Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Elsa Billgren och Sofia Woods drömmiga jul – 8 fina tips

02 nov, 2020 
AvRedaktionen ELLE
Hemgjorda popcorn­girlanger, granriskransar, stovetop simmer pots, torkade apelsingirlanger och honungsfärgade stearinljus. Elsa Billgren och Sofia Wood skapar en handgjord och enkel jul fylld av pyssel och diy!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Julpyssla med Sofia Wood & Elsa BillgrenBrand logo
Julpyssla med Sofia Wood & Elsa Billgren
Sofia Wood och Elsa Billgren juldukning och julpynt hemma hos Elsa Billgren

För ELLEs mångsysslande kreativa duo Elsa Billgren och Sofia Wood börjar julen smyga sig på redan före advent.

– Min favorittyp av julmys är mer vintrigt än juligt, så det passar även om det är några veckor kvar till jul. Girlanger på tavlor och speglar, julkulor i dörröppningar, julmusik ur högtalaren och vackra, tända ljus, säger Elsa.

Både hon och Sofia tycker om traditioner, både att förvalta och skapa nya. Sofias höjdpunkt är julfrukosten. Hon dukar kvällen före, och när barnen tassar upp på julaftons morgon möts de av tända ljus, Sofias risgrynsgröt med körsbärskompott och klappar under granen.

Annons

– Jag är en romantisk nostalgiker och de personliga traditioner man kan bygga upp fångar precis allt det där som jag mår bra av. Men jag brinner också för att släppa på måsten, skippa saker man tänkt göra för att de när man väl står där bara känns stressiga och jobbiga. Jag älskar att gå all-in i planerandet, men sen vara snäll mot mig själv i stunden, just för att kunna vara närvarande.

Elsa ser fram emot en lite annorlunda jul i år.

– Vi har bestämt att vi inte ska köpa en massa julklappar till varandra utan istället fokusera på att umgås och göra härliga saker. Gå på museum, checka in på hotellet Ett hem med barnvakt, åka pulka, vara på landet. Jag drömmer om en riktigt vit jul, pappa som jultomten, lapsangte i mängder, mjuk pepparkaka, popcorngirlanger, handstöpta ljus, en riktigt bullig klassisk rödgran och alla jag älskar runt omkring mig.

1. GIRLANGER

Julpyssel med hamgjorda popcorngirlanger och torkade apelsingirlanger

Du behöver: Köpepopcorn, vit sytråd, nål, apelsiner.

Annons

Gör så här: Skiva apelsinerna och torka dem i ugnen på 70° i 3–4 timmar. Öppna ugnsluckan då och då för att släppa ut fukt och vänd skivorna efter halva tiden. Låt apelsinskivorna torka över natten innan du trär dem på en tråd som girlang. Trä popcorn på tråd med nål och häng girlangerna på tavlor, speglar eller i dörröppningar.

2. Jultassels

Girlang allmogeskap rustikt skap hemma hos Elsa Billgren

Du behöver: En bit tyg, vackert band, randigt snöre.

Gör så här: Riv stuvbiten i smala band, vik dubbelt och knyt en rosett så att remsorna hänger som en ögla. Knyt fast ett snöre och häng på en nyckel, handtag eller lampett.

Annons

3. Dukning lager-på-lager

Juldukning lager pa lager dukar honungsfargade ljus granris eukalyptus gransriskrans vintageporslin tennljusstakar

Skapa en stämningsfull dukning som håller från frukost till middag (servera maten på ett separat bord/bänk). Underduken är en vit linnegardin, löpare av en loppisfyndad rulle crèmefärgad bomullsvoìle. En bukett spretig eukalyptus med en vinröd orkidé, granris och en skål äpplen sprider väldoft. Stjärngirlang, Afroart. Porslin, Royal Copenhagen. Loppisfyndade kandelabrar och flaskunderlägg i tenn. Broderade linneservetter, Bergenströms Rekvisita. Ostfat, Astier de Villatte. Strutformarmade ljusgula glas, Återvinnarna.

Annons

4. Hållbara pakeT

julklappar och paket inslagna med tyger och tygband

Slå in personliga (och hållbara) paket och julklappar med tyger och textilband. Leta stuvbitar second hand eller återanvänd uttjänta kläder för att slå in presenterna. Ett tygband och en grön kvist blir pricken över i. 30-talsband från Folckers snörmakeri.

5. Glutenfritt bananbröd

Sofia Woods glutenfria bananbröd på svart sesam, vallmo, choklad, toppat med dulce de leche.

Annons

Du hittar receptet här >>

6. Egna traditioner

Sofia Wood tander honungsfargade ljus i en Josef Frank kandelaber

Bor du litet, är allergisk eller bara känner för att skippa julgranen i år? Låt en stor kandelaber ta plats och ge samma skimrande stämning. Placera den på ett sidobord eller en piedestal, pynta med vackra kulor, band och manschetter och köp extra vackra ljus (eller varför inte stöpa själv?).

Kandelaber, design Josef Frank, Svenskt tenn. Kalasljus, Bergenströms Rekvisita, och ribbade ljus, Åhléns.

Annons

7. Grankrans

Elsa Billgren hanger upp krans av granris med rott band

Skapa omedelbar stämning med en grankrans som du enkelt gör själv.

Du behöver:

En metallring, går att köpa i hobbyaffärer och vissa blomsterbutiker

Mjuk metalltråd

Grankvistar

Rött sidenband

Gör så här: Börja med att vira metalltråden runt metallringen. Stick in kvistar av gran åt samma håll runt om hela metallringen. När du är nöjd, knyt ett rött sidenband i en ögla och knyt slutligen en rosett. Häng upp på valfri plats som ett vackert och väldoftande blickfång.

Annons

8. Stovetop simmer pots

stovetop simmer pot med juldofter

Fyll hemmet med ljuvliga juldofter!

Du behöver:

1 liter vatten

Ett par kardemummakapslar

Några bitar torkad pomerans (finns i kryddhyllan)

En kanelstång

Några stjärnanis

Ett par lagerblad

En liten bit gran

Gör såhär: Koka upp vattnet och lägg i alla kryddor. Låt sjuda på lägsta värmen och känns hur hemmet fylls av juldofter.

Av: Sofia Wood & Elsa Billgren
Fotograf: Mira Wickman

6 Bästa julklappstipsen till honomBrand logo
6 Bästa julklappstipsen till honom

LÄS MER:

Så skapar du en magisk jul – 11 inspirerande tips

Lyxa till vinterns fester och middagar – 7 inspirerande tips

7 jultrender att spana in i år – enligt våra danska favoriter

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons