11 fina sätt att dekorera hemmet i påsk

påskpynt och påskdekorationer att inreda med

Är du sugen på att ta in våren i inredningen samt påskdekorera med något nytt, som inte är klassiskt påskris och gula kycklingar? Inspireras av våra 11 idéer till påskpyntet, som är både fina och enkla att göra själv hemma!
28 februari, 2023
Så gör du stilrena påskägg i papper
1:50

Efter reklamen: Så gör du stilrena påskägg i papper

(1:50)

Slå på ljud

1. Maxa med färg i hemmet i påsk

vardagsrum med textilier från Svenskt Tenn till påsk
Foto: Svenskt Tenn

Låt påsken bli startskottet för våren i inredningen. Plocka fram mönster, pigga färger och blommotiv. I år inspireras vi särskilt mycket av Svenskt Tenns inspirationsbilder till påsk, som maxar med regnbågens alla färger i både blommor och hemtextilier. En riktig glädjeboost i inredningsform!

2. Dekorera med vackra glasägg till påsk

Glasägg på kvistar på påsken
Foto: Iittala

Dekorera ditt hem inför påsk med vackra prydnadsägg i glas. Häng dem på vårkvistarna som står i vasen – eller varför inte hänga dem lite här och var i hemmet för en liten dos påskkänsla i varje hörn?

glasägg på kvistar från ellos home
Foto: Ellos Home
Inspirerande och fina sätt att pynta påskriset

3. Satsa på påskägg som går i din personliga stil

påskägg i papier-maché från madam stoltz
Foto: Madam Stoltz

Påskägg kan se ut på en mängd olika sätt! Om den klassiska varianten inte är din stil behöver det inte betyda att du inte kan dekorera med ägg. Det finns dekorativa ägg i glas, keramik, papier-maché, sten och flera andra material. Vissa är minimalistiskt enfärgade, medan andra är utsmyckade med mönster och färg. Hitta påskäggen som passar din stil och häng upp dem eller lägg dem i en vacker skål för en enkel påskdekoration i hemmet.

påskägg i papper i jordnära färger
Johan Dalborg för DBKD

4. Ta in våren i sovrummet med färg

sovrum med gula sängkläder
Foto: Homehagen

Vad är väl mer vårfräscht än en nybäddad säng med krispiga lakan? Satsa på pasteller och pigga kulörer som andas både påsk och vår i ett. De största färgtrenderna när det kommer till sängkläder i vår är utan tvekan rosa, blått och gult, och de är dessutom precis lika fina i sommar och höst!

vårigt sovrum med rosa och blå sängkläder
Foto: Homehagen

5. Dekorera din ljuskrona till påsk

takkrona ovanför matbord, dekorerad till påsk
Foto: Granit

Ljuskronan har blivit en populär inredningsdetalj vid jul, men varför inte plocka fram den även i påsk? Dekorera den med kvistar, häng på några prydnadsägg eller pynta den med blommor för härlig vårkänsla. Den påskpyntade ljuskronan blir en tydlig detalj som sätter tonen, vilket gör att du kan hålla dukningen och de övriga dekorationerna minimalistiska, om du så önskar.

6. Plocka in färgklickar till påsken

sovrum med gult, lila och rosa
Foto: Montana furniture

Smyg in påskens och vårens glada färger i små doser här och var i hemmet. Det är ett enkelt sätt att få till en ny känsla, utan att gå all-in på dekorationer och pynt. Välj den eller de färger du gillar och inred med en blomma, en prydnadskudde eller ett litet objekt i kulören för att ge inredningen ett lyft.

Här är färgerna du ska inreda med – baserat på ditt stjärntecken

7. Dekorera med tulpaner i påsk

tulpaner och kvistar i en kruka
Foto: Affari of Sweden

Finns det någon blomma som andas lika mycket vår som ett fång tulpaner? Dekorera med en tulpanbukett i påsk genom att satsa på din eller dina favoritfärger. Tulpanerna blir även fina som en påskbukett när de binds tillsammans med några kvistar och lite grönska.

tulpanbukett i vitt till påsk

En helvit tulpanbukett blir ett fint, minimalistiskt vårtecken i hemmet.

Foto: Granit

8. Ställ fram påskgodiset

inredningsdetaljer och påskpynt från svenskt tenn
Foto: Svenskt Tenn

Påskpynta genom att ställa fram allt färgglatt och gott godis i vackra små skålar! Placera dem på sidobordet eller soffbordet och fyll på dem när godsakerna så småningom äts upp. Matcha med en större skål som du placerar dekorativa påskägg i (se tips nummer tre på den här listan!).

9. Plantera lökar till påsk

tulpanlökar och blommor i kruka
Foto: Svenskt Tenn

Ett snyggt sätt att ta in våren i hemmet är att plantera vårblommande lökar. Från påskliljor, tulpaner och pärlhyacinter till vårklassikern krokus – välj dina favoriter och plantera i en kruka för ett vackert blomsterarrangemang!

19 stora vaser till våriga blomkvistar och påskris

10. Påskpynta med lekfulla inslag

påskpynt i jordnära neutrala färger
Foto: Johan Dalborg för DBKD

Vad är väl påsken utan sina harar och kycklingar? För den lekfulla finns mycket påskpynt att välja på, både om du vill satsa på färg eller ett mer minimalistiskt stuk med jordnära färger. Påskdekorationerna kan placeras i grupp likt ett stilleben, eller så satsar du på färre detaljer och väljer en favorit som får sätta stämningen.

minimalistiskt påskpynt
Foto: Johan Dalborg för DBKD
10 fina (och så inspirerande!) idéer till påskdukningen

11. Dekorera med vårens vackraste kvistar

blommande magnoliakvist
Foto: Granit

Ibland kan det vara något så enkelt som en kvist med knoppar som skapar all vårkänsla som behövs i hemmet. Rosa magnolia är en vacker favorit och videkvistar står sig länge. Ormhassel skapar å sin sida ett dramatiskt blickfång med sina snirkliga grenar, som är perfekta att pynta med påskdekorationer!

videkvist i vas
Foto: Applicata
DIY-guide: Så gör du ett blomstermoln