Drömmig pastellinredning hemma hos influencern i Köpenhamn

Drömmiga pasteller och vacker färgskala hos influencern Marie Jedig

Tre rum i fil i centrala Köpenhamn, fyllda med pastellfärger och ypperlig design. Lägg till en fluffig, söt hund och vem blir inte grön av avund innan vi ens knackat på dörren hemma hos influencern Marie Jedig.
07 maj, 2019

Marie Jedig bor så centralt i Köpenhamn att hon kan lufta sina sängkläder på en fransk balkong ovanför Nørreport station.

– Jag älskar det här området, jag har Torvehallerne som närmsta ställe att handla på och det tar mig mindre än fem minuter till Kongens Nytorv med tunnelbanan. Det ska till något alldeles spektakulärt för att jag någonsin ska flytta härifrån, säger Marie Jedig.

Om hon någonsin gör det lär över 70 000 personer genast få reda på det. För så många följare har Marie på Instagram. Hon bloggar om mode, livsstil och inredning under sitt eget namn och väcker uppmärksamhet genom blogginlägg med rubriker som ”Mitt dyraste köp någonsin”.

Vackra spegeln Ultrafragola av Ettore Sottsass

I just det inlägget berättade hon om hur hon förälskat sig i Ettore Sottsass spegel Ultrafragola, vilken kostar lika mycket som handpenningen på en mindre sommarstuga (ca 65 000 kr). Den blev ändå hennes efter en lång period med intensivt arbete och idag står den berömda spegeln nonchalant lutad mot väggen i hennes aprikosrosa sovrum.

Pastellfärger som skulle passa bra i vilket flickrum som helst pryder lägenhetens väggar och här och där kontrasterar de mot konservativa designklassiker som Arne Jacobsens Ägget, klädd i stramt grått tyg. En bastant vintagesoffa i läder fyndad på DBA, danska motsvarigheten till Blocket, sticker på liknande sätt ut från den mjuka och tjejiga grundtonen i hemmet.

”Färgerna måste provocera lite också”

– Mitt hem får gärna vara flickaktigt, men inte endast. Jag tycker om att färgerna spelar ihop till en enhet och ett rum leder vidare till nästa men färgerna måste provocera lite också och bidra till en upplevelse så att man blir lite nyfiken.

Det är inte bara färgerna som provocerar och kittlar. Här möter dyr design billiga fynd i en vårdslös och personlig postmodernistisk blandning och bland sina inspirationskällor nämner Marie regissören Wes Anderson. Ett bra exempel på Maries totalt avslappnade inställning till stilblandningar är det möte hon frambringat i sovrummet mellan Ettore Sottsass legendariska spegel med neonbelysning från 1970 och den rejäla sängramen i bambu som är ett vintagefynd från Jylland.

Att inte vara ängslig, ta ut svängarna och våga stå för sina val, det är del av att vara Marie Jedig, både när hon inreder sitt eget hem och när hon gör sina inlägg på nätet. Att visa upp en tillrättalagd bild är inget hon strävar efter.

– Det här att iscensätta sig är idag inte längre den stora konsten. Kanske är konsten i högre grad att visa en del av den sanning som gör den alltför perfekta bilden oskarp och svår att upprätthålla. Att våga visa den mer komplexa sammansatta bilden, den som också rymmer motsättningar och ”hon som röker”, ”hon som står på huvudet i en container” och ”hon som också älskar ett billigt glasbord som hon haft med sig genom hela livet.”

Så hittade Marie Jedig sin drömlägenhet

Attityd och självsäkerhet verkar inte Marie Jedig lida någon brist på och det var också de egenskaper som ledde till att drömlägenheten blev hennes. Köpenhamn må ha lite annorlunda bostadssystem och andra bostadsformer än vad vi är vana vid i Sverige, men fina lägenheter på central plats är verkligen inte enkla att få tag i.

Sättet Marie Jedig fick sin 120 kvadrater stora lya är rätt häpnadsväckande, även med danska mått mätt. Det var när hon besökte en kollega som tillfälligt bodde i lägenheten ovan, som hon fick syn på en öppen ytterdörr och en hög flyttkartonger. Omedelbart kontaktade hon hyresvärden.

Och, vi vet ju redan utgången av det samtalet, den fina hörnlägenheten blev hennes. En utmärkt plats för att samla såväl pastellfärgade flickdrömmar som en diger samling designklassiker.

Av Eva-Marie Wilken
Översättning Sophia Genitz
Foto Martin Solyst/Living Inside

Se alla bilder och läs mer om inredningen i bildspelet här nedan!

Det spektakulära utropstecknet: Ettore Sottsass spegel har fått en central placering hemma hos Marie. Hon köpte den efter en lång period med intensivt arbete och skrev om köpet på sin blogg. Arne Jacobsens Ägget klädd i grått fungerar som motvikt till spegeln som lyser i rosa neon när ramen tänds. Kudde från Nomess Copenhagen.

Vintagesoffan inspirerade till färgvalet i vardagsrummet. Det gamla glasbordet från Ilva har följt Marie i många år. Kuddar från Nomess Copenhagen, Hay och Hermés. Bordet Sintra vid sidan av soffan kommer från Frama.

Mosaikbordet från Ikon København fungerar som podium för keramikvaserna gjorda i samarbete mellan Crista Seya och italienska keramikern Giacomo Alessi. Huvudena som som anspelar på klassiska italienska Testa diMoro- vaser är köpta på Holly Go Lightly. Lampa Snoopy, Flos. Denna sida: Lägenhetens tre rum ligger i fil och färgerna i de olika rummen är tänkta att förstärka varandra och förhöja upplevelsen av färg och rumslighet.

Lampan i art déco-stil är från 1970-talet och köpt på Lauritz. Verner Pantons stol i barnstorlek köpte Marie på Illums Bolighus. Den blå postern är ett foto av Marco van Rijt för en Designers Remix-kampanj.

Badrummet är enkelt och Marie har velat behålla det i samma stil som huset, som är från början av 1900-talet. Badkaret är original och Marie badar i det varje dag.

Läs mer:

Hänförande pastelldröm i hjärtat av Paris

Kreativ balans och röda detaljer i designritat hem i Milano

Avskalat och stilrent hemma hos Stylein-designern i Söderort