Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Så skapar du en magisk jul – 11 inspirerande tips

02 dec, 2015 
AvELLE Decoration
juldekorationer naturnara malin persson
Välkommen hem till Malin Persson i det vackra huset i Malmö. Här berättar hon själv om hur hon skapar stämning till vinterns alla högtider.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Det vita stenhuset från 1909 är som gjort för vinterns alla fester. Det fylls av dofter från julgranen, den öppna spisen och nybakta pepparkakor från köket. Efter mina år i Italien tänker jag nu på det här huset som ”Casa dolce casa” (hem, ljuva hem) – en plats där jag känner mig lycklig och trygg och kan samla mina närmaste omkring mig. Julen för mig handlar om att dela med sig och det stora huset är perfekt för att fira och ha roligt tillsammans med vänner och familj.

Efter tre år i huset är vi äntligen färdiga, vi har fokuserat på att lyfta fram alla de vackra originaldetaljerna som ger huset dess själ och det tar sin tid att hitta rätt. Att renovera ett hus är lite som att föda barn – man glömmer snabbt hur jobbigt det var när det är över, vilket är tur annars hade man aldrig gett sig in i ett så här stort renoveringsprojekt!

När det gäller julpynt tycker jag om att blanda saker helt utan regler: gammalt och nytt, högt och lågt. Jag älskar att dekorera huset med hjälp av naturen: grenar, kvistar och växter ger en skön, grön och varm känsla.

Annons
Champagnetorn på rullvagn

1. Ta in naturen i hemmet

”Med kvistar, ris och kransar får man till den rätta julkänslan. Använd de kvistar som finns till hands och skapa fritt. Häng upp med vanliga snören. Den gamla sjukhusvagnen i rostfritt stål är fyndad på en skrot. Festkänslan kommer direkt med en champagnepyramid av antika glas. Tänk på att glasen måste vara i samma storlek. Champagneglasen av coupemodell är från 1920-talet och kommer från M G Antik & Kuriosum och Rågers Antik & Design, Malmö.”

Minigran i ett stilleben med ljusslingor

2. Satsa på alternativa julgranar

”Minigranar med rötterna kvar blir dekorativa i en stor vas med vatten i. Men vem säger att en julgran måste vara ett träd? Det går lika bra med gamla staplade böcker och så slipper man barren!”

Annons
Arbetsbänk med julkrans och stilleben av olika ljus

3. Skapa en magisk och rustik känsla med ett ”julaltare”

”Arbetsbänken fungerar som ett julaltare. Levande ljus, kvistar och ris ger en magisk och rustik julkänsla till rummet. Fotogenlampor Flaggskär, Utklippan och Koholmen från Karlskrona Lampfabrik/Byggfabriken. Små virkade spetsdukar har sytts ihop till en större duk. Spetsdukar kan fyndas billigt på loppis. Spegeln med korgram är fyndad på Myrorna – lagom till jul kläs den med granris.”

Sparsmakad julgran med enkel ljusslinga och julstjärna

 4. Pynta granen sparsamt

”Jag tycker den ståtliga kungsgranen blir allra vackrast med sparsamt med pynt och levande stearinljus. Ljushållare och stjärna från Byggfabriken.”

Annons
Juldekorationer i granen i form av en fjäder

5. Välj alternativt julgranspynt

”Jag hoppar över de klassiska julkulorna och hänger lite mer alternativt pynt i granen – som vita fjädrar.”

Sparsmakad juldukning i naturnära färger

6. Gör plats för många gäster

”De gamla kyrkbänkarna från Venedig rymmer många gäster och när maten är uppäten drar vi fram granen mitt i rummet för dans! Duk från Lovely Linen by Kardelen. Keramik från Ann-Katrin Braf och Elin Lannsjö”

Annons
Vita hyacinter inlindade i tidningspapper

7. Gör enkla hyacintkrukor av tidningspapper

”Den vackraste av alla julblommor: den vita hyacinten. Hyacinterna blir julfina med små krukor vikta av tidningspapper.”

Närbild på julkulor

8. Gör ett vackert stilleben av julgranskulor

”Blandad kompott av julgranskulor som jag samlat på mig under åren.”

Annons
Stilleben från en pysselstund med en minikrans, sax och hyactiner

”Pysselverkstad – förbered för fina julkort och julklappar med lockande inslagningar. Etiketter från Granit. Julkort, Designtorget.”

Adventskalender för barnen

”’24 Days of Xmas’ … Förbered ett litet paket varje dag i december ända fram till julafton. De gamla koffertarna är köpta på en marknad i Rom. Aldrig är det så lätt att stiga ur sängen som i decembermånad när man vet att det ligger ett litet paket och väntar på en, tycker Milo.”

Annons
En brasa höjer julstämningen

11. Tänd en brasa!

Ingen jul utan öppen brasa. Älghornet kommer från Teddys Antikshop i Malmö. Fårskinn från Ilva. Enfärgad grön kudde och grönvitmönstrad kudde från Nina Kullberg.

Malin Persson

Se mer från Malin Perssons fantastiska hus på hennes blogg!

Av: Malin Persson

Foto: Petra Bindel

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons