Kika in i antikhandlarens magiska Skåneparadis

Kika in i antikhandlarens magiska Skåneparadis

Gården Fasanskogen ligger i Kullabygden i Skåne och är Martin Engets hem. Men det är lika mycket ett showroom för konst- och antikhandlaren.
04 november, 2020

Martin Enget bodde en gång åtta månader i Stockholm. Det gjorde honom sjuk.

– Jag fattar inte vad jag höll på med. Det är här jag hör hemma, det är här mina rötter finns, ända långt tillbaka till 1500-talet.

Martin Enget Fasanskogen gården

Martin Enget

Johan Sellén

Här är Kullabygden i nordvästra Skåne, det dramatiska kustlandskapet vid Kattegatt och Skälderviken. Här finns fantastiska naturreservat, Lars Vilks skulptur Nimis, gamla fiskebyar och snofsiga kustsamhällen.

älskar kullabygden

– Jag känner en sådan tacksamhet över att bo här, djupandningen kommer tillbaka när jag ser Kullabygden efter att ha varit borta ett tag.

Martin Enget Fasanskogen skulptur

Martin Enget

Johan Sellén

Martin Enget är konst- och antikhandlare, han driver också kulturhuset Blå Hallen i Höganäs tillsammans med två kollegor. Instagram är hans butik (@martin_enget) och hemmet hans showroom, allt du ser på bilderna är till salu. Det krävs rätt mycket osentimentalitet för det sättet att leva. Men för Martin är det just bara ett sätt att leva och ingenting annat.

– ­Instagram är ett perfekt medium, det är enkelt och lättjobbat, väldigt bra för den livsnjutande och bekväma människa som är jag, säger Martin med ett stort skratt. Dessutom får jag en nära relation till mina kunder, som finns över hela världen.

Martin Enget Fasanskogen gården trappa kakelugn

Martin Enget

Johan Sellén

Sedan några år är Martin skild. Men han köpte gården som numera är hans hem tillsammans med exhustrun Sylvia, som driver galleri Sylvia Enget i Stockholm. De satte igång en enorm renovering av Fasanskogen i Skättekärr vid Nyhamnsläge norr om Höganäs.

GÅRDEN har varit plantskola

Fasanskogen är en gård från 1860, som rymt bönder och som i mer än 100 år drevs som plantskola. Här bjuds det fortfarande på en fantastisk trädsamling, ett så kallat arboretum. Kullens plantskola, som det hette, var en av Sveriges främsta plantskolor. Härifrån fraktades träd över hela världen med häst, vagn och tåg. Man till och med utvecklade egna äppelträd.

Martin Enget Fasanskogen gården matsal allmoge

Martin Enget

Johan Sellén

– ­Trädgården är helt underbar, men huset var förstört. Den senaste renoveringen var gjord 1948 med innerväggar i blåbetong och annan galenskap. Dessutom har här bott katter i massor, så allt var nerkissat.

En mindre grävmaskins ihärdiga arbete inomhus (jo, det är sant!) och många, många timmar senare ståtar här nu ett otroligt vackert vitrappat hus om två våningar med vackert tegeltak och ett nygjort inre som är så välgjort att känslan av svunna tider sannerligen inte har gått förlorad. Kanske i stället förstärkts?

fasanskogen martin enget antikhandlare arbetsrum

Martin Enget

Johan Sellén

Husets nya utseende gjordes tillsammans med Engvall Öhrman arkitekter, som också varit med och återställt Blå Hallen.

– Allt du ser är gjort nu, men med återvunnet material.

Martin enget Fasanskogen gården badrum

Martin Enget

Johan Sellén

På bottenvåningen finns kök, den stora salen, två sovrum till Martins tonåringar och två badrum. På övervåningen en stor sal, två sovrum och bad.

ANTIK- OCH KONSTHANDLARE

– Som antikhandlare har jag en ombytlig stil, men jag återkommer alltid till stengods och trä. Och jag blir stressad av för mycket saker. Jag letar aldrig efter en speciell stil. Men vissa saker har en själ, det vibrerar på något vis och då slår jag till.

Martin Enget Fasanskogen gården köket

Martin Enget

Johan Sellén

Huset bjuder närmast på en sakral känsla, det finns ett lugn i de stillsamt inredda och avskalade rummen.

– Jag tar hit möbler och ting för att jag gillar dem, jag testar hur de tar sig ut här. Jag har det avskalat för att kunna slappna av när jag är hemma.

Martin Enget Fasanskogen porträtt antikhandlare

Martin Enget

Johan Sellén

Martin är förtjust i skåp, där stoppar han undan småpryttlar som är i vägen. Nästa projekt är att bygga in bokhyllan bakom dörrar, voilà ett bokskåp! Någon speciell hobby har han inte men han älskar det han gör. Och på Fasanskogen finns både får och höns, för Martin vill äta sina egna ägg och sitt eget kött.

Egna får och höns

– Jag är ingen ”bonnaröv” men mina förfäder var lantbrukare, så jag måste ha det i blodet. Konsthandlare, får- och hönsfarmare mitt i den bygd han älskar mest i hela världen

– Jag lever min dröm!

Foto: Johan Sellén

Läs mer här:

Inspireras av Elsa Billgren och Sofia Woods drömmiga jul – 8 fina tips

DIY-tips: Så gör du en egen julkrans – och det här behöver du

Kika in hemma hos Melimeli-grundaren Amelia widell

LÄS MER OM INREDNINGEN OCH SE ALLA BILDER HÄR:

Känslan är i det närmaste sakral. Matplatsen domineras av de stora skåpen från 1700-talets senare hälft. Taraxacum 1 heter Achille Castiglionis taklampa från 1960. På skåpet står Wallåkra-keramik av Arthur Andersson.

Vitkalkade väggar, plankgolv, gamla kakelugnar och en kvinnoskulptur med ett bar. Martin Engets hem bjuder på ett närmast sakralt lugn.

Martin Engets gård Fasanskogen var från början en plantskola. Gården ligger i Kullabygden i Skåne.

I vardagsrummet faller ett vackert ljus genom nya helglasade dörrar. Den stora skulpturen av en trolsk kvinna är suggestiv i sin matta metallnyans.

I kontoret, som egentligen är ett övre vardagsrum, står ett stort skrivbord och Le Corbusiers LC-stol. Det vackra glasskåpet är fyllt av ting som Martin samlar på. Och allt i hemmet är till salu.

I köket, som är skapat av Martin Enget själv, är bänkskivor och stänkskydd av Svensk Ekebergsmarmor, återvunnet från det gamla charkuteriet i byn. I taket ser man återanvända plankor.

Badrummet är placerat vid balkongdörren, vilket ger en förträfflig utsikt över Fasanskogens vackra trädgård.