växtslag i vardera kruka så att de tillsammans bildar en rabatt. Eller stilsäkert som par, det vill säga jämnt antal krukor med samma sorts växtslag i. Belysning och gärna en liten portabel eldstad eller ljuslykta. Parasoll som skyddar mot insyn, sol, dagg och regn. Klätterväxter som skapar grönskande väggar till exempel olika sorters bönor eller klockranka.”

Odlingstrender 2021?

Odla på liten yta - experternas tips Elle Decoration utebelysning Eva Solo

”Odla med hänsyn till klimatet, det vill säga sommarblommor som ger mat åt pollinatörer, bevattningssystem som sparar vatten och naturgödsel som kultiverar jorden. Att bli blomsterbonde, det vill säga självförsörjande på blommor att plocka buketter av, är också en trend. Trädgårdens trendigaste kulör är aprikos som du ser på sommarblomman sömntuta ’Candy Mix’ eller ringblomman ’Orange Flash’.”

Foto: Malin Persson, Elin Lannsjö, Emily Bratt, Helena Lumijarvi

Annons