Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongenSe ELLE Hemma hos

Inredningsdesignerns oas i Frankrike – kika in i drömhemmet

05 jul, 2023 
AvMari Strenghielm
baptiste bohus drömhem i frankrike
När Baptiste Bohu köpte det nedgångna huset trodde alla att han var galen. Nu är den inbjudande franska fincan ett drömhem.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Kika in i det exklusiva funkishuset i BrommaBrand logo
Kika in i det exklusiva funkishuset i Bromma

Inte långt från Montpellier, i en liten fransk by, hittar vi den här moderna oasen designad av inredningsdesignern Baptiste Bohu. Men huset, byggt på 1980-talet, såg helt annorlunda ut när han köpte det.

– Det var i väldigt dåligt skick. Det var mörkt och inte alls öppet mot omgivningen runtom. Men för mig var det en pärla: stilmässigt påminde det om en spansk finca och jag älskade det. De tillhörande markerna var vackra, med otroliga tallar och området chict och inbjudande.

Annons
hus i fransk by med pool
Baptiste har förvandlat det slitna och mörka 1980-talshuset, som var helt stängt ut mot trädgården, till ett modernt och ljust hem med stora glaspartier och välvda, välkomnande terrasser som slussar mellan ute och inne.

De flesta som kom och hälsade på, även hans mamma, sa att han var galen som hade köpt huset. Men han var säker på att det var ett toppenbeslut, eftersom han såg husets möjligheter.

– Faktum är att jag älskar att renovera, mer än att bygga. Det är ett slags recycling, att skapa något vackert av något nedgånget. Jag visste exakt vad jag ville göra i varje rum, från insidan och ut.

Och han visade sig ha rätt, förvandlingen av huset har gjort det nästan oigenkännligt.

Annons
matsal med platsbyggd bokhylla
I husets hjärta mittemellan kök, sovrum, vardagsrum och terrass har Baptiste en stor matsal med plats för många gäster. Det stora bordet har han ritat själv och de svarta Y-stolarna är designade av Hans J Wegner och säljes via Carl Hansen & Son. I den platsbyggda hyllan har Baptiste samlat fynd från sina resor.
terrass med snygg inredning
Det första man möts av efter att ha kommit upp för den slingrande trappan till fastigheten är verandan med platsbyggda vita sittbänkar och grafiska stenplattor på golvet. En härlig plats med skuggspel från palmerna och glasväggar som leder in i vardagsrummet.
Annons

Passion för inredning

Baptiste studerade inte till inredningsdesigner, förvånande nog, utan läste ekonomi och tog examen i finans.

– Design och arkitektur har alltid varit en passion och jag tecknade från det att jag var väldigt liten. Min familj arbetade i fastighetsbranschen och min pappa ville att jag skulle läsa ekonomi, så jag gjorde som han önskade.

Som tur var, för Baptiste, ledde det till att han studerade utomlands och hamnade i Shanghai.

– Jag började arbetade på en reklambyrå där och gjorde samtidigt inredningsprojekt vid sidan av, som en hobby, för vänner. När jag hade renoverat min lägenhet i Shanghai fotades den för ELLE Decoration i Kina och för New York Times och plötsligt fick jag förfrågningar att göra heminredningsprojekt. Jag antar att om du känner passionerat för något måste du bara omfamna det och ”go with the flow”.

sovrum med unik sänghimmel
På övervåningen har Baptiste sin privata avdelning med master bedroom och badrum en suite, med utsikt över palmer och poolområde. I stället för en stängd vägg från trapphuset har han valt att sätta upp en glasvägg med fönster och dubbeldörrar med stålramar. På golvet ligger en mjuk hampamatta.
Annons
badrumsinspiration
I gästrummet på nedervåningen ligger detta badrum en suite. Duschen med välvt tak har ett svart kakel från Marocko som ger en dramatisk effekt mot de vita väggarna. I stället för dörr mellan sov- och badrum har Baptiste satt upp ett draperi.

När covidpandemin började i Wuhan blev Baptiste rädd och bestämde sig för att åka tillbaka till Frankrike ett tag, men det slutade med att han blev fast hemma i Frankrike eftersom Kina helt stängde sina gränser. Samtidigt gick hans arbetsvisum ut och han tvingades lämna sina anställda, sin studio och sin lägenhet i Shanghai. Företaget fortsatte verksamheten men med Baptiste på andra sidan jorden.

– I stället för att bli deprimerad bestämde jag mig för att acceptera situationen. Jag hade länge velat köpa ett hus, men hade aldrig tid att leta. När jag plötsligt fick massor av tid bestämde jag mig för att besöka några som var till salu och lustigt nog köpte jag det första jag såg.

Annons
pool på gård med parasoll och solstolar
Från gästrummet på nedervåning leder skjutdörrar ut till en egen terrass vid poolkanten. Loungestolar och parasoll är importerade från Bali. Det lilla avställningsbordet finns även inne i huset som sängbord.

Baptiste Bohu älskar att renovera

Han hittade det på Le Bon Coin, en fransk webbsida, och annonsen hade en bild av poolen och tallarna.

– Så fort jag klev in i huset bestämde jag mig för att köpa det. Det var långt över summan som jag hade diskuterat med banken, men jag brydde mig inte om det. Jag kände bara att det här är det rätta.

inspirerande vardagsrum i frankrike
Vardagsrum, med högt i tak. Här har Baptiste en stor vit soffa och en ännu större vit Beni Ourain-matta som bas. Vägglampa av den franska designern Serge Mouille. Väggbonaden är en grafisk matta från Marocko.
Annons
sovrumsinspiration
På nedervåningen finns tre sovrum för övernattande familj och vänner, alla personligt inredda. Det här har skjutdörrar i glas ut mot den bakre terrassen. I taket en enkel upphängning med två rundstavar och vitt tyg med fransar som blir en effektfull och ombonad sänghimmelslösning.

De flesta av Baptistes kunder är unga familjer med vackra hem – och en dröm. Han hjälper till med allt från trädgård, pool, fasad och inredning till möbeldesign. Varje projekt är unikt och har sin egen historia.

Även om Baptiste älskar vad han har skapat här, ser han det som en språngbräda. Huset är för stort för bara honom – därför har han sålt det och letar nu efter nästa projekt samtidigt som han hjälper kunder med sina.

– Jag gillar genuina människor. Jag gör inga skryt-inredningar utan tycker om verkliga historier med verkliga familjer.

Annons
Baptiste Bohu, inredningsdesigner
Baptiste Bohu delar bilder från sina fina projekt på Instagram. Följ: @baptistebohu.
Annons

Av: Mari Strenghielm, Fotograf: Anna Malmberg/Taverne Agency

Annons