Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongen

Inspiration för balkongen – sex enkla tips för en mysig balkong

12 maj, 2023 
Balkonginredning inredningstips för balkongen linnéa ruiz mutikainen
Utesäsongen är äntligen här, vilket betyder balkonghäng i mängder. Nedan samlar vi enkla stylingtips som ökar mysfaktorn på nolltid.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Inspireras av 5 trender för balkongen och uteplatsenBrand logo
Inspireras av 5 trender för balkongen och uteplatsen

Nu är det hög tid att flytta ut. Vi har nått punkten där hemmets sociala mittpunkt går från sällskapsytor inomhus till stämningsfull balkong eller uteplats. Många av oss gillar att markera säsongsskiftet med uppdaterad inredning samt säsongsenlig styling som resonerar med det varmare vädret. Men kom ihåg – förnyad inredning är inte nödvändigtvis synonymt med konsumtion.

Inspireras av sex enkla stylingtips för balkongen – som uppdaterar miljön och skapar omedelbar mysfaktor:

Annons

1. Skapa en grönskande inramning

Balkonginredning växtgardin
Foto: Dana Ozollapa Styling: Siri Gärde för Historiska Hem Mäklare: Erica Hamberg.

Säsongens balkonginredning börjar redan inomhus. Grönskande växter är fortsatt trendiga och adderar både liv och avkoppling på en och samma gång. Här ser vi hur en grönskande inramning i form av tidlös växtgardin förstärker den välkomnande känslan. Just växtgardinen är enkel att utforma efter tycke och smak och förgyller hemmet både interiört och exteriört oberoende säsong. Sugen på att pyssla ihop din egen? Kika in våra bästa tips här.

Annons

2. Maxa med växtlighet

Balkonginredning växter
Foto: Fredric Boukari Stylist: Charlotte Lindholm för Historiska Hem Mäklare: Sara Engberg.

Ingen balkong utan säsongens växtlighet förstås. Växter är kända för sina lugnande effekter, med en svårslagen charm som förstärker hemtrevnaden. För att skruva upp mysfaktorn på balkongen blandar vi växter i alla dess former, både klassisk krukväxt och längs med väggarna, för en avkopplande helhet med sann myskänsla. Komplettera med nedtonad inredning för en nedtonad kontrast.

3. Sätt stämningen med belysning

Balkonginredning belysning
Foto: Katarina Persson för Bosthlm Mäklare: Oscar Hedensjö.

Belysning är en viktig nyckel till det stämningsfulla hemmet, oberoende rum och tid på året. Utebelysningen går i något mer simplistisk anda med ljusslingor, portabla lampor och levande ljus i huvudsak. Stylingen får gärna gå åt det storartade hållet där maximalistiska, ju mer desto bättre-influenser leder vägen. Dessutom är få saker så härliga som mysbelysning i sommarskymning.

Annons

4. Addera en dos av textilier

Balkonginredning småobjekt
Foto: Fredric Boukari Stylist: Åsa Copparstad för Historiska Hem Mäklare: Konstantin Dallas.

Vad vore egentligen balkonginredningen utan textil? Kuddar, plädar och dukar är tre populära favoriter som skapar en mjuk inredningsbild i behaglig anda. Den tidlöst neutrala paletten är oftast att föredra, enkel i sitt utförande men ständigt aktuell och enkel att inreda med. För att liva upp, komplettera den neutrala basen med mönstrade ytor eller mindre detaljer i starkare färger.

5. Satsa på mindre blickfång

Balkonginspiration inredningstips
Foto: Farshid Nasrabadi Stylist: Carolin Andersson för Bosthlm Mäklare: Majah Huynh.

Små stilleben och kurerade blickfång sätter personlig prägel på din heminredning. Samma princip gäller självklart på uteplatsen. Inspireras av den enkla men stilsäkra lösningen ovan där murrig vas, liten ljuskälla och växtlighet kombineras för ett litet men effektfullt blickfång. Varje komponent är smidig att flytta på, vilket gör det extra tacksamt för en flexibel inredning, inte minst på den lilla balkongen.

Annons

6. Inred i olika höjder

Balkonginredning inspiration
Foto: Mattias Holmgren/Bostadsfoto för Svenska Mäklarhuset Mäklare: Andreas Bratt.

När det kommer till balkonginredning är det lätt att fastna på bordsnivå eller lägga fullt fokus på andra större möbler. Många gånger glömmer vi bort resten av miljön, inte minst golvet. Addera en textil för att mjuka upp, ljuskällor för en extra stämningsfull prägel eller, precis som vi ser här, växter i olika höjder. Balkongen upplevs genast mer ombonad och behaglig att spendera tid på.

Annons