Självhushållarnas drömboende i lantliga torpet – häng med in

22 jun, 2023 
AvKatarina Matsson
Krusenbergodlarna
För Alva Herdevall och Anders Rydell har självhushållning blivit en del av vardagen. I 1700-talstorpet i Krusenberg skapar de sin plats, där skörden blir en del av inredningen.
Annons
Kika in i det exklusiva funkishuset i Bromma
Kika in i det exklusiva funkishuset i Bromma
ELLE Decoration Självhushållning Krusenberg barnens sovrum
Ett av barnrummens väggar pryds av tapeten Nocturne, Boråstapeter. Barnen är ofta ute och springer mellan gårdarna i byn. I byalaget har familjen hittat en ny sorts gemenskap. Där arrangeras ofta gemensamma aktiviteter och bjudningar.

aAnders Rydell har slitit av sig hälsenan. Besvärligt för vem som helst, men för familjen på den lilla gården vid Mälaren får bristningen konsekvenser av det större slaget. De planerade sommar-grisarna får vänta till nästa år, liksom de första spad-tagen till ekopoolen som ska få breda ut sig i ett hörn av den 3 500 kvadratmeter stora tomten. Han sitter med foten i högt läget i det platsbyggda köket i torpet från 1750, men har ändå lyckats rosta kaffebönor.

Annons

I hallen står chablis och öl på jäsning, den öppna hyllan ovanför diskbänken är full av glasburkar med inlagd mat och säsongens sista pumpor ligger utspridda i vackra högar.

– Nu doftar det som ett kafferosteri över hela byn, säger hans partner Alva Herdevall.

ELLE Decoration Självhushållning Krusenberg Alva och Anders
Alva Herdevall och Anders Rydell i skördetagen hemma på 1700-talstorpet Krusenberg.

Det började med brödet, men spred sig snart till alla delar av livet. Paret hade lämnat Stockholm för Ingarö och väntade sitt första barn. Alva och Anders läste innehållsförteckningar, valde bort och ifrågasatte. Insikten om att de själva kunde ta kontroll över stora delar av sin konsumtion växte, i takt med grödorna de odlade i klippskrevor och pallkragar. De började längta efter en bondebygd. Skärgårdsmiljön kändes karg och ofruktbar, havet utanför dött.

Annons
ELLE Decoration Självhushållning Krusenberg vardagsrum
Springerspanieln Jora. Länsstol, Norrgavel. 60-talsfåtölj, Sirocco av Arne Norell. Tavla på vänstra väggen, Natalia Edenmont. I hyllan skulpturer från olika resor i Asien och Afrika. Bland annat en antik träfisk-trumma från ett zenbuddistiskt kloster. ”Jag vill fylla varje rum med blommor, dels för doften, dels för att det är det vackraste som finnas”, säger Alva.

– Då drog vi en ring kring stockholmsområdet och gav oss ut på Hemnet, berättar Alva.

1700-TALSTORPET KRUSENBERG

ELLE Decoration Självhushållning Krusenberg soffa Norrgavel
Soffa och bord, Norrgavel. Handknuten antik persisk matta. Tavla av Owe Zerge. Golvlampa, Puck, Örsjö. ”Jag vill gärna att inredningen ska vara gammal, så kan man plocka upp en sak och berätta en historia. När något har en egen historia har det en egen själ”, säger Anders.

De åkte runt och tittade på hus; öster, väster, söder, norr. Av en slump hamnade de i 1700-talstorpet i Krusenberg vid Ekoln utanför Uppsala.

Annons
ELLE Decoration Självhushållning Krusenberg kök gungstol torkade blommor
Det platsbyggda köket ligger i husets 1700-talsdel. Alva har ritat och målat i en uppljusad linoljefärg i gulockra. Gungstol, Gemla, 1900-talets början. Katten heter Figaro. Stilleben med frukt, nederländsk 1700-tal. Matta, ottomansk kelim, 1800-tal, köpt på auktionshus i Köln. På bänken mjölkvarn från KoMo.

– Vi kände direkt att här vill vi bo. Att man nästan blev lite rädd, kommer vi att få det? säger Anders.

– Som självhushållare såg vi otroligt mycket potential i den här platsen. Den kallade på oss. Det fanns en historia, som de 100-åriga äppelträden som är planterade i en ring efter när på året frukten mognar, fyller Alva i.

ELLE Decoration Självhushållning Krusenberg kök bukett
Köket är ritat av Alva, målat med linojefärg. På bänken mjölkvarn från KoMo.

I oktober 2018, med andra barnet i magen, flyttade de in i torpet som fått en modern tillbyggnad av tidigare ägare. Samma gavelmotiv och naturmaterial, men bekvämligheter som vattenburen golvvärme.

Annons
ELLE Decoration Självhushållning Krusenberg hylla GAD
Sidobord, Ala från G.A.D, med rakú-bränd keramikskiva av konstnären Dan Leonette.Click to add image caption

– Det var så fint gjort. Känslan inuti är genuin, mycket för att de hade fraktat hit en stomme från Dalarna, säger Alva.

ELLE Decoration Självhushållning Krusenberg bukett
Precis allt på köksbänken kommer direkt från trädgårdslanden och Alvas och Anders odlingar. Det nyskördade blir som vackra stilleben i det stillsamma köket.

NY BOK MODERN SJÄLVHUSHÅLLNING

ELLE Decoration Självhushållning Krusenberg kaffeservis matsal
Uppdukat för kaffekalas med delar av samlingen med det blåvitt porslin. Blommor skördade direkt från parets trädgård.

De började utomhus. En köksträdgård anlades (och har hunnit flytta för att ge plats åt en blomsterodling), utekök blev till av återbrukat virke, höns- och ankhus byggdes. I fjol kom deras bok Modern självhushållning (Natur & Kultur), med recept på alltifrån tvål och syrat smör till tips om hur du plockar en anka. Parallellt jobbar de, Anders som skribent och författare och Alva som projektledare på Uppsala kommun. För en annan småbarnsförälder, som kämpar för att ens hinna handla på väg hem från jobbet, är det på gränsen till provocerande.

Annons
ELLE Decoration Självhushållning Krusenberg sovrum
Alvas och Anders sovrum är målat i rosa, som en livmoder, inspirerat av Waldorf-filosofin. Massivt klädskåp, Norrgavel. Blombord, antikt, köpt på loppis i Dalarna. Taklampa, tillverkad av Alvas mamma. Röllakanmatta av Ingegerd Silow. Lampa i fönstret, Bellhop av Edward Barber & Jay Osgerby, Flos.

– Framför allt prioriterar vi bort skärmtid. Vi slänger oss inte på soffan så ofta. Och så har vi djur, så vi kan inte resa bort så ofta, säger Anders.

ELLE Decoration Självhushållning Krusenberg matsal hylla samling
Den gamla skänken är fylld med vackra glas och fat. Alva och Anders köper det mesta på second hand.

Självhushållningen har blivit viktigare i och med pandemin och den ekonomisk krisen. Det finns pengar att tjäna, men kreativiteten är en minst lika viktig drivkraft, att experimentera med recept och produkter.

Annons
ELLE Decoration Självhushållning Krusenberg badrum
Många vackra detaljer i det gamla torpet finns kvar som pärlspont och svartvitrutigt stengolv i badrummet.

– Det behöver inte vara ett mastodontprojekt. Det kan vara att rosta kaffe på 10-fikat. Till sist är det sånt man bara gör – självhushållning i det lilla, säger Alva.

SjälvförsÖRJANDE PÅ BLOMMOR

ELLE Decoration Självhushållning Krusenberg hall romerska ringar lek
Ett lekfullt hem med barnens behov i fokus. Som att kunna hänga i de romerska ringarna i hallen och sedan springa ut och ta ett dopp i karet på altanen.

Även estetiken är viktig. Familjen är självförsörjande på blommor året om, de torkade blommorna inräknade, och frukt och grönsaker fyller både skålar och ”orimligt dyra” Mason jars. Hönsen är utvalda för att ge ägg i olika vackra färger.

Annons

– Det är en dubbel njutning i det. Vi både dekorerar och lagar mat av skörden, säger Alva.

ELLE Decoration Självhushållning Krusenberg odling barn sommar
På Krusenberg bor Alva Herdevall och Anders Rydell med barnen August, 6, och Almer, 4. Deras nästa bok släpps 2024.
ELLE Decoration Självhushållning Krusenberg altan uteplats
Bord och utekök av återbrukat material, snickrade av Anders. Antik stallampa på bordet. Grönsaker och ägg från trädgården. ”Vi är utomhus den största delen av tiden, barnen springer ut innan frukost”, säger Anders.
ELLE Decoration Självhushållning Krusenberg odlingshylla
Hyllorna är byggda utifrån en gammal konsol från Småland, Anders hemtrakter. Glasburkarna är fyllda av familjens skörd, som även smyckar hemmet direkt från trädgårdslandet. ”Det är en härlig utmaning att göra så mycket som möjligt med den här platsen. När vi är klara ska det inte finnas någon gräsmatta kvar, bara odlingar med små gångar emellan. Vi vill ha kaniner, grisar, ett orangeri och en naturpool”, säger Alva.

Nästan allt i hemmet är köpt second hand. Först snöade de in på allmoge, men när torpet började kännas som Skansen vände de sig mot Mellanöstern och Asien och fyllde på med modern keramik och konst. Färgsättningen håller sig behagligt nära omgivningen, så som det gärna blir när basen är naturmaterial och linoljefärg, med klara färgaccenter. Överallt finns böcker, konst, musikinstrument.

Annons

HEMMET SKA STIMULERA VÅRA SINNEN

– Vi vill att hemmet ska göra oss glada. Att vi ska trivas här och att det ska avspegla och aktivera oss. Det ska stimulera våra sinnen och göra att vi vill resa oss upp och skapa, säger Anders.

ELLE Decoration Självhushållning Krusenberg trädgård
På gården finns höns av raserna hedemora, silveruddsblå, kopparmaran och blomme, ankor av raserna svensk gul anka, cayuga, kejsaranka, korsningsbebisar av de senare två raserna samt bin. På terrassen finns även ett vedeldat badkar som håller barnen sysselsatta under långa sommarmiddagar.

Kanske kan man säga att görandet är den röda tråden genom deras liv, oavsett om det gäller att odla sin egen mat, spela piano eller lära sig tyska (efter varje lördagsfrukost har de avsatt tid för det senare).

– Den dagen som projekten tar slut, då flyttar vi, säger Alva.

Kika in: Arbetarbostad fick nytt liv
Kika in: Arbetarbostad fick nytt liv

Fotograf: Idha Lindhag Stylist: Tina Hellberg

Annons
Annons
Innehåller annonslänkar