Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongen

Dukningsinspiration: Elva fina dukningar för bröllop och fest

10 apr, 2023 
Dukningsinspiration bröllop och fest
Ute efter dukningsinspiration för årets fester eller möjligen bröllopet? Inspireras av enkla idéer, från hela dukningar till stilfulla detaljer, med det lilla extra.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Se blomstertrenderna att ha koll på 2023Brand logo
Se blomstertrenderna att ha koll på 2023

Nu drömmer vi oss bort mot säsongens fester och bröllop, ofta präglade av vackra blickfång på bordet. För dig (likt oss) som aldrig kan bli mätt på dukningsinspiration samlar vi festliga dukningar och funktionella detaljer med lite extra guldkant här nedan. Utmärkt inspiration för fest eller bröllop!

1. Neutral färgskala

Dukningsinspiration torkade växter
En enhetlig och stilfull miljö med nedtonade nyanser i huvudsak.

En enhetlig dukning, präglad av tidlösa neutraler, är ett tidlöst och elegant val oavsett sammankomst. Satsa på en ljus bas med beige, vitt och brunt i fokus för ett sofistikerat helhetsuttryck som aldrig tappar sin höga stilfaktor.

Annons

2. Naturnära inslag

Dukningsinspiration naturnära
Komplettera dukningen med småblomster i enhetliga kulörer.

Tänk naturnära! Utöver den neutrala färgpaletten är det trendigt att skapa enhetliga dukningar med naturnära inslag. Tänk snören, bordstabletter och textilier i naturmaterial, gärna med taktila ytor för en härligt lantlig charm.

3. Skimrande detaljer

Dukningsinspiration bröllop
Låt flera element, från porslin till ljuskällor, gå i samma skimrande tema.

Vad vore festen eller bröllopet utan någon dos av skimrande inslag? Det kan röra sig om bestick, detalj på porslinet, glas eller varför inte ljuskällor i glansiga, glittriga ytor. Rent kulörmässigt är det silver och koppar som sticker ut lite extra.

Annons

4. Piffa upp med ljusslinga

Dukningsinspiration ljusslinga
Komplettera ljusslingan med naturnära komponenter i säsong, här ett vintrigt blickfång.

Ett enkelt sätt att addera festlig men stilfull touch på din dukning stavas ljusslingor. Numera finns det en uppsjö av varianter, stora som små, som antingen kan appliceras på omgivningarna eller direkt på bordsduken. Placera i en burk eller vas för stilsäker installation.

5. Influenser från havet

Dukningsinspiration Mateus
Inspireras från Mateus och deras tidlösa Oyster-serie, utmärkt till fest och vardags.

Lekfulla former och maritima influenser fortsätter att genomsyra inredningsbilden. Integrera tendensen i säsongens dukningar med taktila ytor och skepnader som för tankarna till naturen. Kreativa intryck adderar känslan av statement utan att kompromissa med en klassisk bas.

Annons

6. Inslag av grått

Dukningsinspiration Ikea
Grått trivs bäst bland andra neutraler, både i uppskruvade och lugnare nyanser.

Grått har gått från tillbakadraget färgval till skandinavisk storfavorit, både till fest och vardag. Utgå från dukningen i övrigt, främst de större textilierna, och låt dina gråa element gå i matchande kulör eller satsa motsatt utförande för kontrastering.

7. Integrera naturen

Dukningsinspiration naturen
Blanda in blommor och växter i säsong för ett extra stilfullt intryck.

Den naturnära trenden med grönskande växter och prunkande blomster fortsätter att regera. I dukningssammanhang kan naturnära influenser integreras på flertalet sätt, bland annat likt ovan, med kvistar och blommor. Variera placeringen, från servett till vas.

Annons

8. Sockersöta pasteller

Dukningsinspiration pasteller
Danska Helle Mardahl har stenkoll på pasteller, både i form av dukning och småförvaring.

Är du ute efter en livlig, upplyftande dukning? Vi upphör aldrig att fascineras av Helle Mardahl, känd för sina kreativa kreationer i piffiga pastelltoner. Räds inte att experimentera med pasteller för ett lekfullt men sofistikerat uttryck som garanterat blir en snackis.

9. Blommor som statement

Dukningsinspiration vita rosor
Klassiska vita rosor kan aldrig gå fel, inte minst på bröllopsdukningen.

Det finns mängder av eleganta sätt att duka med blomster på, framförallt om du är ute efter ett subtilt statement. Ovan ser vi ett fång av blommor placerade i mitten av dukningen, ett utmärkt blickfång med rogivande koppling till naturen.

Annons

10. Bestick i fokus

Dukningsinspiration bestick
Skapa en grön tråd genom att integrera flera grönskande element i din dukning.

Att få bestick att upplevas högtidsredo är lite av en utmaning. Inspireras av Cervera, vars härligt somriga dukning lägger fullt fokus på besticken med enkla medel – satsa på snöre och växtlighet, från kvist till blomster, i säsong. Lätt och elegant!

11. Grönskande bordslöpare

Dukningsinspiration växter
Den grönskande bordslöparen skapar blickfång utan att ta över.

Ett bra alternativ till den klassiska bordslöparen i textil stavas gröna växter. Här ser vi hur grönbladiga favoriter piffar upp den i övrigt neutrala bordsdukningen. Om du vill experimentera vidare, addera småblommor i liknande eller kontrasterande palett.

Annons