Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationPåskdekorationerPåskpyssel och DIY

Kika in i Gant-designerns perfekt avvägda hem

12 dec, 2022 
AvMichelle Meadows
Alina Branes hem
Hemma hos Gant-designern Alina Brane är inredningen perfekt avvägd. Maskulint och feminint, hårt och mjukt, gammalt och nytt – allt i perfekt harmoni.
Annons
Så kan du styla den runda vasenBrand logo
Så kan du styla den runda vasen

Hur lyckas man förena två designälskande esteters vitt skilda formspråk i en och samma lägenhet? Det som kanske låter som en omöjlighet verkar inte bara vara möjligt utan till och med att föredra, i alla fall när man tittar in hemma hos Alina Brane och Johannes Ivarsson. Han en copywriter och creative director med en kärlek för fotokonst, amerikanska mid century modern-möbler, raka linjer och kontrastrik inredning, hon är en modedesigner som älskar trä, textil, blommor, organiska former och vintage.

Alina Brane
Alina Brane är designchef för Gants damlinje. Hennes kärlek för textilier och formgivning märks väl hemma i lägenheten.

– Det låter kanske klyschigt men vi hade mycket hjälp av moodboarding. Vi la upp bilder som vi båda gillade och hittade därigenom ett sätt att förena hans reklamiga stil med min textiltantslook, säger Alina.

Annons

Hälsa på hemma hos Gant-designern Alina Brane

Lyckat blev det och nu har hemmet en perfekt balans mellan de två ytterligheterna. Överhuvudtaget känns inredningen perfekt avvägd. Men så är det också två formproffs som bor här.

Kök inspiration
Ovanför bordet sitter Le Corbusiers Lampe de Marseille under en poster av formgivaren Olle Eksell. För att skapa trivsel finns ett flertal ljusstakar och både krukväxter och snittblommor.
Köksmatta
På golvet i köket ligger en Carl Malmsten-matta. Runt Superellips-bordet står två vintage Y-stolar och två nyköpta dito
Annons

Det var under början av pandemin som paret, som då varit tillsammans lite mer än ett halvår, bestämde sig för att flytta ihop. Båda hade många videomöten och deras respektive lägenheter var för små för att de skulle kunna vara i dem samtidigt. De började hålla lite koll på Hemnet och när lägenheten på Roslagsgatan inte sålts på tre veckor bestämde de sig för att åka och titta på den. Sedan gick det väldigt fort, i alla fall med att avsluta affären – det dröjde längre till inflyttning.

Arbetsrum inspiration
Den mjukrosa färgen på väggarna i arbetsrummet är specialblandad av Little Greene efter att Alina och Johannes testat en rad olika rosa varianter. På väggen sitter en samling av tavlor med blommotiv. Stolar, Eames och Finn Juhl, hylla Tylko och bordslampa från &Tradition.

Men det var bra för det gav Alina och Johannes tid att rensa ut allt de inte ville ta med sig till sitt nya boende samt att diskutera färgval och inredning. Förutom att hitta en gemensam stil via moodboarding tipsar Alina om att prova sig fram tills magkänslan säger att det är rätt – till exempel målade hon och Johannes om det rosa arbetsrummet ett flertal gånger innan de hittade rätt nyans. Och när mattan i vardagsrummet var för liten sålde de den och köpte en likadan – fast större.

Annons
Inredning inspiration

– Även om man har en tydlig vision och intuition kan det krävas att man möblerar eller tänker om tills man får till det. Jag kan lätt bli manisk när jag sätter igång med något som jag är intresserad av, men jag tycker aldrig att det är jobbigt, förklarar Alina.

Sovrum inspiration
Den höga sängen har bäddats med ett överkast som Alina virkade under pandemin. Sängkläder från H&M Home och sänglampa från Artemide. Den stora målningen ovanför sängen är av Hanne Hermann och den lilla av Hanna Peterson. Ovan dörren syns en inramad skiss från Finn Juhl.
Annons
Dagbädd
Väggarna i sovrummet är målade i kulören Rolling fog och garderoberna i Silt som är en mörkare variant på den första, båda färgerna är från Little Greene. Dagbädden från 60-talet fyndades på Blocket och pallen är designad av Charlotte Perriand. Filt, Acne Studios.

När de fick tillträde till lägenheten tog de båda ledigt en vecka och satte igång att måla om och sätta upp hyllor på väggarna. I kombination med allt förarbete gjorde detta att de kom i ordning på nolltid. Sedan dess har de bara fyllt på med mer konst och en och annan möbel.

Vardagsrum inspiration
Mattan i vardagsrummet kommer från Chhatwal & Jonsson, glasbordet är designat av Isamu Noguchi, stolen av paret Eames och det lilla träbordet av Josef Frank. Soffan är från 1960-talet och är formgiven av Folke Ohlsson för Dux.

Alina förklarar att hennes stil är färgad av hennes arbete på Gant, ett modevarumärken hon arbetat för i åtta år. Efter sin examen från Beckmans var hon egentligen inne på att skapa modekonst och gjorde outfits åt världsartister som Lady Gaga och Rihanna. Men under en period då det var skralt i kassan hörde Beckmans rektor av sig och undrade om hon ville komma in och skissa tre månader på Gant.

Annons
Bokhylla inspiration
Alina hade tänkt sig en trähylla från Finn Juhl men en bild i hennes och Johannes moodboard föreställde en Elfa-hylla och det fick henne att tänka om. Även hotell Lydmars hyllor, fyllda med kuriositeter, inspirerade och i dag är Alinas och Johannes hyllor fyllda med böcker, presenter och andra favoritföremål. Bredvid står en skulptur som Alina förälskade sig i när hon såg den på Liljevalchs, köpt på Sjöström antik.

– Jag kom dit och blev omedelbart kär i varumärket och skissade på ett nästan maniskt sätt. När mina tre månader var över chockade de mig genom att erbjuda mig att designa hela kollektionen för Rugger dam.

Inredning design
Vardagsrummet och sovrummet målades i gråbeiga toner för att skapa lugn. Sedan har färg adderats, bland annat genom konsten på väggarna. Från vänster: målning av den danska kontnären Hans Degner, brun målning av tyska konstnären Heidi Schimpke, linje av Josephine Aune och målning av Carolina Storm.

Hon trodde först att det var ett skämt men sedan dess har hon snabbt gjort karriär inom Gant och är i dag ansvarig för damlinjen.

– Jag har blivit en sådan nörd! Jag tycker att Gant är världens coolaste märke. Därav hjärntvätten med färg och texturer, säger hon med ett skratt.

Fotograf: Fanny Rådvik, Stylist: Dennis Valencia

Annons