Elegans och kitsch hemma hos ölbryggaren i Köpenhamn
När italienska designern Ettore Sottsass samlade en grupp designer i sitt hem i Milano, på kvällen den 11 december 1980, med Bob Dylans låt Stuck inside of mobile with the Memphis blues again på repeat, var han förmodligen omedveten om att det var startpunkten för en helt ny era. En inredningsperiod som med sin mix av elegans och kitsch skulle revolutionera uppfattningen om design.
I dag, fyra decennier senare, är Memphis- rörelsen och dess stil fortfarande en stor källa för inspiration över hela världen – inte minst för danska entreprenören och världskända ölbryggaren Mikkel Bjergsø, som med den stora samlarens passion lät danska designstudion Femmes Regionales göra en precis och lekfull Memphis-fallstudie i sitt hem i Köpenhamn. Grundaren och inredningsdesignern Caroline Engelgaar berättar att de samarbetat med Mikkel Bergsø och hans ölbryggeri Mikkeller under många år.
– Vi gjorde inredningen i den allra första Mikkeler- baren på Viktoriagade i Köpenhamn, 2010 och har haft det stora nöjet att få följa med på äventyret sedan dess.
Kan du beskriva uppdraget?
– Mikkel hade köpt en ny lägenhet och ville ha sin stora samling av Memphis-design integrerad i inredningen. Samtidigt skulle lägenheten vara ett mysigt hem för familjen. Det är en villalägenhet i Köpenhamn från 1884 på 225 kvadratmeter, fördelade över två våningar.
Berätta om bakgrunden till Memphis-konceptet!
– Mikkel är väldigt designintresserad och har en stor samling av Memphis-gruppens design. Han gör ingenting halvhjärtat och blir väldigt uppfylld av de saker som intresserar honom. Därför var det naturligt att göra Memphis till fokuspunkt i inredningen. Memphis möbler går inte att missa, så det ingick i uppdraget att se till att den övriga inredningen kunde leka ihop med möblernas uttryck.
– Memphis har alltid varit en stor inspiration för oss på Femmes Regionales. Det är tredimensionell grafisk design, vad mer kan du önska? Alla designobjekt är tänkta att ses som egna verk, där form, mönster och färg är noga uttänkta och varje objekt har en personlighet som är helt unik. De har varit drömobjekt för oss att jobba med och det är ovanligt att inleda ett projekt med så tydliga, visuella premisser. Det har varit en spännande utmaning att jobba med alla de här relativt opraktiska objekten, som inte självklart passar in i ett vanligt danskt hem.
Hur har ni tänkt för att skapa ett varmt hem, snarare än något som mer påminner om ett galleri?
– Vi började med att skapa en färgskala som passade in i Memphis universum. En poppig 80-talslook med vilda, klara färger i kombination med bruna toner hämtade från art déco. Konceptet är styrt av färger och en materialitet som både är väldigt mänsklig och barnslig på samma gång. Det är uppseendeväckande och lekfullt. Inga beslut som rör designen har tagits av praktiska skäl. Det är ganska unikt och befriande.
Vad är viktigast för dig i ett inredningsprojekt?
– Att göra andra glada och att överraska inom områden som de inte ens hade tänkt på innan berör mig mest. Rent professionellt är det balansen mellan färger och material som är viktigast, så att resultatet blir relevant och personligt. Det får aldrig bli för korrekt eller se ut som en plats där valen bara baseras på vad som är inne just nu. Ett hem måste berätta människors historia och om det gör det blir resultatet bra.
Fotograf: Christoffer Regild