Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Kika in i möbeldesignerns färgglada hem i Berlin

28 feb, 2023 
AvRedaktionen ELLE
hemma hos möbeldesignern martin holzapfel i berlin
Hos möbeldesignern Martin Holzapfel och konstnären Jürgen Eisenbacher i Berlin är färgerna mer än bara dekoration – de kan tala.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Kika in hemma hos Seinabo SeyBrand logo
Kika in hemma hos Seinabo Sey

Byggnadens art nouveau-fasad bådar gott, med sina vackra, ljusblå dekorationer. Väl i lägenheten, där Martin Holzapfel bor med sin partner, Jürgen Eisenacher, blir saker och ting ännu mer intressanta. Vi befinner oss i Berlin, i det levande och ibland stökiga distriktet Gesundbrunnen.

– Gesundbrunnen är framför allt ett turkiskt, arabiskt och afrikanskt område. Här finns också många konstnärsateljéer, det arrangeras konserter, kulturella nätverk och dansklubbar. Som en kontrast till det urbana flyter en lugn flod omgiven av prunkande grönska genom området, säger Martin Holzapfel.

Annons
Trappuppgång i huset i Berlin
Trappuppgången i huset från 1904 är nästan lika vacker som lägenheten.
hemma hos Martin Holzapfel
Möbeldesignern Martin Holzapfel har själv designat många av möblerna i lägenheten.

Martin Holzapfel

Gör: Möbeldesigner.

Bor: I lägenhet i Gesundbrunnen, Berlin, tillsammans med konstnären Jürgen Eisenacher.

Han är möbel- och inredningsdesigner med eget möbelkollektion och tog examen från Academy for fine arts i München innan han flyttade till Berlin 2002.

Annons

– Jag har designat möbler och inredning sedan 1998. Nyligen har några viktiga inredningsuppdrag stärkt mitt intresse för utrymmen där människor bor. Mina möbler är alltid väldigt sammankopplade med sin kontext.

Martins sambo, Jürgen Eisenacher, är konstnär och deras lägenhet utstrålar inte helt oväntat kreativitet, men på ett väldigt naturligt och avslappnat sätt.

– Vårt arbete är vår största passion, säger Martin.

sovrum med gröna väggar
I det gröna sovrummet är golvet målat i en himmelsblå nyans. Sängbordet är Martin Holzapfel Design, 1995, och det gula bordet är vintage.
turkosa väggar och gult bord
Det färgglada matbordet Crossing, Martin Holzapfel Design, 2018. Ljusstakar från Marocko. Stolar, Gerd Lange för Drabert.
Annons

Möbeldesignerns färgglada lägenhet

Här finns gott om färger: kontrasterande, intensiva och effektfulla när det gäller att skapa olika avgränsade områden i hemmet. De är som kommunicerande sfärer, men väldigt olika när det gäller både stämning och funktion.

– Det finns många arkitektoniska originaldetaljer kvar från byggnadens art nouveau-period, som tapeten i vinterträdgården. Lägenheten är indelad i en solupplyst del mot söder, där min studio och ett första vardagsrum ligger, och en mörkare del med vårt kvällsvardagsrum och sovrum.

Lila, rött och grått i vardagsrummet
I ”kvällsvardagsrummet” står barskåpet Fountaine bar, skrivbordet Bureau desktop och sidobordet Rally, allt Martin Holzapfel Design. Mattan kommer från Marocko.
Annons
Gröna väggar, blått golv och blå dörr i färggrant hem
I det gröna sovrummet möts en rad olika färger i en harmonisk mix.
originaldetaljer från sekelskiftet
”Mina möbler är alltid väldigt sammankopplade med sin kontext.”

Tack vare väl definierade färgteman är det enkelt att se den rumsliga uppdelningen.

– I den ljusa delen är väggarna målade i vitt, medan vi har valt mörkare toner av grått och grönt i den mörkare delen. Här och där finns mina möbler i färg, som jag vill ska vara vänliga, humoristiska följeslagare i vardagen.

Annons
turkosa väggar och röd dagbädd
Det lilla bordet Rally, Martin Holzapfel Design. Matta från Marocko.
färgglada inredningsdetaljer hemma hos MARTIN HOLZAPFEL
Väggskåpet Window 1pm och soffbordet Rally, Martin Holzapfel Design. Den hopfällbara stolen är vintage från 1960-talet. Bordslampa, av Naoto Fukasawa för Artemide. Överkast, Wallace & Sewell.
Färgglatt kök
I köket lyfts möbler i starka färger fram av de vita väggarna. Bordet är designat av Martin Holzapfel Design och stolarna av Gerd Lange för Drabert.
Annons

De många öppna siktlinjerna ger lägenheten en känsla av flera lager. Martins möbler och Jürgens konst ger hemmet en avslappnad och opretentiös attityd.

– Det är viktigt för mig att det finns en känsla av improvisation, av att det inte passar ihop för perfekt. När det gäller lampor gillar jag väl genomtänkta, minimalistiska lösningar. Våra möbler är till största del vintageskatter som vi hittat på loppis eller av en slump under olika resor.

målat tak och inspirerande lägenhet i berlin
Soffbordet Lake, Martin Holzapfel Design, 2019. Soffan är vintage, köpt i Frankrike. Målningen Der große Kegelhund, av Jürgen Eisenacher, 2014. Skultpur på bordet, Nane Stegt. Skulptur vid fönstret, Nandor Angsten-berger. Lampa, Parentesi, av Achille Castiglioni och Pio Manzu för Flos Parentesi. Vägghylla, Window 5 pm, Martin Holzapfel Design.
vinterträdgård i lägenhet i berlin
Vinterträdgården är Martins favoritplats i lägenheten.
Annons

Av: Marzia Nicolini, Fotograf: Helenio Barbetta/Living Inside

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons