Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongenSe ELLE Hemma hos

Inred tidlöst och hållbart i hemmet – 7 smarta tips

12 apr, 2021 
Så inreder du tidlöst och hållbart hemma, våra bästa tips
Välkomna våren med ett uppdaterat hem. Vi tipsar om 7 hållbara idéer för dig som vill inreda för livet – men ändå skapa nytt.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
7 sätt att förnya dina möbler och detaljer – istället för att köpa nyttBrand logo
7 sätt att förnya dina möbler och detaljer – istället för att köpa nytt

1. Återbruksmagi

Så inreder du hållbart och tidlöst hemma, hemma hos Martin Enget
Naturnära materialval hos konst- och antikhandlaren Martin Enget i Skåne. Foto: Johan Sellén | Syns i: Kika in i antikhandlarens magiska Skåneparadis.

Att göra om hemma förknippas ofta med dyra renoveringar men så behöver inte vara fallet. Utgå i stället från de möbler du redan har och klä om, renovera eller måla om.

Annons

Tips! Sugen på en ny detalj eller möbel? Byt möbler med eller sälj till nära och kära för känslan av nytt utan att köpa nyproducerat.

2. Rätt träslag

Inred tidlöst och hållbart hemma, trähylla från Myltha
Lokala träslag gör gott för klimatet, som Lilla furuhyllan av Carl Malmsten i nyproduktion av Mylhta som även tillverkas i Sverige. Foto: Ida Magntorn.

Lokala träslag regerar! Björk, ek och furu är alla bra val jämfört med mörka ädelträslag som ofta härstammar från tropiska och utrotningshotade miljöer.

Tips! Glöm inte hållbara textilier! Gots är den internationella miljömärkningen för textil medan Oeko-tex visar att textilen har klarat ett laboratorietest för skadliga ämnen.

Annons

3. Certifieringskoll

Inred tidlöst och hållbart hemma, certifierade möbler
Andreas Engesviks och Daniel Rybakkens soffa Arbour för Hay är Svanenmärkt. Foto: Hay.

Läs på om certifieringar och märkningar. Två vanligt förekommande är FSC och Svanen eller EU Ecolabel. FSC-certifieringen visar att träet kommer från ett ansvarsfullt skogsbruk som värnar både individ och miljö, medan Svanen-märkning granskar miljöpåverkan från råvara till avfall.

4. Genomgående färgpalett

Inred tidlöst och hållbart, grönt badrumsinredning från Granit
En ljusgrön kulör är stilren, tidlös och inte minst harmonisk. Foto: Granit.

Finns det en färgpalett som du ofta återvänder till? Låt den stå i fokus! Då skapar du en bas som sannolikt överlever de skarpaste trendkurvorna.

Annons

5. Tänk igenom

Så inreder du tidlöst och hållbart, genomtänkta inköp
Gammalt möter nytt i en kreativ mix hos träkonstnären Niklas Runesson. Foto: Sofi Sykfont, stylist: Sofia Alerstedt och Hanna Liljehammar | Syns i: Kreativ oas hemma hos träkonstnären i Stockholm.

Gör en lista på vad du behöver/villhöver innan du ger dig ut på loppisrundan, Marketplace, Blocket eller nätauktion. Kolla när dina favoritloppisar får påfyllning och se om du kan vara på plats vid öppning. Om du köper nytt, undvik spontanköp. Är det något du suktat efter en längre tid – slå till!

Tips! Kolla in nätauktionerna! Om du redan vet vad du är ute efter kan du enkelt lägga in en bevakning på designer, varumärke eller möbel så får du en pushnotis när den kommer in.

Annons

6. Möblera om

Inred hållbart och tidlöst, möblera om
Bordslampan Bell från Ferm Living i en rogivande inramning. Foto: Ferm Living.

Skapa magi på nolltid genom att byta plats på möbler och inredningsdetaljer i ett rum. Även små förändringar kan ge en ny känsla – större ommöbleringar kan helt ändra hur vi upplever och rör oss i ett rum.

7. Färgklickar

Inred hållbart och tidlöst, miljövänlig färg
Måla om en vägg eller ett helt rum för en rejäl dos förnyelse. Linoljefärg, äggoljetempera och kalk- och lerfärger är naturliga exempel. Inspireras av skulptören Malou Palmqvists hemmaateljé! Foto: Fanny Rådvik, stylist: Elin Odnegård | Syns i: Fantastiskt färgflöde hemma hos skulptören.

Att måla om, oavsett om det gäller en liten eller stor yta eller möbel, är ett utmärkt förnyelsehack. Välj en ekologisk och miljövänlig kulör i stället för plastbaserad färg som ofta även innehåller skadliga tillsatser.

Tips! Låt förändring ta tid, oavsett om det gäller stora eller små skiften. Då hinner du känna in och justera eftersom.

Annons