Så inreder du en liten balkong – sex snygga och inspirerande idéer

Inred en liten balkong compact living tips

Välkomna utesäsongen genom att ge balkongen ett stilfullt lyft. Nedan samlar vi stilfulla knep och inredningstips med compact living i åtanke.
21 mars, 2023
Se 5 stora färgtrender 2023
0:58

Efter reklamen: Se 5 stora färgtrender 2023

(0:58)

Slå på ljud

Vädret börjar så sakteliga vända, vilket betyder att vi drömmer oss bort mot vår- och sommarsäsongen lite extra. Att ge balkongen extra kärlek är ett bra tecken på att utesäsongen är på intåg. Här tar vi ett grepp om balkongen ur ett yteffektivt, compact living-perspektiv, utmärkt för dig med en mindre balkong eller som önskar maxa ytan på bästa sätt.

Så inreder du balkongen enligt compact living – sex enkla och yteffektiva knep att testa:

1. Förvara på höjden

Compact living förvaring balkong ikea

Tips! Även möbler går alldeles utmärkt att förvara på liknande sätt – på höjden.

Foto: Ikea

Förvaring kommer i mängder av utföranden. En ytsmart tumregel, oberoende rum, är att komprimera. Istället för att maximera bredden, genom stora hyllor eller lådor, lägger vi fokus på höjden. Tänk en långsmal hylla där du enkelt kan placera krukor, småföremål och tilltugg lagom till utehänget.

2. Mindre krukor

Krukor för balkongen

Tips! När det kommer till krukor är det murriga kulörer, inte minst brunt, och rustika former som regerar denna säsong.

Foto: Tine K Home

Vad vore balkongen utan växter? För dig som vill säkra den grönskande oasen i sommar enligt compact living-filosofins alla regler är nyckeln små arrangemang. Använd dig utav flera mindre krukor, låt växterna klättra uppåt för att maxa ytan eller investera i ett miniväxthus. Blanda både odling och stickling på ett och samma ställe.

Så inreder du yteffektivt – tre compact living-experter tipsar

3. yteffektiva möbler

Ihopfällbara möbler balkong

Tips! Låt stol(ar) och bord gå i matchande färgskala för enhetlighet.

Foto: Ikea

Möbler tar lätt upp stor plats, inte minst om din balkong redan är något mindre i storlek. Numera finns det ett rikt utbud av ihopfällbara alternativ, från bord till stolar, som du enkelt kan plocka fram och bort utan större insats. Ett annat bra tips är modulsoffan, tacksam att anpassa i storlek samt justera efter behov.

4. Genomtänkta färgval

Inred balkongen med färg

Tips! Liva upp balkonginredningen med småmönstrat. Den lilla rutan är både tidlös och stilfull.

Foto: Kristofer Johnsson/Bemz

Färglära är lite av en vetenskap i sig. Att färgsätta en balkong är snäppet svårare (och mer begränsande) än att piffa upp en inomhusmiljö. Den neutrala beige-bruna paletten, främst i ljusare nyanser, får ytan att upplevas rymligare. Experimentera med balkongens större detaljer, som möbler och textilier, för att fånga upp färgpaletten och boosta ytan.

5. Fokusera på golvet

Inred balkongen

Tips! Satsa på ett stilfullt naturnära tema där både möbler och detaljer går i snarlika material och kulör.

Foto: Ikea

Om det är något compact living sällan lägger mycket fokus på är det just golvet. Vi vill undvika att utnyttja golvytan för förvaring eller större detaljer som äter upp yta. Däremot är det både bekvämt och stilfullt att investera i trall. Lägg trall i en ljusare nyans för att säkra rymlighet eller en murrigare palett för rustik känsla.

Smart inredning på få kvadrat – 7 compact living-tips

6. Boosta mysfaktorn

Inred med textilier

Tips! Om du vill addera diskret dynamik, blanda in fler varma nyanser i en och samma miljö.

Foto: Tine K Home

Ingen balkong är komplett utan stämningsfulla textilier. Många tror att textilier, från plädar till mattor, minimerar ytan men allt hänger på färgval och antal. Ett klassiskt stylingtips med tydlig tidlös faktor stavas ton i ton. Plocka fram en matta, kuddar och en pläd som alla följer liknande palett. Den ombonade känslan skruvas upp på nolltid.

Enkla grönsaker att odla på balkongen
1:37

Efter reklamen: Enkla grönsaker att odla på balkongen

(1:37)

Slå på ljud