Kreativ oas hemma hos träkonstnären i Stockholm

Hemma hos träkonstnären i Midsommarkransen

Midsommarkransen är som en småstad i Stockholms utkant. Här bor möbelsnickaren Niklas Runesson tillsammans med Felicia Wide och deras två barn i en lägenhet fylld av Niklas träkonst. Kika in!
04 mars, 2020

VIDEO: TRENDIGA INREDNINGSTIPS FRÅN CAROLINE WINBERGS HEM

7 inredningstips från Caroline Winbergs hem
Slå på ljud

 

I längtan efter en större lägenhet lyckades Felicia, efter hårt arbete under sin första mammaledighet, byta till sig denna hyreslägenhet nära Niklas verkstad mot deras två mindre lägenheter.

Tydlig röd tråd: trä

– Niklas fick tag i en ny snickerilokal i Midsommarkransen vilket gjorde att vi fick upp ögonen för området och började leta boende här. Dessutom känns det som en småstad bara lite utanför Stockholm och det fastnade vi för. Sedan hittade vi den här mysiga lägenheten med lång balkong, intill ett villaområde och nära Niklas lokal. Det var värt allt, berättar Felicia.

När man kliver in i familjens hem ser man omedelbart en tydlig röd tråd: trä. De flesta möbler och platsbyggda lösningar i hemmet är gjorda av Niklas. Träet blev det naturliga valet efter att ha vuxit upp i en familj som svarvade leksaker till Brio. Efter några år av studier och arbete med eventproduktion kändes det självklart för Niklas att starta eget snickeri där han kunde få skapa och vara kreativ.

Blandning av modernt och loppis

– Jag tycker det är sjukt fint med alla dessa träkreationer! Det är dyrt med möbler och då är det perfekt med en sambo som tillverkar egna som är både funktionella och snygga, förklarar Felicia.

Inredningsstilen är en blandning av modern möbelkonst och loppis toppat med barngrejer som ligger lite överallt. Var inspirationen till inredningen kommer ifrån har båda svårt att säga, men efter att ha funderat en stund utropar Niklas “Välkomnande! Ja, välkomnande är vår stil och inspiration”. Att experimentera mycket gör det enklare att se vad som behöver ändras för att det ska kännas rätt, enas de båda om.

Det finns dock tillfällen när paret inte är helt överens om vad som ska göras om i hemmet. Köksgolvet var ett bra exempel på det. När de flyttade in för två år sedan var det ett slitet hyresrättskök, vitt med beige linoleumgolv.

– Det var dött rent ut sagt, suckar Felicia.

Niklas ville ha ett stilrent och enfärgat golv, medan Felicia ville ha ett färgsprakande. För några månader sedan bestämde de sig för att göra om med enkla medel och Felicia målade golvet ljusgrått, vilket gjorde Niklas nöjd, men Felicia hade andra planer.

– Färgflarnen hittade jag i en färgbutik i Västberga. Det var en hink full med flarn som mannen i butiken tänkt slänga. De var perfekta! Jag längtade efter att få komma hem och kasta ut färgkonfetti över vårt nymålade golv, berättar Felicia.

”Det är svårt med färg för att det ska bli perfekt”

De rosa och ljusgula pappersbitarna flög över golvet innan Niklas hann blinka.

– Det är svårt med färg för att det ska bli perfekt, därför är jag lite mesig med just det. Men nu är jag väldigt nöjd med resultatet, förklarar Niklas.

Utöver golvet byttes även köksluckorna ut mot nya i trä och köket fick det liv som saknades. Det viktigaste för familjen är att det finns plats att bjuda över vänner och familj och att ha en välkomnande miljö där inte allt går ton i ton.

– Vi har ju bara trä, vad menar du? skrattar Niklas högt.

– Ja, just därför bytte vi ut vår gamla bruna skinnsoffa mot denna blå, säger Felicia.

Flödet av möbler och prylar i hemmet är stort eftersom Niklas hela tiden skapar något nytt. Det är stolar som behöver provsittas och gäster att rådfråga för att se om något behöver ändras. Möblerna är dessutom perfekta med barn eftersom de är tunga och omöjliga att välta.

Inredningsdetaljer hittar paret mestadels på loppisar i Stockholm och i Småland och när något nytt åker in får något gammalt lämna lägenheten. Deras bästa tips för att lyckas med loppishandeln är att man tar sig tid att känna och klämma.

– Jag är manisk när det kommer till tända ljus, så jag är alltid på jakt efter en ny ljusstake eller ljuslykta, skrattar Felicia.

Foto: Sofi Sykfont
Styling: Sofia Alerstedt och Hanna Liljehammar

Se alla bilder och läs mer om inredningen i bildspelet:

LÄS MER:

Unik och ombonad vintagedröm i Stockholm

Kreativt och personligt hemma hos H&M Home-designern

Stilsäker minimalism hos modedesignern i Stockholm