Designerns moderna lägenhet i Wuhan

Hemma hos designer i Wuhan

Wenbin Lee mixar europeisk design med delar av sitt asiatiska arv. För honom är det viktigt med känslor i inredningen och kärleken till saker genomsyrar hans välbalanserade hem.
30 september, 2020


Designern och inredningsarkitekten Wenbin Lee är född och uppvuxen i kinesiska Wuhan. En 10-miljonersstad som hamnade på allas läppar i januari i år, när nyheterna om en ny influensa började trumpetas ut, ett virus vid namn corona…

För Wenbin är Wuhan förstås inte lika med ett virus, utan en stad och en region han älskar. Här finns hundratals sjöar och mängder med floder. Det är grönt, vackert och inbjudande.

Hemma hos designern Wenbin Lee i Wuhan schnauzer Robin
SADE

– Min favoritdel av staden är det historiska distriktet Hankou, nära floden Yangtze. Det finns fantastiska byggnader här från 1800-talet som kom till under perioden när det ryska och franska inflytandet var stort.

Hemma hos designern Wenbin Lee i Wuhan vardagsrum flos ligne roset
SADE

Som inredare gör Wenbin hela hus från ax till limpa, men hans kunder vill oftare ha en mer traditionell kinesisk inredningsstil med lackarbeten, mycket trä och ut- smyckningar. Hemma hos Wenbin Lee själv finns givetvis en del influenser från hans asiatiska ursprung, men han mixar det läckert med europeiska designklassiker.

Hemma hos designern Wenbin Lee i Wuhan akarilampa vardagsrum
SADE
Hemma hos designern Wenbin Lee i Wuhan Kartell pall hylla
SADE

– Jag gillar en blandning av modern och äldre design, ett slags neutral balans om du så vill, men absolut inte tråkig. Jag är förtjust i klassisk, ”enkel” design som till exempel lampor från Flos som jag har flera av.

Hemma hos designern Wenbin Lee i Wuhan soffa Ligne roset kate moss
SADE

Han flyttade till en helt tom lägenhet om 130 kvadratmeter i Wuhans centrum. En tom lya är en utmärkt förutsättning för en inredare. Till sin hjälp hade han hantverkare som genomförde hans visioner. Ett stort fönster släpper in dagsljus i matsalen, i övrigt består lägenheten av ett vardagsrum, kontor, två sovrum, kök och bad.

Gillar franska modebloggare

– Jag är rätt svag för vissa franska modebloggares hem! De subtilt och vackert inredda rummen, stuckaturen i tak och längs lister, de gedigna trädörrarna och den sköna airen. Och några av dessa element applicerades i min egen lägenhet.

Hemma hos designern Wenbin Lee i Wuhan matplats
SADE
Hemma hos designern Wenbin Lee i Wuhan arbetsrum
SADE

Wenbin vill att vardagsrummet ska vara inbjudande och som gjort för häng, därav soffan från Ligne Roset och den lyxiga dagbädden av Mies van der Rohe. Han föredrar möbler som är bekväma, men som ändå har en viss estetik. Men vissa unika pjäser måste också finnas, som en handgjord, rustik trästol från Sydostasien.

Hemma hos designern Wenbin Lee i Wuhan hall kontor
SADE

När han beskriver sin stil säger han att den till viss del är skandinavisk i sitt utryck och i färgerna. Men det får inte bli för modernt, inte för mycket överlastad vintage, utan just den där balansen. Wenbin älskar att träna och eftersom hans kreativa arbete kräver en del blir träningen ett sätt att ”blåsa ut hjärnan”.

Hemma hos designern Wenbin Lee i Wuhan sovrum
SADE

– Resor är något jag gärna åker på. Sedan jag öppnade min egen designstudio 2012 har jag varit överröst med arbete och jag behöver koppla av då och då. Att upptäcka andra kulturer och möta människor i andra länder vidgar definitivt mina vyer och ger mig massor av inspiration i mitt arbete som designer. Jag blev till exempel väldigt berörd av Gaudí när jag besökte Barcelona, hans böljande formspråk är något unikt.

Bor med hunden Robin

Wenbin bor med schnauzern Robin och både husse och hund är sociala varelser och hit kommer ofta gäster. Men lika gärna kommer han direkt hem efter jobbet, tänder ett doftljus och super in atmosfären och lugnet i sin oas mitt i storstaden.

Stylist Wang Lin Wen Sade
Fotograf Zhu Hai

LÄS ALLT OM INREDNINGEN I BILDSPELET HÄR!

Som synes är lampor från Flos storfavoriter hos Wenbin Lee. Hyllsystem, Ikea. Dagbädd från Knoll av Mies van der Rohe.

Wenbin Lee har låtit sänka taket en bit och satt dit stuckatur. I hörnet en Akarilampa av Isamu Noguchi. Sidobordet från Memphis-eran kontrasterar fint mot de transparenta småborden.

Intill matbordet från Magis står en kaxig stol av Fornasetti. I hörnet pallen Gnomes, Kartell.

I gången mellan vardagsrum och hall möts vi av en helt unik pjäs, en trästol som Wenbin Lee hälsar oss välkomna med. Soffa, Togo, Ligne Roset. Intill fotot av Kate Moss står lampan Gatto från Flos.

I det lilla matrummet ett bord från Magis. Stol, Fornasetti. Lampa, Flos.

Stilrent inrett hemmakontor. Skrivbord och stol, Hay. Vit fåtölj och lampa, &Tradition.

I sitt ljusa kontor sitter Wenbin Lee ofta med sina kalligrafiövningar. Väggen i dämpad puderrosa.

Sängbordet från Moooi är en riktigt it-pjäs! Lampan heter Parentesi och kommer från Flos.

Läs mer här:

Marie Olsson Nylander om andra säsongen av Husdrömmar Sicilien

Färgstarkt och ombonat i gårdshuset på Östermalm

16 inredningsnyheter som gör hemmet redo för höst och vinter