Populärt: Hemma hos Inredningsnyheter ELLE Deco Design Awards Köksinspiration Inspiration för balkongen Se ELLE Hemma hos

Elsa Billgren guidar till Karin och Carl Larssons värld i helt ny bok

25 maj, 2023
AvCaroline Holmbom Winerdal
<font style="vertical-align: inherit;"><font style="vertical-align: inherit;"><font style="vertical-align: inherit;"><font style="vertical-align: inherit;">Elsa Billgren Carl och Karin Larsson ny bok om Sundborn</font></font></font></font>
Det finaste uppdraget hon fått sig enligt sig själv. Elsa Billgren är aktuell med boken Ett hem där hon guidar oss till konstnärsparet Karin och Carl Larssons hem Lilla Hyttnäs i Sundborn.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Elsa Billgrens Gotlands-tipsBrand logo
Elsa Billgrens Gotlands-tips

Elsa Billgren tar emot i sin ateljé på Konstakademin i Stockholm. Vi har stämt träff för att prata om boken Ett hem: Carl & Karin Larssons värld där Elsa har fått chansen att porträttera miljön i ett av vår tids mest kända och inspirerande konstnärshem – Lilla Hyttnäs i Sundborn i Dalarna.

Konstnärsfamiljen billgren

Elsa, som själv vuxit upp i konstnärsfamiljen Billgren, känner på många vis en samhörighet med paret Larsson och deras kreativa livsåskådning. Men framför allt känner hon sig väldigt hedrad över uppdraget att få visa upp Lilla Hyttnäs i den nya boken.

Annons
<font style="vertical-align: inherit;"><font style="vertical-align: inherit;">Elsa Billgren Carl och Karin Larsson ny bok om Sundborn draperiet</font></font>
Här syns originalversionen av draperiet Kärlekens ros som hänger mellan makarna Larssons sovrum. Draperiet är ett av Karins mest omtalade verk och gjordes som gåva till Carl.

– Det är en av de mest ärofyllda förfrågningar jag har fått. Carl och Karin Larsson betyder så mycket för så många människor och deras konstnärskap är verkligen en del av den svenska folksjälen, säger Elsa.

– Det har verkligen varit en otrolig resa, att få komma nära en annan familj som inte har levt där på länge, men som är högst närvarande hela tiden.

<font style="vertical-align: inherit;"><font style="vertical-align: inherit;"><font style="vertical-align: inherit;"><font style="vertical-align: inherit;">Elsa Billgren Carl och Karin Larsson ny bok om Sundborn huset Lilla Hyttnäs</font></font></font></font>
Lilla Hyttnäs sett från sjösidan. Näckrosorna som, i likhet med solrosorna i trädgården, går igen i Carls akvareller och Karins textilkonst.
<font style="vertical-align: inherit;"><font style="vertical-align: inherit;"><font style="vertical-align: inherit;"><font style="vertical-align: inherit;">Elsa Billgren Carl och Karin Larsson ny bok om Sundborn huset Lilla Hyttnäs kakelugnen</font></font></font></font>
Förmaket är det rum som allra mest förknippas med Lilla Hyttnäs. Här syns en del av rummet med en kakelugn från 1752 i förgrunden. Carl blev så förtjust i kaklets mönster och lät det fortsätta upp i taket. Dörr- och väggspeglarna dekormålades med både porträtt och blommor.
Annons
<font style="vertical-align: inherit;"><font style="vertical-align: inherit;"><font style="vertical-align: inherit;"><font style="vertical-align: inherit;">Elsa Billgren Carl och Karin Larsson ny bok om Sundborn huset Lilla Hyttnäs skåp bukett</font></font></font></font>
Att Karin älskade blommor och fyllde huset med dem vittnar bland annat brevet hon skrev till sin mamma Hilda om: ”Ännu finns blommor i trädgården så att vi har vaser fulla. Din korg står mitt på salsbordet fylld med grönt och tar sig så bra ut.”

Tillsammans med fotograf Mira Wickman, skribent Ulrika Ewerman och illustratör Maja Sten har Elsa fått väcka Lilla Hyttnäs till liv. Fantastiska originalverk och omsorgsfullt bevarade textilier och kläder har plockats fram. Mat har tillagats i köket och serverats på fat som tidigare varit gömda i skåp eller suttit på väggarna. Gamla vaser och kärl har fyllts till brädden med sommarblommor.

Annons
<font style="vertical-align: inherit;"><font style="vertical-align: inherit;">Elsa Billgren Carl och Karin Larsson ny bok om Sundborn huset Lilla Hyttnäs köket </font></font>
Kika in i köket på Lilla Hyttnäs, som inte är en del av rundvandringarna på gården. Matlagning och bakning sköttes förstås på vedspis och i vedeldad bakugn.

– I Carl Larssons bok Ett hem illustrerade familjens liv och hem med hjälp av målningar. I dag bildsätter vi i stället deras livsstil med fotografier. Mitt mål var att känslan skulle vara densamma – välkomnande, levande, kärleksfull och varm. Något som varit av yttersta vikt för Elsa är att allt som syns på bilderna i boken ska vara autentiskt och på riktigt. Carl Larsson-gården är ett välbesökt museum till vardags där många originalverk och föremål är för skura för att visa upp för besökare.

Annons
Elsa Billgren Carl och Karin Larsson ny bok om Sundborn huset Lilla Hyttnäs matbord matsal
Matsalen på Lilla Hyttnäs är färg- och mönstersprakande med gräsgröna väggpaneler och orangeröda snickerier och möbler. När huset fick elektricitet 1901–1902 klipptes lampskärmar av rött papper med inspiration från den blommande kaktusen i förmaket. I kökssoffan ligger originalversionen av Solroskudden och på bordet syns Karin Larssons vackra duk med japanska förtecken.

– Det är en extra upplevelse att få visa upp allt i sin prakt, det som annars bevaras i låsta skåp. Det osar verklighet ur det som är äkta! Jag ville skapa känslan av att någon precis har suttit vid bordet eller nyss klivit upp ur sängen. Ett Lilla Hyttnäs som är precis så där levande som man drömmer om.

I de stängda skåpen hittade Elsa Billgren mycket spännande rekvisita. Mellan sidanpapper låg barnens kläder och alla sängkläder från förr. En vacker blå sidakavaj som Karin sytt hängdes försiktigt över Karins skrivstol. I gömmorna fanns också Karins fantastiska kuddar.

Annons

KArin och Carl Larssons hem

– Till bilderna tog vi fram originalet av solroskudden som normalt sett inte ligger där i soffan. På samma vis fick vi plocka fram den riktiga versionen av draperiet Kärlekens ros. Vi var väldigt försiktiga, för den är skör som papper och uppe väldigt sällan. Den ser inte ut som den gjorde förr i färgerna men det viktiga är att det är den riktiga.

Elsa Billgren Carl och Karin Larsson ny bok om Sundborn huset Lilla Hyttnäs barnrum
I barnrummet, lutat mot byrån står ett namnsdagshjärta tillverkat av gröna blad och blommor från trädgården. Hjärtat är inspirerat av akvarellen Namnsdag på härbret där familjen överraskar jungfrun Emma med utklädning, kaffebricka, fiolspel och ett sirligt namnsdagshjärta.

Det var Karin Larsson som skapade hemmets karaktäristiska textilier och formgav många möbler och platsbyggda inredningslösningar. Just Kärlekens ros är ett av hennes mest kända verk och det var en present till Carl som tog två år att tillverka. Draperiet sattes upp i dörröppningen mellan makarnas sovrum och tack vare vävens luftighet kunde de se varandra innan de somnade.

Annons

– Jag är väldigt fascinerad av Karin Larsson och hennes mångsidighet. Hon var så före sin tid med så mycket och hade känsla för design, textilier, hantverk, mode – allt var hennes spelplan. I boken har vi bland annat tagit fram hennes bevarade textilier med japanska influenser. De är vackra!

Elsa Billgren Carl och Karin Larsson ny bok om Sundborn huset Lilla Hyttnäs sängskåp
Carl köpte gärna och ofta äldre föremål och många av dem samlades i Lilla Hyttnäs gästrum, även kallat gammelrummet. I den snidade väggpanelen från 1600-talet byggdes ett rosa sängskåp för de många gästerna och på skåpdörrarnas insida lämnade de sina namn.

Kärleken paret Larsson emellan går som en röd tråd genom Lilla Hyttnäs. På dörren till Carls ateljé finns ett porträtt av Karin så att hon alltid kunde följa honom med blicken. Han dekorerade även väggarna i Karins sovrum inför hennes namnsdag. Kärleken till vackra ting är också märkbart påtagligt i hemmet.

Annons

Lilla Hyttnäs i Dalarna

– Carl blev till exempel förälskad i en liten stuga från norr med pampiga väggmålningar. Huset skulle rivas och det klarade han inte av. Då lyckades Carl frakta hem det till Dalarna och lät bygga ihop det med resten av huset, säger Elsa och fortsätter:

– Jag kan känna igen mig i den känslan att jag vill ta hand om saker. Och om allt inte passar ihop – vad gör det? Det är som en scenografi till livet man lever. Det var också så Carl och Karin skapade sina världar. Dessa världar finns i maten som lagas, i dukningarna, i buketterna, i trädgården, i väggmålningarna, i lekfullheten ...

Karin Larssons mat och recept

Det finns delar av huset som inte ingår i museets rundvandringar och ett sådant exempel är köket på Lilla Hyttnäs. Här lagade och bakade Elsa all mat som är med i boken. Recepten är inspirerade av Karins omsorgsfulla men okomplicerade matlagning som ofta var vegetarisk.

Annons
<font style="vertical-align: inherit;"><font style="vertical-align: inherit;">Elsa Billgren Carl och Karin Larsson ny bok om Sundborn huset Lilla Hyttnäs matsal </font></font>
Med känsla för kulörer och hur de sjunger tillsammans har Karin Larsson skapat Lilla Hyttnäs.

– Det var härligt att laga mat i deras kök, då kände jag verkligen att jag kom nära. Jag har stått uppe på stegar och tagit ner stora skålar för att kunna lägga upp maten i och serverat jordgubbar med mjölk på tallrikar som barnen Larsson åt på. Det känns i ryggmärgen!

Den nya boken är en berättelse som genom text och bild ger läsaren en inblick i hur familjen Larsson levde och verkade i sitt nydanande och stilbildande hem. Det var hemtrevligt, ljust och funktionellt, fyllt av kreativitet och familjeliv på ett sätt som på många vis utmanade dåtidens ideal.

Annons

– Familjen Larsson levde tätt inpå varandra och det fanns ingen salong eller finrum där barnen inte fick vara. Allt var inte perfekt, men allt gick alltid att lösa. Jag tycker verkligen att Carl och Karin förmedlar att hemmet ska vara levande och ingen ”prestation”.

Än i dag finns mycket att både lära och inspireras av i paret Larssons livsstil. Elsa Billgren har tagit fasta på att fira det lilla i vardagen.

– Själv har jag blivit upp över öronen inspirerad, både av sättet de inredde och levde. Att se att det finns skönhet i allt och hur det kan leda till njutning, gemenskap och ett trevligare liv. Ju mer du öppnar ditt hem, desto mer fyller du det med kärlek.

Ur boken Ett hem: Carl & Karin Larssons värld (Bookmark), foto Mira Wickman

Annons