Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

7 saker du inte vill missa att göra på din resa till Japan

20 jun, 2023 
bucket list till japan-resan
Vi är många som drömmer om att resa till Japan, och när den där bucket list-resan äntligen blir av gäller det att planera så man hinner med allt man vill göra. ELLE Decorations redaktör har varit i Japan och listar sakerna du INTE vill missa på din resa!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Här är 6 Udda europeiska resmål till din bucketlistBrand logo
Här är 6 Udda europeiska resmål till din bucketlist

1. Besök Tokyo

Soluppgång i Tokyo
Soluppgång i centrala Tokyo.

En resa till Japan börjar för många i huvudstaden Tokyo – och med all rätt. Den pulserande storstaden har otroligt mycket att erbjuda, oavsett om du är intresserad av design, traditionell japansk kultur eller vill besöka livliga Shibuya med blinkande reklamskyltar och ett av världens mest trafikerade övergångsställen. Här hittar du landets alla kontraster – från stillsamma och avskalade miljöer till färgsprakande och hektiska kvarter.

Annons

Till Tokyo reste ELLE Decorations redaktör med Finnair från Stockholm via Helsingfors, och i och med att man inte flyger över Ryssland gick rutten över nordpolen(!) åt ett av hållen, då vindarna tillät den nordliga rutten.

2. Bo på en klassisk ryokan

ryokan inredning
Exempel på hur det kan se ut i en ryokan, med tatamiklädda golv och futonmadrasser på golvet.

Ett måste för dig som besöker Japan och vill uppleva kulturen fullt ut är att bo på en klassisk ryokan. Här får du sova på en futonmadrass, som är betydligt bekvämare än man kanske tror vid första anblick. När ELLE Decoration besökte Japan bodde vi på Ryochiku-Bettei i Beppu, i södra Japan.

Annons

Inredningen på ryokan är rogivande i sin minimalism. Golven är täckta av tatamimattor, bord och stolar är låga och rummen skiljs åt av skjutdörrar, vilket ger känslan av en sömlös inredning. På hotellet går du klädd i en yukata (likt en tunn kimono) och här får du även lära dig japansk toffeletikett, det finns nämligen alltid flera par tofflor i rummet. Ett par används endast i badrummet, ett par i själva hotellrummet och det tredje paret i resten av hotellets utrymmen. Ett måste att uppleva!

3. Bada i en onsen

onsen i ryokan i yufuin
En varm källa (onsen) i Yufuin.

Onsen är baden vars vatten kommer från de japanska varma källorna som finns utspridda över hela landet. Området med flest varma källor ligger i södra Japan, runt staden Beppu, men det finns även onsens i huvudstaden Tokyo. Du badar naken och om du har tatueringar bör de täckas. Badritualen är viktig och det här är en plats för stillhet och återhämtning.

Annons

För den som vill kombinera bad i onsen och att bo på en klassisk ryokan, finns flera boenden som erbjuder kombinationen. Vissa hotell kan till och med ha lyxiga rum där du får en egen onsen!

4. Besök templen

dazaifu tengmangu fukuoka japan
Dazaifu Tenmangu i Fukuoka.

I Japan är religionsfriheten stor, och det är inte ovanligt att utöva båda de största religionerna, shintoismen och buddismen, samtidigt. Runtom i hela landet finns det flera shintohelgedomar och buddistiska tempel, som är väl värda ett besök.

När ELLE Decoration var i Japan besökte vi dels Tokyos äldsta buddistiska tempel, Sensoji i Asakusa, och dels shintohelgedomen Dazaifu Tenmangu, strax utanför staden Fukuoka i södra Japan. Till den senare är det särskilt populärt för studerande att ta sig, för att få god lycka i studier.

Annons

Vid en shintohelgedom kan du få en omikuji, som är en slags spådom, som kan ge allt från riktigt stor tur och god lycka till sämre tur. När spådomen är dålig knyts omikujin fast i ett träd intill helgedomen, medan du kan spara den om du hoppas den ska slå in. Här kan du också se en traditionell Torii, en slags portal, som ofta fungerar som ingång till helgedomen.

sensoji asakusa tokyo tempel
Sensoji i Asakusa i Tokyo.

5. Njut av det japanska köket

sushi på fiskmarknaden i tokyo
Sushi från Tsukiji fiskmarknad i Tokyo.

För många är en resa till Japan en kulinarisk sådan, som sig bör. Och som det finns att upptäcka! Vi slår ett slag för att prova den allra färskaste sushin du kan få genom att besöka en fiskmarknad, men missa inte allt annat det japanska köket har att erbjuda.

Annons

Vi åt bland annat en klassisk hakata ramen i just Hakata i Fukuoka (även känd som tonkotsu ramen) och fastnade för den japanska pannkakan Okonomiyaki som tillreds på en järnplatta och är en form av teppanyaki. Andra traditionella godsaker att prova är bland andra yakitori, yakisoba, donburi och gyozas. För den modiga finns fisken fugu, en giftig japansk blåsfisk som måste tillredas på rätt sätt för att kunna ätas, något som kräver flera års utbildning för en kock i Japan.

6. Upplev naturen i Japan

Aso, Japan, ett vulkanområde med vacker natur
Böljande landskap i vulkanområdet Aso, Kumamoto, på Japans södra ö Kyushu.

Ett besök i Japan är inte komplett om du inte hänförs av den unika naturen i landet. Visst är det ljuvligt att pricka in Sakura-tiden och se de rosa blommorna när de är som allra vackrast, men det finns mycket mer att se i naturväg, beroende på var i landet du är!

Annons

I norr går det exempelvis att åka skidor, medan du inte vill missa att se Mount Fuji i Tokyo. På den södra ön Kyushu, finns staden Aso som ligger i ett vulkanområde omgivet av otroliga grässlätter och landskap. I Kyoto vill du inte missa bambuskogen, och i regionen Oita kan du besöka de berömda varma källorna vars vatten går i både turkost och rött.

Varma källor i Beppu, Oita i Japan
Den turkosa varma källan i Beppu, Oita.

7. Muséet teamLab Planets i Tokyo

Teamlab planets – ett måste när du reser till Tokyo, Japan
Upplev konstinstallationerna på Teamlab Planets i Tokyo.

Det här muséet är bara i sig en anledning att åka till Tokyo och Japan, enligt undertecknad. Gå mellan interaktiva konstinstallationer i olika rum (ibland får du kavla upp byxorna eftersom du går i vatten!) och låt dig hänföras av verken. Här kan man utan problem vara i timmar, eftersom atmosfären är så förtrollande. Vår favorit? Även om det är otroligt svårt att välja, så måste vi slå ett slag för rummet med de levande blommorna som bildar en slags djungel du får gå igenom. Ett måste att upplevas!

Destinationen att åka till baserat på ditt stjärnteckenBrand logo
Destinationen att åka till baserat på ditt stjärntecken

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons