Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Hemtrevligt hemma hos Katarina Matsson

09 apr, 2023 
AvMichelle Meadows
hemma hos katarina matsson
Vi kikar in hos tavelväggens okrönta drottning och vår redaktör, Katarina Matsson, och får tips om hur man fyndar vintage på nätet och nosar upp konstnärer innan de slår igenom.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Kika in hemma Hos Emma UnckelBrand logo
Kika in hemma Hos Emma Unckel

Det är oklart om Katarina Matsson, eller Kattis som hon kallas, egentligen behöver någon närmare introduktion. Är man designintresserad har man förmodligen stött på hennes namn vid mer än ett tillfälle. Katarina började sin bana som inredningsbloggare och designjournalist för mer än tio år sedan och blev efter ett par år redaktör och senare editionschef för ELLE Decoration. I dag jobbar hon kvar på halvtid samtidigt som hon driver den populära inredningspodden Hemtrevligt med Elin Lervik samt designstudion Matsson Marnell tillsammans med Magda Marnell. Dessutom har hon ett populärt Instagramkonto som följs av över 200 tusen följare över hela världen.

Annons

Katarina är känd för att i ett väldigt tidigt skede snappa upp trender och tendenser och sedan dela med sig av dem på ett inspirerande sätt. Inte minst genom att testa dem i sitt eget hem.

katarina matssons hem, diamond chair
Det är inte bara Katarina och Jacke som gärna sover i sovrummet. Katten Toody har sin alldeles egna sovstol, en vintage Diamond chair av Harry Bertoia, placerad här med utsikt mot resten av huset. Tavla av Ditte Ejlerskov. Sidobordet i trä är en prototyp från Matsson Marnell. Matta, Blocket. Hyllor, Dry Studios.
öppen spis i radhus
Det inbjudande vardagsrummet har en öppen spis i ena hörnet. Konstverk av Alina Vergnano. Bordslampa av Sarah Nedovic Gaunt. Mobil från Flenstedt Mobiles/Moderna museet. Karmstolen Wassily chair och sidobord i marmor, Blocket. Matta från Cappelen Dimyr. Lampa i fönstret, kovac family. Fåtölj i förgrunden, Puffy lounge chair, design Faye Toogood, Hem. Runt fönstret växer en porslinsblomma.
Annons

Kika in i Katarina Matssons radhus

Hon bor i ett charmigt radhus från 1950-talet i södra Stockholm tillsammans med sin ungdomskärlek och numera man Jacke samt deras två barn Milo och Hilma. Huset checkar alla önskeboxar man kan tänka sig; öppen spis, trädgård, varsitt rum till barnen, badkar, gott om ljus, en social planlösning på entréplanet, vacker utsikt och trevliga grannar. Dessutom har det en spännande arkitektur som parets arkitektvänner ofta imponeras av.

alexandra karpilovskis väggmålning hos katarina matsson
På den stora väggen i vardagsrummet, som upptar hela husets längd, har Katarina låtit konstnären Alexandra Karpilovski på fri hand måla en väggmålning. Bord från Udiso Studio. Matta, Cappelen Dimyr. Soffa från Arketipo Firenze. Taklampa av konstnären Anna Harström. På bordet en vas av Simone Bodmer-Turner och liten skulptur av Kassandra Widmark Utas.
trappa samt väggmålning i vardagsrum
Trappan upp till övervåningen ger vardagsrummet en härlig MTV cribs-känsla. Nedanför står familjens piano (bortskänktes på Blocket) som både Katarina och Jacke spelar på. Piedestal, Anna Harström, med en byst från loppis på Österlen. Kuddar från Massproduction, Littlephant, MeliMeli. Lampetterna sannolikt gamla Ikea, fyndade på torget i Hökarängen. Bivaxljus, Björnlundaarvet.
Annons

– Det finns få räta vinklar, de flesta av rummens hörn är rundade och den stora öppningen mot övervåningen i vardagsrummet har en ovanlig förskjuten vinkel.

Arkitekturen i alla ära, men det som gör det här huset så speciellt är ändå inredningen. Varenda vrå är fylld av personliga accessoarer, spännande design och samtida konst.

– Jag älskar att köpa saker, eller jag älskar saker! Framför allt jakten på dem.

katarina matsson
Katarina är designjournalist och poddare och har nyligen grundat designstudion Matsson Marnell. Stol, Spade chair, design Faye Toogood och skultpur, iindira studio ii.

