Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongen

Hem till ön – kika in i 1700-talsgården på Fårö

17 jul, 2023 
AvMari Strenghielm
1700-talsgård sommarhus på fårö
På Fårö har Annsofie Stendahl förvandlat en 1700-talsgård till en sommardröm som rymmer både familj och vänner.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Elsa Billgrens Gotlands-tipsBrand logo
Elsa Billgrens Gotlands-tips

För 25 år sedan lämnade Annsofie Stendahl Sverige. Det som bara skulle bli en semester på Mallorca blev i stället ett av de där avgörande vägskälen i en människas liv. På ön i Medelhavet träffade hon sin man Ture och fick barnen Loke och Viking. Hon och maken renoverade en gammal gård och familjen levde gott tillsammans med alla sina djur; alltifrån hundar och katter till hönor, hästar och åsnor.

Nu, när barnen är större, har parets res- och renoveringslust tagit fart igen. De har byggt ställen i Thailand och de schweiziska Alperna och för ett par år sedan bar det av till Paris. Nu renoverar de ett charmigt byhus i Provence samtidigt som de bygger ett hus på en grekisk ö. Men det är inte den enda ön paret har förälskat sig i. Under en semester hos vänner på Fårö för några år sedan beslöt de sig för att hitta ett sommarställe åt familjen.

Annons

– En plats där vi alla kunde mötas och vistas på somrarna och där vi som utlandssvenskar ändå kunde ge barnen idylliska svenska somrar, berättar Annsofie.

1700-talsgård på fårö
Flygeln byggdes redan på 1700-talet och tack vare Annsofie och Ture är den numera varsamt renoverad för att förhoppningsvis hålla i några hundra år till. ”Vi älskar att vara här och vi hoppas verkligen att pojkarna kommer att fortsätta tillbringa tid med oss här på somrarna.”
fiskebodar på fårö
De vackert väderbitna fiskebodarna längst med strandkanten är bulhusets grannar. Här samlar familjen energi.
Annons

Rustade upp gården på Fårö

Efter en hel del letande hittade de till slut denna avstyckade gård som de nu ägnat många år åt att rusta upp. Det som avgjorde köpet var att det ingick en rätt att få nyttja ett fiskeläge med ett unikt båthus en bit ifrån fastigheten.

– Det är vårt andningshål där vi hämtar kraft och energi och bara är. Vi älskar det, säger Annsofie.

annsofie vid båthuset
Annsofie vid båthuset tillsammans med följeslagarna Smilla och Mops.
sommarhus med veranda
I den nybyggda verandadelen med generösa fönsterpartier hänger familj och vänner gärna. Här har man inte bara access till trädgården utan även utsikt mot den lerklinade flygeln från 1700-talet. Att fönsterramarna och slagbordet har samma ljusgrå färg förstärker sambandet mellan husen. Vitkalkade väggar och golv av tadelakt. Runt husknutarna finns generöst med perenna blommor – stockrosor, malva, prästkragar, blåklockor – och här samlar Annsofie små glasvaser redo att fyllas med små buketter som sen kan vandra vidare ut i huset. Fårfäll från Gullans gård.
Annons

Fiskeläget är gammalt, så pass att ett bulhus (hus byggda i skiftesverk, en gammal byggnadsteknik som möjliggör användandet av kortare plankor, reds.anm) från fiskeläget har forslats till Bungemuseet där det finns till allmän beskådan. Paret har restaurerat båthuset enligt gamla metoder för att behålla den vackra patinan och bevara huset för framtiden.

– Det var i väldigt dåligt skick och inte långt ifrån att rasa ihop helt och hållet, berättar Annsofie.

