Instagramprofilens minimalistiska drömhem fyllt med designklassiker

Instagramprofilens minimalistiska drömhem fyllt med designklassiker

Den danska inredningsprofilen Caroline Birk Bahrenscheer ser sig som en förkämpe för den minimalistiska inredningsstilen, i dämpade toner.
15 december, 2020
Inredningstrender 2021 – 7 stora trender att hålla koll på
Slå på ljud

Hon älskar färgstarka hem och maximalistiska lösningar – men bara hemma hos andra. När det kommer till sitt eget vill Caroline Birk Bahrenscheer hålla det enkelt, harmoniskt och med rena linjer. Hon föredrar det lugna uttrycket som hon manifesterar i olika material, texturer och textilier, framför färger.

– Jag har en kreativ hjärna som är i gång nonstop. Så jag behöver en lugn omgivning här hemma.

Förutom Caroline och maken Mark, som är flygledare, består familjen av fyra barn, varav ett tvillingpar som föddes i år. Och i en ganska intensiv vardag är det skönt med ett hem som andas harmoni med en dämpad färgskala och mjuka möbler.

Caroline berättar entusiastiskt om den nybyggda lägenhetens formspråk, alla organiska former på möbler och ting som står i tydlig kontrast mot de skarpa vinklarna den bjuder på. Och vid en okulär besiktning är det bara att hålla med: Överallt i lägenheten syns just kontraster och fina nyanser, en inredningsvärld som Caroline skapat med stor omsorg.

En av hennes älsklingsmöbler är en skänk i björk av den svenska designnestorn och funktionalisten Bruno Mathsson. Träets ådror och färgskiftningar ger skänken ett organiskt och vackert uttryck, men själva formen är stram och utan onödiga utsmyckningar. Ovanpå förstärks intrycket med den organiska formen på lampan Kizu från New Works, en trappskulptur av Oliver Gustav och högtalaren från Transparent Speaker.

– Mitt formspråk kanske inte är det mest iögonenfallande eller tydliga. Det är nog i stället ett slags tyst kommunikation. Du måste vara närvarande för att uppskatta och förstå det.

– Jag är rätt fixerad vid att spegla det tomma utrymmet och inreda med klassiska, enkla former på möbler. Och jag gillar att leka med kontraster. Montanas klassiska hyllor mot keramik!

Carolines liv är som sagt fullt av liv, barn och arbete. Hon kommunicerar dagligen och sköter sina affärskontakter via sitt Instagramkonto @septemberedit. Och samtidigt är hon kreativ och skapande.

Hon arbetar gärna i keramik och målar tavlor, det syns överallt hemma. Dessutom gör hon varje vecka DIY-projekt på sin blogg, något som uppskattas mycket av hennes engagerade följare. Det bidrar till den organiska känslan som ger liv åt den nybyggda lägenheten.

Trots alla barn vill inte Caroline inreda för praktiskt eller mot sin egen smak och stil.

– Jag väljer inte inredning baserat på ett praktiskt tankesätt. Om något blir smutsigt eller fläckigt är det förstås synd, men det är inte hela världen. Jag måste omge mig med saker som berör mig och som får mig på gott humör.

Av Eva-Marie Wilken
Foto Martin Sølys

Läs allt om inredningen i bildspelet här:

Överallt i lägenheten finns en lek med organiska, mjuka former i kontrast till de räta linjerna. Tavlan har Caroline själv målat. Fåtöljen heter Karin, en riktig klassiker från Dux.

Karin-fåtöljerna, av Bruno Mathsson från 1969, har gjorts i samarbete med Norm architects och Dux i samband med stolens 50-årsjubileum förra året.

Sänggaveln i rotting är ett av de DIY-projekt som Caroline Birk Bahrenscheer delar på sin blogg Septemberedit.com. Gaveln är gjord av en hylla från Ikea och fransk rotting som köpts på mått.

Matplats med rymd. Bord av Ilse Crawford för Ikea. Stolar Sjuan av Arne Jacobsen. Pendellampor av Michael Anastassiades för Flos. Skänk av Bruno Mathsson.

Finurlig förvaring från Montana. Knut i keramik av konstnären Sofia Tufvasson, via The Ode to.

Poul Henningsens klassiska PH 3/2 från 1925, som bara kunde köpas hos Louis Poulsen under två månader 2019. Sidobord, & Tradition. Vas, Kähler.

Ett stort konstverk på väggen blir ett skönt blickfång i sovrummet, av konstnären Sofia Lind för Fine Little Day. Byrå, Montana.

Caroline Birk Bahrenscheer är stylist och influencer och bor i en 127 kvm stor lägenhet på Islands brygge i Köpenhamn med man och fyra barn (håller nu på att inreda sitt drömhus på Helsingör). Instagram @septemberedit

Badrummet är enkelt och rätt strikt inrett men inrett med stämningsfulla detaljer som ger rummet värme. Hylla, String. Duschdraperi, Ferm Living. Korg, Lillerød.

Läs mer här:

Nio designnyheter som lyser upp i vintermörkret

Färgsprakande och personligt hemma hos Poppykalas i Köpenhamn

Formstark färgfest i det personliga hemmet på Södermalm