Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationPåskdekorationerPåskpyssel och DIY

En studie i färg och form – hemma hos skådespelaren Carice van Houten

28 feb, 2023 
AvRedaktionen ELLE
hemma hos skådespelaren carice van houten
Glamourösa vintagemöbler från Italien möter morgondagens designklassiker och en frenesi av färg. Skådespelaren Carice van Houtens hus är lika mångfacetterad som hennes personlighet.
Annons
Kika in hemma hos Seinabo SeyBrand logo
Kika in hemma hos Seinabo Sey

Ambitionen för huset var skyhög. Det säger skådespelaren Carice van Houten, känd bland annat för sin roll i Game of thrones, när vi sitter i en randig soffa hos inredaren Nicole Dohmen på Atelier ND Interior.

– Vi har flyttat från staden och bor nu på landsbygden. Det representerar även en annan livsstil. Jag vill ha mer ro, mer tid hemma med mitt barn. Så jag vill verkligen ha ett supercoolt hus, där jag vill tillbringa det mesta av min tid. Fram tills nu har mitt liv varit ganska rastlöst, jag har alltid varit på resande fot. Det här huset är vår trygga punkt, där vi finner ro, säger Carice van Houten.

Annons
matplats hemma hos skådespelaren carice van houten
Matsalsbord, Sabine Marcelis. Vintagestolar, Pigreco av Gavina i mohair via Pierre Frey Mud. Vintagelampa över bordet, Morentz. Gardiner, Etoffe. Hissgardiner, Moiré stripe scarlet av Helene Blanche, via Tapet Cafe. Vas, Atelier ND Interior.
fåtölj hemma hos skådespelaren carice van houten
Loungestol, Alky, i tyg av Pierre Frey, Mombasa Cuivre, Artiforte. Sidobord, Dirk van der Kooij. Vintagelampa av Rene Hoube Decorum. Lila glasflaska, Pols Potten.
inspirerande inredning hemma hos skådespelaren carice van houten
Soffa, Milano nabuck kiwi, Baxter. Soffbord, Dirk van der Kooijk. Konstverk, Peggy Kuiper. Lampa, via Eclectic 20. Litet randigt bord, via Atelier ND interior. Vintagesoffa, Soriana, klädd i tyget Sahara orange, Larsen. Gardiner, Elitis. Matta, Kvadrat/ Frozen Fountain.
Annons

Det krävdes ett rejält arbete innan allt blev som de ville. Trappan flyttades till mitten av huset, väggar togs ner och huset öppnades upp. Även på utsidan, där små fönster fick lämna plats åt stora, med djupa fönsterbrädor som sticker ut från huset och blir sittplatser.

– Du ser många sådana här fönster i Australien, men hantverkarna här tyckte det var spännande.

Idén kom från pojkvännen, skådespelaren Guy Pearce, som tog hand om layout och planlösning. Han som arkitekt, hon som inredare. Det var planen.

– Men jag blev helt överväldigad av alla valmöjligheter. Jag visste att jag ville ha färg, men kände mig vilsen. Under en inspirationsrunda gick jag förbi Nicoles butik och drogs till skyltfönstret. Det var det jag ville ha! Sedan träffade jag henne och fick se hennes hem: det var kärlek vid första ögonkastet.

skådespelaren carice van houten
Holländska skådespelaren Carice van Houten älskar färg och form.
Annons
inredningsdetaljer hemma hos skådespelaren carice van houten
Sidobord, Atelier ND Interior. Bordslampa, Flowerpot lamp, &Tradition. Specialbeställda ståldörrar, De Hoop. Taklampa i hallen, Atelier Areti.

Färg, mönster och form hemma hos skådespelaren

Det råder ingen brist på entusiasm, konstaterar inredaren Nicole Dohmen: ”Vi provade så många olika färger och mönster, och i en av våra planer uttalade Guy orden: ’Det är som en speedad Katy Perry’. Så den vägen blev det inte.”

Carice: ”Huset har en öppen utformning, så allt är hopkopplat. Vi tillbringade eftermiddagarna pusslandes och just när vi hade en matchande plan kastade jag in ett nytt exempel och så var vi tvungna att se över allt igen. Du har haft en hel del tålamod med mig.”