Dyrgriparna är antingen fyndade på Blocket eller via sociala medier där Katarina ofta får upp ögonen för konstnärer precis före deras stora genombrott. Hennes bästa tips om man vill fynda online är att söka på oväntade ord som ”snidat” eller ”slöjd” alternativt att ha bevakningar på sådant man vet att man vill ha och sedan vara väldigt snabb att skrida till verket.

Annons

– Jag måste även tipsa om att ”stalka” kreativa människor på Instagram och att gå på konstskolornas utställningar, där har jag hittat massa roligt.

kök med grönsaker i skålar
Med inspiration från Joan Didions Malibu-kök på 70-talet har Katarina inrett köksbänken i det lilla 50-talsköket. Korgarna är franska salladsslungor, hittade av vännen Elin Jensdotter Hont, grundare av Re:Deco, på olika loppisar. Även vas, skål och kanna, loppis.
tavelvägg hos katarina matsson "ettrumtill"
Från kökssoffan har man utsikt in mot köket och Katarina och Jackes sovrum. Här finns delar av den kända tavelväggen kvar. Svartvitt konstverk, Malin Gabriella Nordin. Lampa, Re:Deco. Konstverk under, Patrick Wagner/Ed art. Milos första målning. Vänstra väggen: Fotografi, Agnes Thor. Litet porträtt, Bror Hjorth. Grönt verk, artster. Hylla, Hyllis, Ikea.
Annons

Det sistnämnda tipset har hon använt för att fylla väggarna med intressant konst, allt från fotografi till skulptur. I matsalen, som tillsammans med vardagsrummet verkligen är hemmets hjärta, har väggarna klätts från golv till tak och delar av denna tavelvägg har blivit lite av ett Instagramfenomen, så pass att till och med skådespelaren Drew Barrymore tipsat om den. Just nu är dock den mest igenkända delen av väggen nedplockad till förmån för ett vackert broderat tyg och hemmets eyecatcher är i stället en väggmålning av konstnären Alexandra Karpilovski i vardagsrummet.

– Milos kompis frågade mig häromdagen varför kvinnan på väggmålningen är naken och har hängbröst. Då kände jag att vi behövde ha ett samtal om kvinnans anatomi, haha.

matplats hos katarina matsson
Matsalen är en personlig mix av gammalt och nytt. Kökssoffan är en gammal orientalisk bänk från Auctionet. Marmorbord, Public Studio. Ljusstake, Emelie Thornadtsson. Koppar, Isabelle Gut. Stolar s70, design Börge Lindau och Bo Lindekrantz för Lammhults, köpta på Blocket. ”Det visade sig vara en bekant till mig som sålde dem, sånt är så kul med andrahandsmarknaden.” Lampa, Semi, second hand.
Annons
hemmakontor hos katarina matsson
Ovanför trappan finns en mysig arbetshörna. Skrivbord från Ikea och Bauhausstolen är ärvd av Katarinas pappa. Låg hylla, Public studio. Vintagelampa av Georgia Jacob, köpt från Holland via Instagram. I hyllan konstböcker av Martina Hoogland Ivanow, Märta Thisner, Agnes Thor, Jesper Waldersten, Ragnar Persson och Salong Flyttkartong.
sovrum hemma hos katarina matsson
Katarina och Jackes säng är bäddad med sängkläder från Midnatt. Rislampa, Granit. Sänggavel, The Straw. Gardiner, H&M Home, med inspiration från arkitekten Adolf Loos. Lamporna fyndade second hand.

Det vackra konstverket lär bli kvar så länge familjen bor här. Annars är inredningen i ett ständigt flow där olika möbler och accessoarer byts ut i jämn takt. Just nu är Katarina sugen på mer orientaliska inslag och letar efter en gobeläng till matrummet.

Annons

– Jag känner att vår inredning genomgår en metamorfos, vi får se var det landar.

barnrum med posters på väggen
Sannolikt inspirerad av sin mamma har Milo satt upp sin egen tavelvägg ovanför sängen. Bland Pokémons och Ninjagos har han även klistrat upp ett egentillverkat litet konstverk. Lakan, Midnatt. Säng, second hand.
inspirerande barnrum hos katarina matsson
Hilmas rum har tapetserats med tapeten Anemone av Hanna Wendelbo för Midbec. Hundtavlan hittades i en second hand-butik på Wollmar Yxkullsgatan. Måne av Clara Aldén. Samtliga möbler är second hand, tripptrapp-stolen var i dåligt skick så Milo fick gå loss med färgburkarna som 3-åring.

Av: Michelle Meadows

Fotograf: Stellan Herner Stylist: Ida Lauga

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons