Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongen

Färgstarka kolonistugan i Köpenhamn

17 jul, 2023 
AvEllinor Thunberg
färgstark kolonistuga i köpenhamn
Charlotte Ipsens kolonistuga i Köpenhamn är en kreativ oas i ständig förändring. Här låter hon tingen tala och färgerna ta plats.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Se konstnärens hållbara och futuristiska hus i KöpenhamnBrand logo
Se konstnärens hållbara och futuristiska hus i Köpenhamn

När Charlotte Ipsen träffade sin nuvarande man Lars bodde de i närheten av varandra och bestämde sig för att hitta gemensam grund. Nu har det hunnit gå sju år och kolonistugan i Frederiksberg har blivit en älskad oas.

– Vi har en lägenhet i närheten, men är nästan alltid här. Området är verkligen en dold pärla, det är få som vet att det finns här så nära centrala Köpenhamn.

Första gången de besökte stugan snöade det ymnigt. Charlotte beskriver vädret som ”fruktansvärt”, men kvinnan som hade stugan tidigare älskade färg lika mycket som hon själv och atmosfären var mysig och avkopplande.

Annons

– När jag kommer hit känns det alltid som att resten av världen försvinner. Det är så avkopplande.

kolonistuga i köpenhamn
Kolonistugan i Frederiksberg ligger i ett område som är lite dolt för de flesta, med närhet till centrala Köpenhamn.
charlotte ipsen
Charlotte Ipsen och hunden Eddie tar det gärna lugnt i trädgården.
Annons
glasföremål på fönsterbrädet
Ett knep för att få tingen att hitta sammanhang är att kombinera till en helhet som funkar. Som här glas i olika kulörer och skepnader.

Alltid projekt på gång i kolonistugan

De hade egentligen inte tänkt göra så mycket med stugan. Men ett projekt ledde till ett annat och nu kan det bäst beskrivas som en ständigt pågående process.

– Vi har ändrat mycket mer än vi tänkte oss från början. Vi har alltid ett nytt projekt! Vi målar golven gröna, sätter in ett fönster eller bygger ett nytt skjul. Vi håller oss väldigt upptagna med det här lilla huset.

Charlotte är en samlare av rang och köper och säljer vintage och secondhand – och kuriosa, textilier, keramik och annat får gärna följa med hem från hennes många resor som nyligen gått till bland annat Indien och Marocko.

Annons

– Jag har en mix av gammalt och nytt, och en del galna grejer. Jag kan inte hejda mig! Det finns både saker från min barndom och saker från förra veckan i Marocko. Det är verkligen en blandad kompott.

färgglad inredning i kolonistugan
Soffan är stugans bästa plats för en tupplur, inköpt på Bakkegården i Gilleleje.
taklampa från hay och konst
Taklampa, Hay. Ljusstake av Björn Winblad, köpt på Lauritz.com.
Annons
vardagsrum med soffa
Det stora konstverket är skapat av Attasit Pokpong och är inköpt på en amerikansk nätauktion. Modulsoffan är omklädd i tyg från Designers Guild.
konst och färgglada inredningsdetaljer
Illustration av den spanska konstnären Sara Luz. Hemmagjord clown av papier-mâché.
Annons

Ofta faller hon för ett objekt direkt. Men flödet är konstant och stugan är i ständig förändring. Hon köper ofta med sig en liten figurin eller ett litet objekt när hon är på resande fot för att minnas platserna.

– Jag tänker aldrig på om det passar in eller inte utan gör tvärtom, och får det att passa in på något sätt. Många oroar sig för om saker passar in, men jag tror verkligen att om du hittar något du gillar och tycker är vackert så passar det in.

sovrum i kolonistuga
Ljuset i sovrummet strilar in genom skira, transparenta gardiner.
Annons
randig lampa och konst
Lampan är inköpt på auktion och skärmen har Charlotte själv målat. Bilderna på väggen är inköpta på marknader under olika resor.
gästrum i kolonistuga i köpenhamn
Gästrummet har ett täcke från Marocko och kuddar från Charlottes företag Nomads.dk.
Annons

Stugan är färgstark och brokig med en stil som har vuxit fram med tiden. Hon är uppvuxen med en färgstark mamma, och kunde som liten ibland skämmas för hennes röda skor och röda hatt. Men efter en period av att handla på Ikea och inreda med vitt kan hon konstatera att äpplet inte faller långt från trädet.

Trädgården blir ett extra rum och har en generös uteplats, men präglas av skapandet och de många pågående projekten. I ett skjul finns en brännugn eftersom Charlotte ofta arbetar med sin egen keramik i stugan.

– Jag är mer kreativ här än någon annanstans.

kök och fåtölj
Fåtölj köpt hos Limhamns Auktionsbyrå. Köket är från Ikea, men har sprutmålats hos en bilmekaniker.
Annons
tapet och tavla
Tavlan är köpt på loppis och keramikobjekten har Charlotte skapat.

Av: Ellinor Thunberg, Fotograf: Sofi Sykfont

Annons