Annons

Nicole: ”Normalt sett behöver jag övertala kunden, men här behövde jag bromsa. Men det jag verkligen gillar med Carice är att hon har ett sådant öga för färg och detaljer. Nästan som en konstnär.”

vardagsrum hemma hos skådespelaren carice van houten
Läderfåtölj, Siton Vintage. Soffbord, Dirk van der Kooij, soffa till höger, Milano i kiwi nubuck, Baxter. Vintagesoffa vid fönstret, Soriana i tyget Sahara orange, Larsen. Randigt sidobord, Atelier ND Interior. Golvlampa, Panthella av Louis Poulsen. Pendellampa, Eclectic-20. Väggfärg, specialutformad av IJM Studio. Taklampor, Apparatus.
kök hemma hos skådespelaren carice van houten
Specialbyggt kök, JOB Interieurbouw. Kakel, Intercodam. Pärlemorlampor ovanför köksön, Verpan/Mobilia. Gardiner, District fabric, Kelly Wearstler. Handgjord vas, Tinja, via Atelier ND Interior.
Annons

C: ”Jag besökte Frank Visser (IJM Design) som är en magiker när det gäller färg, det inspirerade mig verkligen. Jag är inte alls rädd för färg och det är inte Nicole heller, därför är vi en så bra match. Enda problemet är att jag har en väldigt eklektisk smak, så det kan gå hur som helst. Jag skulle verkligen kunna välja en 50-talsinteriör med bara trä eller ett hus i Kelly Wearstler-stil med naturliga färger.”

N: ”Du är en äkta kreatör och dina tankar flyger i alla riktningar. Det är jag också, vi kunde förlora oss i en idé tillsammans. Men så nådde vi en vägg, som ledde till något annat … Och så fick vi börja om. Jag hade en känsla av att vi hela tiden tog ett steg fram och två steg bak.”

färgglad hall hemma hos skådespelaren carice van houten
Det kiwigröna trappräcket samspelar med lila tapeter och fiskbensparkett. Gardiner längst bort, Beau Monde II, Pierre Frey.

Färger och mönster samspelar till en välbalanserad mix som känns varm och ombonad. Designobjekten, konsten, textilierna och tapeterna har alla sin plats. Ljuslila väggar och en viss upprepning av färger och element knyter samman uttrycket. Färgpaletten är baserad på den rosa-prickiga tapeten i hallen och det blev en del rosa, men även kiwigrönt.

Annons

C: ”Mina val verkar inspirera många och jag gillar verkligen det, du bara måste ge dig hän. I slutändan finns ett lugn i hela konceptet, det måste du ha i åtanke när du är mitt uppe i det. En färgstark vägg kan verka intensiv, men när möblerna kommer in börjar allt smälta samman. Det är först då du kan se om det funkar.”

sovrum med tapet hemma hos skådespelaren carice van houten
Gästrum med tapet, Hollyhocks spring, House of Hackney, både på väggar och tak. Persienner, Worldwide Weavers. Sänglampa och överkast av 70-talstyg, Atelier ND Interior.
färgglatt sovrum hemma hos skådespelaren carice van houten
Gardiner, Abstract multicolor, Zoffany. Sängbord, Sabine Marcelis. Vägglampa, Atelier Areti. Sänggavel klädd i tyget Mohair teddy, Pierre Frey. Sängkläder, Coco & Wolf.
Annons

Huset var en blank canvas. Carices förra hem var vitt, klassiskt och feminint, men nu fanns ett stort behov av färg. Carice och Nicole letade efter vintagemöbler som de klädde om och spraymålade. Med textilier av Elitís och Pierre Frey fick designikonerna av Tobia Scarpa och Michel Ducaroy ett nytt utseende. Det gör interiören personlig och unik, speciellt i kombination med nya möbler av Dirk van der Koij och Sabine Marcelis. Även materialmötena är oväntade och kraftfulla i sina motsatsförhållanden: mockasoffan, taklampor av läder, färgad plast och rejäla textilier.

– Det är som Carices klänningar: lite Gucci, lite vintage. Jag brukar notera hur mina kunder klär sig. På så sätt vet jag hur huset ska se ut, säger Nicole.

belysningsinspiration hemma hos skådespelaren carice van houten
Sovrummet har fönster med djupa nischer. Gardiner, Abstract multicolor, Zoffany och Open weave av Kinnasand/Kvadrat via Froze. Väggfärgen är Pontefract 328 via Paint & Paper Library. Fåtölj, Soriana via Siton Vintage. Vintagelampan i taket kommer från en kyrka. Vägglampa vintage, via Morentz. Golv, Floor från M.I.D, Co van der Horst.
lampor hemma hos skådespelaren carice van houten
Trappan med kiwigrönt trappräcke av De Hoop, samspelar med konst, litteratur och en smal, rutig gardin, Amalfi prune, Pierre Frey.

Hon får medhåll, besökare tycker ofta att huset speglar Carices personlighet och hon själv har dammsugit internet på italienska lampor.

– Jag tittade på precis allt som var till salu och kan inte hejda mig nu heller, jag vill klä om ännu fler vintagemöbler. Det finns fortfarande så många textilier kvar att använda. Jag bara älskar det, säger Carice van Houten.

Av: Roos Schoemaker

Fotograf: Thijs de Leeuw & Willemijn de Leeuw/Living Inside, Stylist: Nicole Dohmen

Kika in hemma hos Angelica SvanströmBrand logo
Kika in hemma hos Angelica Svanström
Annons