Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationPåskdekorationerPåskpyssel och DIY

Inspiration till påskdukningen – 10 fina idéer

08 mar, 2023 
påskdukning inspiration
Det börjar bli dags att planera påskens dekorationer, mat och firande! Inspireras av kreativa idéer som ger ett lyft till påskdukningen. Vi listar 10 fina sätt att duka i påsk!
Annons
Så här färgar du ägg naturligt med växterBrand logo
Så här färgar du ägg naturligt med växter

Från en påskdukning i gult och grönt som andas vår, till en minimalistisk variant i vitt och blått. Det finns mycket inspiration att hämta både när det kommer till porslin, dekorationer och blommor till påskbordet. Inspireras och låt din kreativitet flöda när det är dags att duka inför festligheterna!

Här listar vi 10 fina idéer till påskdukningen:

1. Påskdukning i piggt och vårigt gult

påskdukning med gulvitrutig bordsduk

Gult är allt utom fult! Satsa på påskens (och vårens!) finaste gula nyanser för att skapa stämning i dukningen. En bordsduk, linneservetter eller en vas med blommor kan vara det som plockar in den glada färgen på bordet.

Annons
gulvitrutig bordsduk

2. PåskDuka med naturmaterial

påskdukning med naturmaterial

Det är alltid en bra idé att lyfta in element från naturen. Naturmaterial ger dukningen en snygg materialmix, här ovan blir det ett rustikt inslag med både bordstablett och servettring i jute, vilket mjukar upp det grå porslinet.

Annons

3. Sätt äggen i fokus

påskdukning med äggkopp och äggvärmare från svenskt tenn

Låt äggen få huvudrollen i påskdukningen! Snygga äggkoppar och äggvärmare i både storlek större och mindre sätter färg på det påskdukade bordet. Spana gärna efter äggkoppar second hand för att hitta en unik uppsättning som passar just din stil.

4. Använd äggen som placeringskort i påsk

påskdukning med ägg som namnskylt

Det här är vårt personliga favoritknep för att ge påskdukningen ett lyft och en unik detalj! Lägg det på en nivå som passar dig; skriv helt enkelt bara namn på äggen eller gå all-in och dekorera dem med både färg, form och text, så varje ägg är unikt för personen som ska sitta på just den platsen.

Annons

5. Vårljust med helvit dukning

vit dukning med pli blanc från rörstrand

En påskdukning behöver inte vara synonym med färg om det inte är din stil. En helvit dukning för tankarna till vårens ljus som nu gör intåg i vårt hem igen. Komplettera med några nätta blommor eller kvistar för än mer vårkänsla till påsk. Här ovan syns servisen Pli Blanc, från Rörstrand.

Annons

6. Färgmaxa din påskdukning

färgglad påskdukning från svenskt tenn

Sprid färgglädje med din påskdukning i år! Plocka fram ditt färgglada porslin, tygservetter, bordsduk, underlägg samt serveringsfat – och var inte rädd för att kombinera flera färger och mönster i samma, maximalistiska dukning.

porslin med färg och mönster
Annons

7. Uppdatera med färg

påskdukning i naturnära färger med färgklickar

Dukar du gärna med en naturnära, nedtonad bas? Du behöver inte köpa nytt porslin och massvis med färgglatt pynt bara för påsken. Uppdatera istället med något textilt, några blommor eller ljus i en färg du gillar, det ger en enkel vår- och påskuppdatering till vardagsdukningen.

8. Klassisk och vårfräsch dukning i vitt och blått

vårdukning i blått och vitt med porslin från rörstrand

En vår- och sommarfräsch klassiker som står sig år ut år in. Ja, vi syftar ju såklart på den blåvita färgkombinationen! Den är precis lika fin i påsk som till midsommarfesten, och går att variera med olika detaljer, mönster och uppläggningar för att få till känslan du är ute efter.

9. Duka upp i sängen

frukostbricka på sängen

Finns det något härligare än att äta frukost i sängen en ledig morgon? Duka upp med ett smidigt brickbord och servera helgfrukosten i sovrummet på påsklovet.

10. Dekorera kvistar med påskägg

kvistar dekorerade med påskägg i glas och papper

Ormhassel är en populär gren att plocka in under påsken, eftersom dess vridna kvistar är enkla att dekorera. Häng upp minimalistiska påskägg i glas och papper för en stilren look eller maxa med blommor och påskdekorationer för att skapa ett blickfång på det dukade bordet.

Annons