Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationPåskdekorationerPåskpyssel och DIY

Hemma hos Carla Sozzani i Milano

19 maj, 2023 
AvEllinor Thunberg
hemma hos Carla Sozzani
Galleristen och redaktören Carla Sozzani tror på ett levande hem i förändring. I bostaden i utkanten av Milano samsas möbelklassiker, konst och personliga designobjekt.
Annons
Kika in hos arkitekten i Paris- minimalistiskt och luftigtBrand logo
Kika in hos arkitekten i Paris- minimalistiskt och luftigt

Carla Sozzanis hus i utkanten av Milano ritades på 1930-talet av arkitekten och designern Pier Giulio Magistretti. Det är omgivet av blomster och ett vidsträckt landskap – med generösa fönster som låter ljuset flöda in. Hon själv har bott där i mer än 30 år och hemmet har fått växa fram och skifta med tiden.

– Eftersom det är ett hus av Magistretti är proportionerna perfekta. Jag föll för anspråkslösheten, volymerna, den höga takhöjden och lugnet i trädgården, säger galleristen och redaktören Carla Sozzani.

Annons
Hus i milano där Carla Sozzani bor
Huset i utkanten av Milano är ritat av Pier Giulio Magistretti på 1930-talet.
Carla Sozzani
Carla Sozzani och katterna hemma i soffan.

Carla Sozzani

Gör: Gallerist och redaktör. Grundare av ikoniska konceptbutiken 10 Corso Como.

Bor: I utkanten av Milano, tillsammans med konstnären Kris Ruhs.

Följ: @carlasozzani

Med åren har mycket förändrats. Väggar har tagits ner och dörrar har öppnats upp. Hon beskriver det som att hon ständigt flyttar runt saker och ändrar om hemma, men att det är just där mycket av charmen ligger.

Annons

– Hemmet kan inte vara detsamma för alltid. Saker måste få ändras när min smak förändras. Jag förstår mig verkligen inte på människor som anlitar en inredningsarkitekt för att skapa ett hem åt dem. Det tar ju bort allt det roliga!

Carla Sozzani var med och lanserade italienska ELLE

Men så lever och andas Carla Sozzani design, mode och konst – och har så gjort i många år. Hennes syster Franca Sozzani var i mer än tjugo år chefredaktör på Vouge Italia – där även hon själv har arbetat – och 1987 var Carla med och lanserade den italienska versionen av ELLE. Dessutom har hon skapat flera hundra designutställningar och både startat och drivit galleri och ­konceptbutik. Så vad är god design enligt henne?

– Den bygger på en harmoni när det gäller former. Men självklart har vi alla olika perspektiv och det som verkligen betyder något är det som talar till din själ och ditt sinne – och som gör dig glad när du ser det.

Annons
vardagsrum i svart och vitt hos Carla Sozzani
Ett grafiskt uttryck med mycket vitt och svart dominerar inredningen.
unika detaljer i klädkammaren hos Carla Sozzani
I klädkammaren samlas minnen, unika plagg och accessoarer. Hög, svängd byrå, Side one, designad av Shiro Kuramata.
unik badrumsinredning hos Carla Sozzani
Konstverk eller badrum? Det ena utesluter inte det andra. Som väntat hemma hos Carla Sozzani och Kris Ruhs.
Annons

För henne personligen är det viktigt att varje objekt i hemmet har en egen berättelse eller karaktär. Sin egen ”raison d’être”, sitt eget syfte eller anledning att finnas, som hon uttrycker det.

Hemma hos Carla Sozzani

Ett av de senaste tillskotten i hemmet är en hängande trämobil skapad av Kris Ruhs, hennes partner i livet och arbetet. De två träffades 1989 och han har med sin konst haft en stor påverkan på hemmet, eftersom han skapar gränsöverskridande från måleri och skulptur till grafisk konst och möbler. Carla är dessutom, föga förvånande, en samlare av rang och här syns bland annat möbler av Arne Jacobsen, Shiro Kuramata och Pierre Paulin. För två år sedan samarbetade hon med Fritz Hansen om att skapa en palett med 16 kulörer till Sjuan-stolarna.

arne jacobsens egg chair
Arne Jacobsens Egg chair är en av många möbelklassiker som syns i hemmet.
Annons
böcker hos Carla Sozzani
Konst- och designlitteratur är ett genomgående inslag hemma hos galleristen och redaktören.
konstverk av kris ruhs
I förgrunden konstverk av Kris Ruhs.
designmöbler hos Carla Sozzani
Loungestol i vitt, Ribbon chair, av Pierre Paulin. Svartvit byrå, Side one, av Shiro Kuramata.
Annons

– Jag blev förvånad när de tog kontakt, men det påminde mig om att jag arbetat med de här möblerna på olika sätt i flera decennier. Jag har gjort tre utställningar med Arne Jacobsens design på Galleria Sozzani i Milano och en i Seoul! När jag ser tillbaka har Fritz Hansen varit en stor del av min resa.

Favoritrummet i hemmet är klädkammaren. Framför allt för att det kanske är det allra mest personliga rummet av dem alla.

– Jag har alla mina minnen här på väggarna. Det är som en dagbok över mitt liv, med alla människor jag älskar och har älskat.

kök designat av kris ruhs
Köket är designat av Kris Ruhs och specialtillverkat tillsammans med en finsnickare.
inredning hemma hos Carla Sozzani
Magasin och böcker längs väggen under ett konstverk av Kris Ruhs. Längst bort i bild skymtar Up 5 arm chair, B&B Italia, designad av Gaetano Pesce.
terrass i hus i milano
På terrassen står fotpallen Egg av Fritz Hansen i design av Arne Jacobsen.

Av: Ellinor Thunberg

Fotograf: Santi Caleca

Annons