Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Flytta livet utomhus – 7 inspirerande tips

21 jul, 2023 
inspiration till uteplats, balkong, altan och trädgård
Äntligen är sommaren och utomhussäsongen här! Nu vill vi maxa hänget utomhus – oavsett om det är på balkongen, uteplatsen eller hängmattan i trädgården. Här är 7 inspirerande tips.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Enkla grönsaker att odla på balkongenBrand logo
Enkla grönsaker att odla på balkongen

1. Balkonghäng i stan

balkong inspiration inredning
Sofia Mehrotras mysiga balkong med rottingmöbler. Foto: Fanny Rådvik, Styling: Linda Ring.

Tillbringar du sommaren i stan? Inred balkongen för att kunna njuta av ditt uterum hela dagen lång. Satsa på sköna sittmöbler och ett bra bord alternativt hopfällbara möbler som ger plats åt yogamattan eller annat du vill nyttja balkongen till.

Annons

Tips! Växter är nästintill ett måste på balkongen. Inred med grönska i olika nivåer och tänk på hur väl växterna tål solläget på balkongen, så att du väljer rätt sorter för både dina behov och din balkong.

2. Skapa skugga

parasoll uteplats
Inbjudande i trädgården hemma hos Elin och Alexander Lervik. Foto: Fanny Rådvik, styling: Linda Ring.

Visst är det härligt att vara i solen när den väl tittar fram, men tänk på att även inreda för skugga. Ett parasoll gör det både flexibelt och snyggt på uteplatsen eller balkongen.

3. Njut av växthuset

växthus inspiration
Ombonat i växthuset med stoppade möbler. Foto: Bemz.

Växthuset är en optimal miljö för många växter – och så även för häng med vänner och familj! Inred en mysig loungedel eller matplats för att kunna umgås ute i växthuset, i stället för i vardagsrummet.

Annons

4. Lata dagar i hängmattan

hängmatta i trädgården
Drömlikt i Malene Lei Rabens trädgård i Köpenhamn. Foto: Ferm Living.

Med en podd i öronen, en bok i handen eller varför inte bara tankar i huvudet, blir hängmattan i trädgården snabbt favoritplatsen utomhus i sommar.

Tips! Du behöver inte ha en hel trädgård för att kunna ha en hängmatta. Låt den ta plats på terrassen och välj den något mindre hängstolen till balkongen.

5. Inred socialt

långt bord och stolar i trä på uteplats
Matbord och stolar i ek hemma hos Kirstine Mogensen i Hellerup. Foto: Peter Kragballe.

Sudda ut gränsen mellan inne och ute genom att placera sittmöblerna nära dörren som leder in till huset. Satsa gärna på ett långbord och blanda både bänkar och stolar för att få många sittplatser runtom.

Annons

Tips! Trämöbler är ett bra val på uteplatsen, eftersom de håller länge och är enkla att fräscha upp med bets och olja vid behov.

6. Maxa med textilier

altan med mysig inredning
Vardagsrumskänsla utomhus – precis som vi vill ha det i sommar! Foto: Bemz.

Skapa vardagsrumskänsla på din uteplats genom att inreda precis som inne, fast ute. Dra dig inte för att använda mycket textilier på sittmöbler och bord. Och glöm inte utomhusmattan! Den ramar in och mjukar upp både balkong och terrass.

7. Ta med favoritporslinet på picknicken

picknickinspiration
Sätt guldkant på picknicken med ditt favoritporslin. Foto: Rörstrand.

Skippa engångstallrikar och -bestick och packa med dig favoritporslinet till picknicken på stranden eller i parken. Visst innebär det lite tyngre packning, men det blir också så mycket härligare!

Tips! Vi älskar att flytta livet utomhus så här års, men glöm inte att skydda dig från solens starka strålar med både SPF, parasoll och kläder!

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons