Drömmig pastellinredning hemma hos influencern i Köpenhamn

07 maj, 2019 
AvELLE Decoration
Drömmiga pasteller och vacker färgskala hos influencern Marie Jedig
Tre rum i fil i centrala Köpenhamn, fyllda med pastellfärger och ypperlig design. Lägg till en fluffig, söt hund och vem blir inte grön av avund innan vi ens knackat på dörren hemma hos influencern Marie Jedig.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Marie Jedig bor så centralt i Köpenhamn att hon kan lufta sina sängkläder på en fransk balkong ovanför Nørreport station.

– Jag älskar det här området, jag har Torvehallerne som närmsta ställe att handla på och det tar mig mindre än fem minuter till Kongens Nytorv med tunnelbanan. Det ska till något alldeles spektakulärt för att jag någonsin ska flytta härifrån, säger Marie Jedig.

Vågformad spegel från Ettore Sottsass bland hemmets färgglada möbler

Om hon någonsin gör det lär över 70 000 personer genast få reda på det. För så många följare har Marie på Instagram. Hon bloggar om mode, livsstil och inredning under sitt eget namn och väcker uppmärksamhet genom blogginlägg med rubriker som ”Mitt dyraste köp någonsin”.

Annons

Vackra spegeln Ultrafragola av Ettore Sottsass

I just det inlägget berättade hon om hur hon förälskat sig i Ettore Sottsass spegel Ultrafragola, vilken kostar lika mycket som handpenningen på en mindre sommarstuga (ca 65 000 kr). Den blev ändå hennes efter en lång period med intensivt arbete och idag står den berömda spegeln nonchalant lutad mot väggen i hennes aprikosrosa sovrum.

Ultrafragola-spegel från Ettore Sottsass

Pastellfärger som skulle passa bra i vilket flickrum som helst pryder lägenhetens väggar och här och där kontrasterar de mot konservativa designklassiker som Arne Jacobsens Ägget, klädd i stramt grått tyg. En bastant vintagesoffa i läder fyndad på DBA, danska motsvarigheten till Blocket, sticker på liknande sätt ut från den mjuka och tjejiga grundtonen i hemmet.

Annons

”Färgerna måste provocera lite också”

– Mitt hem får gärna vara flickaktigt, men inte endast. Jag tycker om att färgerna spelar ihop till en enhet och ett rum leder vidare till nästa men färgerna måste provocera lite också och bidra till en upplevelse så att man blir lite nyfiken.

Rosa stol, palmdekoration och två tavlor i ett fint stilleben

Det är inte bara färgerna som provocerar och kittlar. Här möter dyr design billiga fynd i en vårdslös och personlig postmodernistisk blandning och bland sina inspirationskällor nämner Marie regissören Wes Anderson. Ett bra exempel på Maries totalt avslappnade inställning till stilblandningar är det möte hon frambringat i sovrummet mellan Ettore Sottsass legendariska spegel med neonbelysning från 1970 och den rejäla sängramen i bambu som är ett vintagefynd från Jylland.

Annons

Att inte vara ängslig, ta ut svängarna och våga stå för sina val, det är del av att vara Marie Jedig, både när hon inreder sitt eget hem och när hon gör sina inlägg på nätet. Att visa upp en tillrättalagd bild är inget hon strävar efter.

Badrummet går i vitt kakel

– Det här att iscensätta sig är idag inte längre den stora konsten. Kanske är konsten i högre grad att visa en del av den sanning som gör den alltför perfekta bilden oskarp och svår att upprätthålla. Att våga visa den mer komplexa sammansatta bilden, den som också rymmer motsättningar och ”hon som röker”, ”hon som står på huvudet i en container” och ”hon som också älskar ett billigt glasbord som hon haft med sig genom hela livet.”

Annons

Så hittade Marie Jedig sin drömlägenhet

Attityd och självsäkerhet verkar inte Marie Jedig lida någon brist på och det var också de egenskaper som ledde till att drömlägenheten blev hennes. Köpenhamn må ha lite annorlunda bostadssystem och andra bostadsformer än vad vi är vana vid i Sverige, men fina lägenheter på central plats är verkligen inte enkla att få tag i.

Vintagesoffa i vardagsrummet med kuddar i olika mönster

Sättet Marie Jedig fick sin 120 kvadrater stora lya är rätt häpnadsväckande, även med danska mått mätt. Det var när hon besökte en kollega som tillfälligt bodde i lägenheten ovan, som hon fick syn på en öppen ytterdörr och en hög flyttkartonger. Omedelbart kontaktade hon hyresvärden.

Och, vi vet ju redan utgången av det samtalet, den fina hörnlägenheten blev hennes. En utmärkt plats för att samla såväl pastellfärgade flickdrömmar som en diger samling designklassiker.

Av Eva-Marie Wilken
Översättning Sophia Genitz
Foto Martin Solyst/Living Inside

Se alla bilder och läs mer om inredningen i bildspelet här nedan!

Läs mer:

Hänförande pastelldröm i hjärtat av Paris

Kreativ balans och röda detaljer i designritat hem i Milano

Avskalat och stilrent hemma hos Stylein-designern i Söderort

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons