Kolla in våningen i Köpenhamn med extra allt!

”När man väl vant sig vid färg vill man aldrig vara utan det.” Det menar inredaren Karsten Lülloff, och vi behöver inte ta honom på orden. Hans minst sagt färgstarka hem i Köpenhamn säger allt.
04 november, 2020

Karsten Lülloff är marknadsföraren som blev inredaren som valde ett liv i färg. Hans estetiska bana började hos Coca-Cola och Carlsberg. När inredning kom in i det varumärkesbyggande arbetet blev Karsten engagerad på ett nytt sätt. Han hade alltid varit intresserad av möbler och snart började han teckna, bygga och inreda. Och på den vägen är det.

Hemma hos Karsten Lulloff Köpenhamn vardagsrum
Sofi Sykfont
Hemma hos Karsten Lulloff Köpenhamn gul trappa
Sofi Sykfont

Det främsta kännetecknet för Karsten, hans liv, person och hem är färg. På armen har han en tatuering med åtta färger – hans egen version av den perfekta färgskalan.

– Jag har alltid haft färg omkring mig, till att börja med på 90-talet med mycket mönstrat och breda ränder. Verner Pantons tankar kring färg inspirerade mig och jag började läsa på om färgpsykologi.

Hemma hos Karsten Lulloff Köpenhamn köket
Sofi Sykfont

När han omsatte sina färgkunskaper i praktiken som inredare fick han en ny uppmärksamhet. Wow-faktorn fullkomligt exploderade.

– Det blev galet lyckat!

Hemma hos Karsten Lulloff Köpenhamn köket
Sofi Sykfont

Så. Den som anlitar Karsten Lülloff kan glömma vita väggar. Även om han är noga med att vi alla har olika stil och att våra hem ska spegla våra personligheter, erkänner han att han nog aldrig kommer att måla en vägg vit. Då rekommenderar han hellre någon annan.

Hemma hos Karsten Lulloff Köpenhamn köket
Sofi Sykfont
Hemma hos Karsten Lulloff Köpenhamn hylla
Sofi Sykfont

– Anlitar man mig får man inte min stil per automatik, detta är mitt galna universum. Ju färre som har det så här desto mer älskar jag det. Men intensiteten vill jag gärna ha med, det blir bara med andra material och färger. Och färger kommer jag alltid att använda, de gör alla lite gladare.

Parhus med trädgård

Karsten bor i stadsdelen Valby i utkanten av centrala Köpenhamn tillsammans med hustrun Katja och sonen Sigurd, 12 år. Just detta kvarter kallas i folkmun för ”pigekvarteret” eftersom alla gatorna har kvinnonamn. Husen byggdes runt förra sekelskiftet och blev stadens första kvarter där arbetare fick äga sin tomt. Parhusen är optimalt planerade både interiört och exteriört. Trädgårdarna bakom husen är långsmala för att fånga in så mycket sol som möjligt.

Karsten gillar huset och dess historia, det är tydligt när han berättar och visar oss runt. Och ändå. Väggar och golv i rosa, orange och gult. Tröttnar han inte?

Hemma hos Karsten Lulloff Köpenhamn köket matbord utsikt
Sofi Sykfont

– Nej. Men det är inte för alla. Vi har en lägenhet vi hyr ut som är målad i starka färger, det är flera som backat och tyckt att det känts för mycket.

Men de färgstarka ytorna har också praktiska fördelar i jämförelse med de vita, menar Karsten.

VälJ färg

– Allt står ut mot vitt, allt syns. Det är jättejobbigt att inreda och dekorera, det kräver mycket. Folk väljer vita väggar för att det är enkelt, men det är ju tvärtom. Väljer du en färg blir rummet en dekoration i sig, när du målat är du klar!

Hemma hos Karsten Lulloff Köpenhamn köket bord orange vägg
Sofi Sykfont

Balansgången mellan stökig karnevalskänsla och harmonisk hemkänsla är dock inte det enklaste när det handlar om vågad färgsättning. Det kräver sin inredare, och Karsten har några knep. Trärena ytor fungerar lugnande både med sin ljusa kulör och mjuka känsla. När Karsten renoverade huset justerades planlösningen och de nya väggarna fick en yta av plywood.

Mer trä på ovanvåningen

På bottenplan, som är hemmets sociala del med kök, matsal och vardagsrum dominerar de färgstarka väggarna, de trärena har en mer tillbakadragen plats. På ovanvåningen är det tvärtom. Här finns familjens sovrum. Snedtak, kupor, vinklar och vrår riskerar att ge ett oroligt intryck så här syns mer trä och mindre färg. Med ­Karstens mått mätt, vill säga. Det rymliga föräldrasovrummet i djupt lila känns inte direkt som någon blyg viol.

Rummen ska ta för sig, menar Karsten. Några ”skämsrum” att gömma för besökare vill han inte veta av.

Inred som på hotell

– Har du ett litet kyffigt sovrum säger du något till dig själv: att du inte är viktig. Många prioriterar ner sovrummet, jag säger i stället: ska vi inte börja där? Så att du får vakna varje morgon och tänka: wow! Människor längtar efter att åka på semester och bo på boutiquehotell ett par veckor – jag tycker att man ska ha det så varje dag.

Hemma hos Karsten Lulloff Köpenhamn sovrum
Sofi Sykfont

Karsten gör allt själv, och renoveringen av det lilla huset tog ett år. Visionen var klar efter ett par sekunder redan på första visningen: ett öppet sällskapsrum i vinkel på bottenplan med ett utbyggt kök mot trädgården. Huset har ett visst byggnadsskydd och entré, kupor och fasad ut mot gatan har fått behålla sitt ursprungliga uttryck. Det kompenseras något på Karstens vis med detaljer som brevlåda och ljusarmaturer i glassigt mintgrönt.

Hemma hos Karsten Lulloff Köpenhamn vardagsrum rosa soffa
Sofi Sykfont

– Jag gillar autenticitet men vill ha en twist.

På baksidan av huset sträcker trädgården ut sig på klassigt parhusmanér. Här finns ett modernt trädäck med olika sittplatser och på sommaren skjuts kökets glaspartier åt sidan för att skapa ett sömlöst rum inkluderande både ”ute” och ”inne”. Och längst ner i trädgårdens norra hörn har Karsten byggt ett helt nytt litet hus. Åt sin gamla Saab. Och cykelsamlingen.

– Allt du omger dig med definierar dig. Så visst vore det märkligt om vi alla kunde bo exakt likadant?

Foto: Sofi Sykfont

Läs allt om inredningen och se bilderna här:

Matsalen, som också fungerar som kontor, går i orange. Stolar Charles Eames och Eero Saarinens Organic Chair för Vitra. Fin utsikt mot innergården.

De rosa kulörerna går ton-i-ton, som komplement används detaljer i grönt. Soffa, mattor och golvlampa från Normann Copenhagen. Vägglampan är Jean Prouvés Potence för Vitra. Kuddar från Hay.

Huset byggdes 1906 och har totalrenoverats av Karsten Lüloff, som understryker att personlighet är allt i inredningen. I fönstret bordslampa från Design Studio-K, Karstens egen design.

Matsalen, som också fungerar som kontor, går i orange. Stolar Charles Eames och Eero Saarinens Organic Chair för Vitra. Den orange golvlampan/bordet är favoriten Verner Pantons Illumesa för Verpan Koncept.

Balans och kontraster. Hallen är gul från golv till tak, köket som ofta är fullt av liv och stoj har en lugnare bas med sitt neutrala trägolv. Högskåp i valchromat, ritade av Karsten själv.

Den gula hallen sätter tonen för hemmet: Det är glatt, ljust och fullt av energi.

I sovrummet har Karsten valt lila toner, vackert mot den trärena ytan.

På hyllorna i vardagsrummet syns en del av Karstens skatter, som träapan från Kaj Bojesen.

Vardagsrum och kök bjuder på neonfärger. Väggarna vibrerar av liv.

Köket har Karsten byggt själv. Högskåpen i valchromat, en hård träfiberskiva som färgas in. Lådfronterna har plåtar av mässing. Takpendlar från Frandsen Lightning, orange blandare från Vola.

Läs mer här:

Kika in i antikhandlarens magiska Skåneparadis

Kika in hemma hos Melimeli-grundaren Amelia widell

Inspireras av Elsa Billgren och Sofia Woods drömmiga jul – 8 fina tips