Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationPåskdekorationerPåskpyssel och DIY

Internetestetik hemma hos Viktor Wätterbäck

28 feb, 2023 
AvMichelle Meadows
hemma hos Viktor Wätterbäck
När han slutade hitta roliga grejer på loppis tog Viktor Wätterbäck saken i egna händer och började designa möbler.
Annons
Kika in hemma hos Seinabo SeyBrand logo
Kika in hemma hos Seinabo Sey

Redan när han vid sex års ålder råkade starta sin pappas dator och därefter fick testa att airbrusha bilder i en 90-talsversion av Photoshop (han blev expert på rita katten Gustav-graffiti), fastnade Viktor Wätterbäck för formgivning. Han blev så pass biten att det var självklart för honom att utbilda sig till grafisk designer. I dag kombinerar han dock den grafiska designen med en ganska nyfunnen favoritsyssla, nämligen möbeldesign.

rolig inredning hemma hos viktor wätterbäck
Tanken med den randiga hyllan är att få objekten att sväva i luften. Därför valdes en särskild sorts glas som inte ser turkost ut från sidan. I den står favoritloppisfynden. Matbordet var tänkt att vara randigt men Malin la in ett veto. I taket hänger lampan Molecules av Walter Cosack.

Intresset för heminredning föddes när han skaffade sitt första egna boende och det resulterade i en minst sagt gedigen kärlek för loppis. Och då menar jag inte att han åkte runt på härliga loppisar under semestern, nä, han körde en runda varje lunchrast. Second hand-vurmen delade han, som tur är, med både sin sambo Malin och med sin mamma och den blev så pass stor att Viktor för sju år sedan öppnade en second hand-butik på Hornsgatspuckeln tillsammans med sin mamma efter att ha drivit webbshop med Malin.

Annons

Men så för ett par år sedan hände något. Utbudet på stans loppisar blev sämre och sämre och det verkade råda loppistorka i hela länet.

– Kickarna tog slut för man såg bara samma grejer. Det fanns knappt några glada och färgstarka saker alls.

Viktor Wätterbäck
Viktor sitter i soffan Paradiso som var den första möbeln han designade. I knät har han pallen Sit on my face.
Rosa väggar och gröna accenter i vardagsrummet hos viktor wätterbäck
Flera av de konstverk som sitter på väggarna hemma hos Malin och Viktor har fyndats på loppis och sedan fått nya ramar i härliga färger som matchar inredningen. Rummet känns större om man markerar saker, därför har Malin och Viktor målat en rosa ram runt dörrarna.
Annons

Viktors längtan efter färg och form var tvunget att kanaliseras på ett nytt sätt. Så han designade en soffa. Och sen ett barskåp. Och sen en stol … I dag är hans och Malins 90 kvadratmeter stora lägenhet fylld av möbler han designat.

– Jag brukar gå lite för långt så Malin får vara executive creative director och tweaka det jag ritat så det blir mer användbart.

Arbetsrum i neon och grönt
I arbetsrummet jobbar paret från ett vintage-skrivbord i glas som flankeras av två piedestaler med varsin lampa som Viktor gjort själv. Den lilla kaninen sitter på en Pillastro av Ettore Sottsass. På skrivbordet står en loppisfyndad porslinselefant.
Blått barskåp designat av Viktor Wätterbäck
Barskåpet är designat av Viktor och har sedan byggts av en möbelsnickare. Det har lackats i en metallic-skimrande billack. Ribborna gör att man kan se in i skåpet från alla håll.
Annons

Varje rum har en egen färg

Deras hem ligger i Södertälje och de hamnade här efter att Malin sökte efter en större lägenhet på Hemnet och glömde fylla i ”Stockholm". Lägenheten ligger i ett pampigt trevåningshus med utsikt mot sjön Maren. De fyra rummen har målats i varsin färg, arbetsrummet i en kall gulgrön nyans, matsalen i rosa, sovrummet i lila och vardagsrummet har en härlig tapet med djungelmotiv. Även köket har målats, där har väggar, tak och köksluckor fått en himmelsblå nyans och lamporna är formade som moln.

Djungel i vardagsrummet med tapet och gröna växter
Vardagsrummet har tapetserats med en tapet från Versace, soffan är designad av Patricia Urquiola och har klätts om i ett guldfärgat sammetstyg med reptilmönster. Bordet har Viktor gjort och stolen är loppisfyndad och sedan omklädd. Accessoarerna har hittats på loppis.
Annons
inredningsdetaljer hemma hos viktor wätterbäck
Vas av Hanna Hansdotter och resin-pyramid från Jonathan Adler köpt på auktion.

Inredningen i rummen är härligt lekfull. Om man frågar Viktor vad han gillar så säger han att han inspireras av internetestetik och dras till kalla pasteller. I en tid då var och varannan lägenhet är helt inredd i beige är det faktiskt så att inte en enda sak i Malin och Viktors hem är beige eller grå. Möblerna är i stor utsträckning designade av Viktor och accessoarerna har han och Malin hittat på loppis. Är du sugen på att köpa någon av Viktors möbler har du tur, sedan någon månad tillbaka driver han företaget Fakt där han kommer att kombinera möbelformgivning med webb- och grafisk design.

– Jag är lite trött på den här specialist-grejen. Alla är inte lagda så liksom. Jag vill formge på mer än ett sätt.

På hemsidan hittas de flesta av möblerna i parets hem och snart kommer det adderas fler detaljer, allt från stoppade möbler till krokar och hyllor.

– Jag tänker lite som med mode, en del av möblerna kommer vara ”haute furniture” och andra är ”ready to sit”.

sovrum hemma hos viktor wätterbäck
Efter att ha letat efter stora bambustammar i flera år hittades äntligen ett gäng på en handelsträdgård i Flen. Den rosa-röda tavlan är gjord av en spillbit från möbeltyget Viktor designat till sin soffa. Resten av accessoarerna har hittats på loppis.
vas och stenägg
Kruka loppisfyndad från Paradisverkstaden. Stenäggen ingår i en enorm samling, det visade sig nämligen vara lite för lätt att hitta dem. Handgjorda pappersblommor av en dansk konsthantverkare. Lila skål från loppis.

Fotograf: Sofi Sykfont, Stylist: Viktor Wätterbäck

Annons