Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Sju snygga stylingtips som ger medelhavskänsla i hemmet

18 maj, 2023 
Medelhavsinredning tips medelhavet inredning
Medelhavsinfluenser fortsätter att regera, inte minst inom heminredning. Här samlar vi sju inspirerande sätt att inreda med medelhavskänsla i åtanke – från färgpaletter till materialval.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Se blomstertrenderna att ha koll på 2023Brand logo
Se blomstertrenderna att ha koll på 2023

Vem älskar inte att välkomna en ny årstid med inredningsdetaljer i säsong? Många förknippar förnyad miljö med konsumtion av möbler och småobjekt men mycket ligger i stylingen av befintliga detaljer samt hållbara lösningar. Inför stundande sommarsäsong inspireras vi lite extra av Medelhavet, präglad av en avkopplad inredningsstil med värme i fokus.

Så inreder du med medelhavskänsla i hemmet – sju stilsäkra inredningstips och idéer som sätter stilen:

1. Klassisk bas med kontrast

Inred med medelhavskänsla i vardagsrummet
Tips! Testa att låta en eller två kulörer genomsyra ett rum fast i olika nyanser för en mer ombonad miljö.

När det kommer till färgpalett ligger neutrala kulörer i framkant, likt vår nedtonade skandinaviska bas. Nyanser av beige och brunt leder vägen, ofta i ljusa tappningar, men skruvas upp genom murriga kontraster. Det kan röra sig om mörkare träslag i möbler, murrig keramik eller få, genomgående nyansskiftningar.

Annons

2. Inspireras av havet

Medelhavsinredning maritim inspiration
Tips! Låt även den minsta av detaljer ta plats genom att experimentera med materialval och yta.

Medelhavsinfluerad inredning är lekfull av sig, även om den övergripande känslan drar åt det avkopplande och harmoniska hållet. Nyckeln är att experimentera med form och yta, gärna böljande med naturliga kopplingar till omgivningen i fråga. Havet är ett exempel, vilket med fördel får genomsyra mindre detaljer likt ovan, i nätta utföranden.

3. Satsa på en solgul färgklick

Medelhavsinredning solgula detaljer
Tips! Räds inte att blanda gult med både neutraler samt andra, mer färgstarka inslag.

Det är i princip omöjligt att ta ett grepp om inredning med medelhavskänsla utan att komma in på gult. Oberoende nyans har kulören en uppfriskande koppling till värme och livar upp miljöer utan att upplevas övermäktig. Bryt av den neutrala helhetsbilden med en lekfull gul injektion i mindre skala. Textilier är ofta ett bra första steg – enkla att anpassa och flytta runt efter behov.

Annons

4. Addera taktila naturmaterial

Inred med medelhavskänsla naturmaterial
Tips! Blanda taktila naturdetaljer i olika material och mönster i ett och samma rum för dynamisk helhet.

Naturmaterial är ytterligare ett solklart inslag, gärna av taktil karaktär. Både strå och rotting är populära val, både i större möbler, belysning samt småobjekt. Även här är paletten ofta naturlig, med önskan att framhäva materialet i fråga och skapa ett så obehandlat intryck som möjligt. Just taktila ytor öppnar för kontrastering, genom naturliga mönster och former, utan att ta över.

5. Liva upp med upplyftande porslin

Medelhavsinredning färgglatt porslin
Tips! Komplettera porslinets upplyftande mönster och färg med tillbehör i nedtonade naturmaterial.

Även mindre detaljer kan föra tankarna till Medelhavet – med märkbar effekt. Nästa gång det investeras i porslin (här är både auktion och loppis heta tips), spana efter färg och mönster, gärna av det starkare slaget. Ofta agerar både mat och natur motiv i vackra färgsättningar i eklektiska nyanser. Somrigt, stilfullt samt garanterat statement på sommarens bjudningar!

Annons

6. Ingredienser som inredning

Inred med kryddor medelhavsinredning
Tips! En naturligt grönskande kryddväxt kombinerar funktionalitet med stilfull kontrast.

Många ingredienser trivs bäst i kyla, men det finns flera grönskande alternativ från frukt och grönt till färska kryddörter som även passar i rumstemperatur. Basilika är ett sådant exempel, härligt grönskande och inte minst väldoftande. Plocka fram i köket och placera bland andra detaljer (eller ingredienser) för ett praktiskt samt charmigt blickfång med medelhavstouch.

7. Den ingjutna hyllan

Medelhavsinredning inbyggd hylla
Tips! Hyllan är både utmärkt för praktisk förvaring och kreativa stilleben.

Medelhavsinredning präglas av rejäla lösningar i neutral färgsättning. Den ingjutna hyllan är ett utmärkande exempel, antingen med ett eller flera hyllplan. Utöver dess yteffektiva, platsbyggda fördelar smälter förvaringslösningen in i din inredningsbild. Den enkla paletten gör lösningen tidlös och istället redo att piffas upp (om så önskas!) på detaljnivå.

Inspireras av 5 trender för balkongen och uteplatsenBrand logo
Inspireras av 5 trender för balkongen och uteplatsen

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons