Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Nio designnyheter som lyser upp i vintermörkret

15 dec, 2020 
AvCecilia von Mentzer
Vad är det som gäller på designfronten så här i slutet av ett mycket speciellt 2020 och vilka är de största snackisarna? Här är nio nyheter vi älskar lite extra mycket just nu!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Inredningstrender 2021 – 7 stora trender att hålla koll påBrand logo
Inredningstrender 2021 – 7 stora trender att hålla koll på

Vi har valt ut några designnyheter vi gillar lite extra just nu. Allt från Matti Klenells nya glas för Kosta Boda, vackra lampor, ny vas och andra härligheter. Spana in!

Matti Klenells nya glas för Kosta Boda

Inredningsnyheter i december Matti Klenell Viva Kosta Boda

Viva är Kosta Bodas första serie informella glas för vardagen. En glasfamilj på fot med tillhörande karaff, formgivna av glasformgivaren Matti Klenell.

– Samarbetet med Kosta Boda har inneburit ett återupptäckande av rötter. Som barn bodde jag en tid i det småländska glasriket när mina föräldrar studerade på glasskolan i Orrefors. Minnesbilder, människor, dofter och färger har etsat sig fast från då, säger Matti Klenell.

Annons

När arbetet med Viva inleddes letade han efter ett uttryck som handlade om samma sak; att söka rötter i svensk glastillverkning och att framhäva hantverkets betydelse för formen i industriellt tillverkade föremål.

– Resultatet landade i en framåtblickande men samtidigt rätt romantisk formgivning med ekon från Gate och Hald och med Monica Backströms ande svävande över alltsammans, säger Matti Klenell.

Glasserien Viva, 259 kronor/2-pack, Cervera.

Omaka Beers nya fat

Inredningsnyheter i december Omaka beer fat Ingrid Unsöld

Mikrobryggeriet Omaka Beer har en ny restaurang på Östermalm i Stockholm. Och maten serveras på fat och skålar från keramikformgivaren Ingrid Unsöld:

Annons

– På mitt brödfat låter vi kornmalt vandra som en hälsning från bryggeriet vägg i vägg. Kornet trycker jag ner i leran. Det brinner sedan bort i den första bränningen och ger ett vackert mönster.

Fatet kostar 445 kronor, funkar i diskmaskin och mikro. Alla delar är handgjorda i Ingrids ateljé.

Vas från Lyngby porcelain

Inredningsnyheter i december vs Lyngby porcelain

Vasen Tura är en skulptural skönhet med de klassiska Lyngby-räfforna. Den finns också som kanna.Höjd 27,5 cm, 2 599 kronor, Lyngby porcelæn.

Annons

Nya lampor lyser upp

Inredningsnyheter i december Haha studio splash lampa

Haha Studios nya Splash-pendel i modell är tillverkad i Sverige och monterad för hand. Den är gjord av utskurna aluminium­skivor med detaljer i mässing. Pris från 7 000 kr.

Inredningsnyheter i december Thierry Dreyfus Les atelier courbet

Och spännande form och sken på den franska designern Thierry Dreyfus på skulpturala skönhet B lamp i kollektionen Objet de lumière. Pris på förfrågan, Les ateliers courbet.

Annons

Trendigast just nu: teddyfåtöljen

Fåtölj Ingeborg By lassen Flemming Lassens fina fåtölj från 1940

Säg hej till Ingeborg! Nu lanserar nämligen By lassen Flemming Lassens fina fåtölj från 1940 igen. Den går att hitta på auktioner, men nu kan du alltså köpa en ny. Klädd i teddy/bouclé kostar den 31 000 kr, i fårskinn 50 000 kronor.

Giftfri produkter av kvinnokooperativ

Inredningsnyheter i december Noy Rd bäddlinne

Fotografen Lina Eriksson startade Noy Rd med grundidén: vackra, giftfria produkter som har väldigt liten påverkan på miljön, men som gör stor skillnad för människorna som gör dem.

Annons

Det kan vara kvinnor i Bangladesh som har lyckats ta sig ur trafficking, och genom ett kooperativ får ett tryggt hem för sig och sina barn och möjlighet till ett värdigt jobb, eller fåraherdar i Madhya Pradesh som i generationer har producerat ullmattor. Lina hittar dessa kvinnokooperativ och går in och stöttar verksamheten.

På bilden en ullpläd vävd av tunisiska kvinnor, 1 850 kr. Och handvävda sängkläder i ekobomull, gjorda av kvinnor i Ahmedabad. Enkelpåslakan med örngott, 999 kronor.

Stilren pappersstjärna från Åhléns

Inredningsnyheter i december star papper Åhlens

Beige, tredimensionell adventsstjärna i papper. Mette   kostar 299  kr, Åhléns.

Annons

Tomte Som burk från dbkd

Inredningsnyheter i december dbkd tomte burk lock stengods

Rara tomten som ären skål med lock för julgodiset eller prydnad på bordet kommer från dbkd, priset är 199 kr.

Foto: Jason Fulford, Lina Eriksson

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons