Kika in i möbeldesignerns färgglada hem i Berlin

hemma hos möbeldesignern martin holzapfel i berlin

Hos möbeldesignern Martin Holzapfel och konstnären Jürgen Eisenbacher i Berlin är färgerna mer än bara dekoration – de kan tala.
28 februari, 2023
Kika in hemma hos Seinabo Sey
0:53

Efter reklamen: Kika in hemma hos Seinabo Sey

(0:53)

Slå på ljud

Byggnadens art nouveau-fasad bådar gott, med sina vackra, ljusblå dekorationer. Väl i lägenheten, där Martin Holzapfel bor med sin partner, Jürgen Eisenacher, blir saker och ting ännu mer intressanta. Vi befinner oss i Berlin, i det levande och ibland stökiga distriktet Gesundbrunnen.

– Gesundbrunnen är framför allt ett turkiskt, arabiskt och afrikanskt område. Här finns också många konstnärsateljéer, det arrangeras konserter, kulturella nätverk och dansklubbar. Som en kontrast till det urbana flyter en lugn flod omgiven av prunkande grönska genom området, säger Martin Holzapfel.

Trappuppgång i huset i Berlin

Trappuppgången i huset från 1904 är nästan lika vacker som lägenheten.

HELENIO BARBETTA
hemma hos Martin Holzapfel

Möbeldesignern Martin Holzapfel har själv designat många av möblerna i lägenheten.

HELENIO BARBETTA

Martin Holzapfel

Gör: Möbeldesigner.

Bor: I lägenhet i Gesundbrunnen, Berlin, tillsammans med konstnären Jürgen Eisenacher.

Han är möbel- och inredningsdesigner med eget möbelkollektion och tog examen från Academy for fine arts i München innan han flyttade till Berlin 2002.

– Jag har designat möbler och inredning sedan 1998. Nyligen har några viktiga inredningsuppdrag stärkt mitt intresse för utrymmen där människor bor. Mina möbler är alltid väldigt sammankopplade med sin kontext.

Martins sambo, Jürgen Eisenacher, är konstnär och deras lägenhet utstrålar inte helt oväntat kreativitet, men på ett väldigt naturligt och avslappnat sätt.

– Vårt arbete är vår största passion, säger Martin.

Lekfull inredning möter vintagefynd i Vasastan – titta in
sovrum med gröna väggar

I det gröna sovrummet är golvet målat i en himmelsblå nyans. Sängbordet är Martin Holzapfel Design, 1995, och det gula bordet är vintage.

HELENIO BARBETTA
turkosa väggar och gult bord

Det färgglada matbordet Crossing, Martin Holzapfel Design, 2018. Ljusstakar från Marocko. Stolar, Gerd Lange för Drabert.

HELENIO BARBETTA

Möbeldesignerns färgglada lägenhet

Här finns gott om färger: kontrasterande, intensiva och effektfulla när det gäller att skapa olika avgränsade områden i hemmet. De är som kommunicerande sfärer, men väldigt olika när det gäller både stämning och funktion.

– Det finns många arkitektoniska originaldetaljer kvar från byggnadens art nouveau-period, som tapeten i vinterträdgården. Lägenheten är indelad i en solupplyst del mot söder, där min studio och ett första vardagsrum ligger, och en mörkare del med vårt kvällsvardagsrum och sovrum.

Färgstarka detaljer möter unika loppisfynd hemma hos inredaren – kika in
Lila, rött och grått i vardagsrummet

I ”kvällsvardagsrummet” står barskåpet Fountaine bar, skrivbordet Bureau desktop och sidobordet Rally, allt Martin Holzapfel Design. Mattan kommer från Marocko.

HELENIO BARBETTA
Gröna väggar, blått golv och blå dörr i färggrant hem

I det gröna sovrummet möts en rad olika färger i en harmonisk mix.

HELENIO BARBETTA
originaldetaljer från sekelskiftet

”Mina möbler är alltid väldigt sammankopplade med sin kontext.”

HELENIO BARBETTA

Tack vare väl definierade färgteman är det enkelt att se den rumsliga uppdelningen.

– I den ljusa delen är väggarna målade i vitt, medan vi har valt mörkare toner av grått och grönt i den mörkare delen. Här och där finns mina möbler i färg, som jag vill ska vara vänliga, humoristiska följeslagare i vardagen.

turkosa väggar och röd dagbädd

Det lilla bordet Rally, Martin Holzapfel Design. Matta från Marocko.

HELENIO BARBETTA
färgglada inredningsdetaljer hemma hos MARTIN HOLZAPFEL

Väggskåpet Window 1pm och soffbordet Rally, Martin Holzapfel Design. Den hopfällbara stolen är vintage från 1960-talet. Bordslampa, av Naoto Fukasawa för Artemide. Överkast, Wallace & Sewell.

HELENIO BARBETTA
Färgglatt kök

I köket lyfts möbler i starka färger fram av de vita väggarna. Bordet är designat av Martin Holzapfel Design och stolarna av Gerd Lange för Drabert.

HELENIO BARBETTA
Så inreder du med 2023 års färgtrender – 5 fina idéer

De många öppna siktlinjerna ger lägenheten en känsla av flera lager. Martins möbler och Jürgens konst ger hemmet en avslappnad och opretentiös attityd.

– Det är viktigt för mig att det finns en känsla av improvisation, av att det inte passar ihop för perfekt. När det gäller lampor gillar jag väl genomtänkta, minimalistiska lösningar. Våra möbler är till största del vintageskatter som vi hittat på loppis eller av en slump under olika resor.

målat tak och inspirerande lägenhet i berlin

Soffbordet Lake, Martin Holzapfel Design, 2019. Soffan är vintage, köpt i Frankrike. Målningen Der große Kegelhund, av Jürgen Eisenacher, 2014. Skultpur på bordet, Nane Stegt. Skulptur vid fönstret, Nandor Angsten-berger. Lampa, Parentesi, av Achille Castiglioni och Pio Manzu för Flos Parentesi. Vägghylla, Window 5 pm, Martin Holzapfel Design.

HELENIO BARBETTA
vinterträdgård i lägenhet i berlin

Vinterträdgården är Martins favoritplats i lägenheten.

HELENIO BARBETTA

Av: Marzia Nicolini, Fotograf: Helenio Barbetta/Living Inside