Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationPåskdekorationerPåskpyssel och DIY

Så väljer du rätt rosa nyans till väggarna

30 okt, 2020 
Så väljer du rätt rosa nyans till väggarna
Skapa en harmonisk miljö hemma med lugnande rosa toner. Här är tipsen som är bra att tänka på innan du målar väggarna i färgen.
Annons
SÅ MÅLAR OCH INREDER VI 2021 – 5 FÄRGTRENDERBrand logo
SÅ MÅLAR OCH INREDER VI 2021 – 5 FÄRGTRENDER

Är du sugen på en behaglig väggfärg som gärna får vara lite av en färgklick? Då kan det vara hög tid att addera rosa i hemmet. Rosa har gått från att nästan uteslutet ses som en lekfull barnrumskulör till en magisk färg lämplig i alla hemmets rum. ELLE Decoration samlar tipsen som kan vara bra att ha i åtanke innan du bestämmer dig för att måla i färgen.

Bra att tänka på när du målar i rosa

Att välja rätt nyans är självklart A & O oavsett vilken färg du vill måla med. Medan rött ofta förknippas med energi är rosa en betydligt behagligare färg som karaktäriseras av ett lugn, vilket gör den extra bra i sovrum eller vardagsrum där avkoppling är extra viktigt.

Inspireras av Marie Jedigs magiska pastellfärgade hem
Inspireras av danska influencern Marie Jedigs magiska pastelldröm – med rosa både på väggarna och inredningsdetaljerna. Foto: Martin Solyst/Living Inside Syns i: Drömmig pastellinredning hemma hos influencern i Köpenhamn.

Varm eller kall rosa?

En ljusare, mer mild nyans av rosa lämpar sig väl för dig som vill skapa estetiska miljöer med en avslappnad känsla. Dessutom är ljusrosa synonymt med ett sofistikerat intryck och ett säkert kort för dig som vill ha en tidlös kulör. En varm, något mer kulört rosa är betydligt mer lekfull, poppig och glad – perfekt för dig som vill ha en energisk och inte minst levande känsla.

Annons

Så matchar du rätt

Kulörta rosa nyanser är som gjorda för accentuering. Utöver väggarna är nyansen perfekt för inredningsdetaljer så som ljusstakar, krukor eller möbler. För dig som önskar blanda olika färger trivs rosa väl med skogsgrönt, en fin färgkombination som passar in i de flesta hemmen. Glöm inte gröna växter som även de gifter sig väl med just rosa.

Metaller och rosa är en annan kombination som fungerar bra. Koppar är att föredra, men även mässing och silver kan göra sig fint tillsammans med behagliga rosa toner. Trä är en annan vinnare, med gammelrosa och obehandlat trä som den allra bästa matchen för ett härligt, sobert intryck.

Måla väggarna i rosa i vardagsrummet för en lekfull känsla
Rosa väggfärg är ett bra sätt att addera en lekfull men behaglig känsla i hemmet. Foto: Johanna Lehtinen/House of Pictures Syns i: Laxrosa färgmagi i Saltsjöbaden.

Innan du börjar måla

Även om det känns som att du har hittat rätt färgval är det omöjligt att se hur kulören passar i verkligheten utan att provmåla. Testa att provmåla en mindre yta för att få en så bra uppfattning som möjligt av din rosa färg.

Annons

Om du känner att du har hittat rätt bland alla rosa nyanser men inte är helt säker på om färgen ska vara på alla väggar är en fondvägg en både smart och trendig lösning. Du adderar färg utan att det tar över.

Rosamålat kök som piggar upp hela hemmet
Bryt av rosa med en annan accentfärg – och skapa spännande kontraster. Foto: Johanna Lehtinen/House of Pictures Syns i: Laxrosa färgmagi i Saltsjöbaden.

TÄNK PÅ:

1. Jobba med kontraster. Färgsättningen och känslan i rummet varierar mycket när du adderar färg, inte minst om du testar mer oväntade färgmöten som rosa och svart.

2. Tänk på textur och yta. Att blanda en matt yta mot en glansig, hårt mot mjukt, mörkt mot ljust eller kallt mot varmt gör skillnad. Dessutom är det ett enkelt sätt att framhäva kulörer och få de att kännas mer levande.

Annons

3. Färger som rosa, rött och gult är kända för att skapa både värme och ljus i kalla rum mot norr.

Källa: Beckers och Nordsjö.

LÄS MER:

Annons