Under åren har även gårdens alla hus renoverats stegvis. I dag nyttjas de av både familj och vänner. Sönerna har valt varsitt och familjens många vänner, som återkommande hälsar på, har alla sina egna favoritrum där de är välkomna att bo år efter år.

trappa i sommarhuset på gotland
Den välkomnande hallen ligger mitt i Gotlandsgården. Här har hunden Smilla koll på alla som kommer och går.
Annons
platsbyggd soffa i badrummet
I det stora badrummet på övervåningen har man låtit bygga en sittplats på första parkett med utsikt över naturen. Kuddar och fårfällar av gutelamm, inköpta på Gullans gård på norra Gotland.
gästrum i sommarhus från 1700-talet
Det enkelt inredda gästrummet där en midsommarkrans från tidigare år fått hänga kvar som ett kärt minne. ”Vi har anpassat boendet på gården så att våra växande barn ska kunna bjuda hit sina vänner men ändå få sitt eget ’space’ om de vill vara ifred.”
Annons

Byggnadsvård och inredningsglädje

Inredningen och renoveringen har varit en konstant avvägning mellan byggnadsvård och inredningslusta.

– Huset får ju inte tappa sin ursprungliga identitet, samtidigt som det har behövt anpassas till modern standard. Vi vill inte bo i ett museum, utan det ska vara ett tillåtande hem fullt av värme och kärlek.

Paret älskar den enkla skönheten i det gotländska. Steget därifrån till de gamla stenhusen kring Medelhavet är inte särskilt långt.

– Det finns en estetik som jag känner igen mig i, säger Annsofie.

vardagsrum i sommarhus
Då det inte fanns utrymme för en matplats i köket har Annsofie och Ture låtit bygga till en verandabyggnad för middagar och mys framför brasan med utsikt över det vackra landskapet. Här var utmaningen att få de moderna materialvalen att rimma med huvudbyggnaden. Det löstes genom att låta själva byggnaden ligga ett par trappor ner från köket för att poängtera att här kommer vi in i något nytt. Och trots den moderna och stilrena öppna spisen, betonggolvet och de nya glaspartierna så smälter rummet fint in med resten av huset med sin avskalade men hemtrevliga stil.
Annons
kök med diskho vid fönster
Den fina diskhon kommer från Italien, inköpt på Gamla Mejeriet, och har fått en strategisk placering med utsikt över trädgården. Bänkskivan är gjord i tadelakt.
blått kök i sommarhus på gotland
Trots protester från familj och vänner valde Annsofie att måla köket i en knallig blå kulör och nu i efterhand har de fått krypa till korset och erkänna att det ju blev jättebra. En cool mix av gammalt och nytt.
Annons

Men hon älskar även färg och inredningen i huset är ett lysande exempel på hur man kan kombinera dessa element på ett smakfullt vis. Till exempel är det platsbyggda köket formgivet i traditionell stil, men till det valde Annsofie att måla väggarna knallblå. Kontoret på övervåningen har målats i guldockra och gästrummet i lindblomsgrönt. En modern och vågad färgsättning samtidigt som det faktiskt osar väldigt mycket 1700-tal – helt rätt för huset.

vardagsrum med lamino fåtölj
Vardagsrummet där den naturliga samlingspunkten är den vackra murade spisen, precis som förr i tiden. Den klassiska Lamino-fåtöljen av Yngve Ekström för Swedese passar utmärkt här, klädd i grått fårskinn. Lammskinnstofflor från Gullans gård på Gotland.
Annons

Familjen åker hem till Gotlandsgården varje år strax före midsommar. Det har blivit en kär tradition att fira sommarens stora helg tillsammans med grannarna med en stor fest där alla är bjudna, oavsett ålder.

Här på gården stannar de sedan hela somrarna. Barnen har haft diverse sommarjobb på ön och de hittar alltid på mängder av roliga aktiviteter med både gäster och grannar.

– Det här stället kommer vi att behålla och ha som bas för familjen även när vår familjebild förändras. Här finns ju plats för både barn och barnbarn när den tiden kommer, säger Annsofie.

gult hemmakontor
På familjens kontor har de murade väggarna målats i en gulockrakulör. Modernt men tidlöst och passar så bra in i detta hus, som är från 1800-talet.
Annons
sovrum i sommarhus
Det romantiska gästrummet står alltid välkomnande redo för övernattande gäster, renbäddat med krispiga vita bomullslakan och färska blommor i fönsternischen.

Av: Mari Strenghielm, Fotograf: Lina Östling

Annons