Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Här är 9 inredningsnyheter vi älskar just nu

01 nov, 2022 
AvKatarina Mattsson
Inredningsnyheter
ELLE har spanat in de senaste inredningstrenderna – här är våra favoriter som du inte får missa!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Höstens stora inredningstrenderBrand logo
Höstens stora inredningstrender

1. Kvinnligt intåg

Lampan Juno Noon
Stjärnskottet Anna Herrmann har designat poetiska lampan Juno för nya belysningsföretaget Noon.

Det var 2019 och under ett seminarium på Möbeldesignmuseets utställning Female traces 2019 insåg designern Alexander Lervik plötsligt hur svårt det är för yngre kvinnor att komma in i den mansdominerade designbranschen. Detta trots att kvinnorna är i klar majoritet på utbildningarna.

Han bestämde sig för att, utifrån sin egen priviligierade position, försöka göra något åt det. Tillsammans med Johanson Design bjöd han in formgivaren Anna Herrmann i projektet Plus1. Resultatet är stolen och fåtöljen Poodle, som presenterades på Stockholm Design Week.

Annons

Anna Hermann har även designat lampan Juno, som likt en enkel teckning sträcker ut sig på väggen, för Alexander Lerviks nystartade belysningsföretag Noon. Pris vid förfrågan.

2. Nutida keramik

Emelie Thornadtsson

Hennes examensprojekt på Konstfack utforskade sociala medier och i sin senaste kollektion förvandlar Emelie Thornadtsson tribaltatueringar till ljusstakar. Möt en keramiker med händerna i samtiden.

Största inspirationskälla när du skapar?

– Mode, inredning och rumslighet. Innan jag börjar visualiserar jag ett rum eller en plats, och skapar verk utefter den bilden/känslan. En trend inom modet har varit 90- och 00-talet, vilket inte tilltalat mig, men efter en lång tids exponering har jag sakta men säkert blivit övertalad. Därför har det varit en intressant utmaning att anamma det.

Annons

Bästa sällskapet i studion?

– Leran, det är den jag är där för att hänga med. Kaffe dricks, morötter knapras. Sen varvas det mellan helt knäpptyst och pladder med vänner på högtalare. I musikväg har det varit Hannes på repeat.

Emelie Thornadtsson keramik

Favoritmöbel hemma?

– Vårt allmogeslagbord i köket. Svag för möbler som får brukas fullt ut. Att man kan ställa heta gjutjärnspannor rätt på bordet som lämnar brännmärken efter sig, eller låta sonen rita och för- modligen trycka lite för hårt, att lämna märken och färgfläckar. Ju mer spår av livet det finns, desto vackrare blir bordet.

Annons

Kreatör som alltid inspirerar?

– Jag blir väldigt tagen av Olof Marsja. Samtidskonst som möter traditionellt hantverk. I hans verk blandas material och tekniker som för en dialog kring identitet, samtid och historia.

På önskelistan i jul?

– En kopp kaffe på sängkanten. Det måste vara bland det absolut bästa, lyxigaste, mysigaste och godaste jag vet.

3. Avkopplande advent

Stunder i advent

Dags för årets mysigaste tid och för fjärde året i rad ger Novellix och te- och kaffeföretaget Nabo ut adventskalendern Stunder i advent. Varje söndag fram till jul får du ett kuvert med en novell och ett gott te. Perfekt för att mota bort julstressen! Årets noveller är: Elisabeth Beskows Julgästen, Charles Dickens En julsaga, andra strofen, Johannes V. Jensens Sjusovarna och Selma Lagerlöfs Luciadagens legend. Lisa Benk står för formen och kalendern kostar 349 kr.

Annons

4. Vin i rätt vinkel

Silo winerack

Möbelmakarna Massproductions lanserar kollektionen Little things, med accessoarer till hemmet som alla skapar ha-begär. Inte minst vinstället Silo winerack, där designer Chris Martin inspirerats av en loop och låter flaskorna vila på en obruten linje (i vad som tydligen är den perfekta vinkeln för att låta vinet vara i kontakt med korken och inte förstöras). Äntligen något för alla nya naturvinsnördar att sätta högst på önskelistan! Pris 1 096 kr.

5. Rått och blått

Folkform

När designduon Folkform samarbetar med anrika belgiska mattmakarna Louis de Poortere blir resultatet en avskalad klarblå kollektion som visades upp i utställningen The blue tapestries under Stockholm Design Week.

Annons

– När vi var i fabriken hittade jag en bit av det här materialet som finns på alla mattors baksidor. Idén var att göra det som aldrig syns till själva mattan, berättar Anna Holmquist, grundare av Folkform tillsammans med Chandra Ahlsell. Spår av tidigare projekt syns i mattorna; den råa kollagekänslan i masonitkompositionerna, det koboltblå från Plissé-lampan.

– Vi hittade den här fantastiska blå tonen i arkivet, så den har vi utgått från i hela kollektionen.

De vackra mönstren skapas med kraftiga sömmar av jute. Resultatet balanserar mellan design och konst.

– Jag hade en tanke om att mattorna skulle kunna fungera både på vägg och golv. Jag är trött på alla fluffiga mattor vi har sett ett tag, det här känns så rått, säger Anna Holmquist.

6. Ljuspunkter i blickfånget

Pilke signature

1. Maxad ljuslek med lampan Pilke signature 95 i ny, ännu större storlek. 11  995  kr, Pilke.

Annons
Curly lamp

2. Vad ska lampan heta? frågade Gustaf Westman på Instagram och fick närmare 800 svar. Nu vet vi! Curly lamp, pris vid förfrågan, Gustaf Westman.

Dalslight

3. Vilsamt vackert blir det med Himlas nya lampskärm Dalslight i färgen Oatmeal, 2 390–2 990 kr. En påminnelse om att det inte alltid är den som skriker högst som förtjänar mest uppmärksamhet.

Annons

7. Extra snällt julklappstips

Skultuna Puzzle

Visst är vi alla en viktig del för att ge utsatta barn och unga en ljusare framtid? Det har Project Playground tagit fasta på i sin ljusstake Puzzle som produceras av Skultuna. I år kommer den även i polerat stål. Pris 648 kr, intäkterna går oavkortat till Project Playgrounds verksamheter i Sverige och i Sydafrika.

8. Hållbar läsning

Ställ om!

Går det att ställa om, och få ett bättre liv? JA! Det lyckas Maria Soxbo visa i nya boken Ställ om! (Norstedts). Istället för att peka på allt vi gör fel och allt vi måste försaka för att bekämpa klimatkrisen börjar den utifrån målet: Den hållbara människan och ett samhälle där det som känns viktigast också får ta mest plats. Oväntat inspirerande!

Annons
Det sitter i väggarna

Inspirerande är också byggnadsantikvarien Erika Åbergs nya bok Det sitter i väggarna – historien om ditt hus och hur du vårdar det (också Norstedts). Här får vi lära oss hur vi tar reda på vårt gamla hus historia, men också hur vi bäst tar hand om det. Ett fint komplement till tv-serien med samma namn.

9. Låt inredningen cirkulera

Cirkuläret

Inom modevärlden har second hand-butiker länge sålt plagg på kommision – med Cirkuläret i Stockholm kommer konceptet till inredningsvärlden.

Annons

Berätta, hur fungerar Cirkuläret?

– Det är en inredningsbutik som säljer begagnade inredningsdetaljer och mindre möbler. Upplägget är en kommissionsmodell där kunderna lämnar in inredning och sedan får en viss del av försäljningspriset efter att varan blivit såld, säger Maja Bjersbo, VD och grundare.

– Det är fint att man nu kan låta sin inredning leva vidare och att man själv kan låta sig inspireras av andra, säger Sofia Pettersson, COO och grundare.

Vad hittar vi hos er?

– Vi tar emot det vi anser är trendigt och passar butiken, alltså det vi tror att våra kunder vill ha. Vi har även samarbeten med inredningsstylister/mäklarstylister och mycket har därför enbart varit framme på fotograferingar eller visningar och är i nyskick. Vi vill framhäva det roliga och unika med att välja second hand i första hand, säger Maja Bjersbo.

Har ni någon trendspaning?

– Vi tror att hållbarhet är en trendspaning i sig. Trender kommer och går, därför är det extra viktigt att välja att handla second hand för att med gott samvete byta ut sin inredning. Att handla begagnat gör det också enklare att sticka ut och skapa ett personligt hem. Leta gärna efter ”statement pieces”, där abstrakta former och olika material möter varandra. Vi tror även mycket på koboltblått och andra färger som livar upp höstmörkret! säger Sofia Pettersson.

Annons

10. Grattis Lilla Åland!

Lilla Åland

Sveriges kanske mesta designklassiker Lilla Åland – pinnstolarnas pinnstol – fyller 80 år. Inspirationen fick Carl Malmsten när han besökte Finströms kyrka på Åland 1938. Bysnickarens handsvarvade stol blev förlagan till Lilla Åland som kom i produktion 1942, och som sedan dess producerats hos Stolab i Smålandsstenar. Jubileet firas med en limiterad upplaga (om 2022 stolar) i nyansen smoked oak oil, som skapas med en vattenburen bets som sedan täcks med en lågaromatisk olja. Pris 4 995 kr.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons