Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Kika in i ett personligt hem – fyllt av färg och konst

07 maj, 2023 
AvMichelle Meadows
Hemma hos Elena Ramirez och Christoffer McKie
Elena Ramirez och Christoffer McKie har genom smarta knep skapat en kreativ oas inredd med skandinavisk design, upcyclade loppisfynd och modern konst.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Kika in hemma hos Alina BraneBrand logo
Kika in hemma hos Alina Brane

Det är otroligt vad lite inspiration kan göra. För en handfull år sedan blev spanska Elena Ramirez introducerad för Alvar Aaltos verk när en bekant visade henne stol 69. Hon fastnade direkt för det modernistiska formspråket vilket ledde till att hon fattade tycke för skandinavisk design överlag. Det i sin tur gjorde att hon sökte till Konstfack och hamnade i Sverige.

Väl här träffade Elena norrlänningen Christoffer och trots att han tänkt flytta hem till Skellefteå och hon tillbaka till Spanien blev de båda kvar i Stockholm och bor i dag tillsammans i en klassisk 20-talstvåa på Södermalm.

Annons

– Tidigare bodde vi i Midsommarkransen men vi uppskattar båda stadspuls så det här är en perfekt lägenhet för oss.

färgglatt vardagsrum
Vardagsrum och matsal är kombinerat i ett stort socialt rum. Det rosa matbordet är ett loppis-fyndat Ilse Crawford-bord från Ikea som fått en ny, handrollad skiva. På bordet står vasen Smiley från Hem, karaffen är från Lagerhaus. I bakgrunden syns ytterdörren som även den målats i en rosa ton. Spegel från Urban Outfitters.

När det var dags att inreda var de båda överens om att de ville addera mycket färg. Christoffer är creative lead på det färgstarka strumpföretaget Happy Socks och Elena, i egenskap av inredare, har inrett flera härligt färgsprakande hem.

– Det finns två vägar att gå, antingen målar eller tapetserar man väggarna med mycket färg eller så väljer man kulörstarka möbler och accessoarer, säger Elena.

Annons

I det här fallet valde paret det senare alternativet. Väggarna målades i neutrala toner men inredningen är allt annat än beige. Den snarare sprudlar av färg och form.

tavelvägg och ivar hylla från ikea
I sällskapsrummet sitter Ikeas Ivar-hylla längs väggen och bredvid står en pall som fyndades i den danska second hand-butiken kiosk 48.Väggen har smyckats med verk av bland andra Hannah Waldron, Karl-Joel Larsson, Katherine Plumb, Erika Kristofersson Bredberg, Julián Martínez och Carl Johan de Geer.
bokhylla med tavla
Hylla från Tônn, bordslampa från Hay och en ansiktsformad vas med tulpaner i som båda köptes på Anteak i Skellefteå. Postern med motiv av Josef Albers är från Moderna museets shop.
Annons

För att nå sin kulörta vision har de var varit smarta – alla möbler är inte dyra designmöbler utan de har köpt möbler på kedjorna och sedan låtit lacka dem i nya, starka kulörer eller så har de hittat saker på secondhand-marknaden och sedan rollat dem i nya, härliga toner. Ett bra exempel på detta är det rosa matbordet vars glada färg gör vilken ostmacka som helst festlig.

– Jag rollade inte bara bordet utan även ytterdörren fick bli rosa för jag tyckte den såg så tråkig ut. Det är bara att återställa om vi ska flytta!

färgglatt porslin
I köket finns en samling med färgglatt porslin från bland annat Iittala och Rörstrand. Mycket är fyndat på Anteak i Skellefteå och en del är ärvt.
Annons
kök i lägenhet på södermalm
Lampan i fönstret har Elena satt ihop av en secondhandfyndad lampfot i trä och en skärm från H&M Home. På väggen sitter inramade tallrikar med Picasso- motiv som paret fått i present. Skålar från H&M Home, skärbrädor från Spanien, pall från Artek, hyllorna från Vitra och koppar från Studio Arhoj.

Skandinavisk design – och mycket färg

Många av accessoarerna är upphottade loppisfynd, bland annat de många lamporna som fått nya skärmar från bland annat danska Le Klint och H&M Home. De upcyclade fynden har sedan blandats med dyrare inköp från favoritvarumärken, till exempel soffan Can från Hay som är en investering som Elena och Christoffer är väldigt glada över.

Som pricken över i har de matchat alla dessa härliga saker med konst som de köpt av kreativa vänner, varav flera är tidigare kursare från Konstfack. Resultatet är ett spännande och personligt hem som ger alla besökare en härlig energiboost.

Annons
färgglatt vardagsrum med soffbord, soffa och vägglampa
Vardagsrumsbordet från Jotex har lackats i en härlig klarblå ton som matchar kudden från Franco Baranco. Soffan är från Hay och den rosa glasskulpturen på bordet kommer från Hem och är formgiven av Lisa Reiser. Grön vägglampa från Valerie Objects, TV formgiven av bröderna Bouroullec för Samsung och skulptur i bokhyllan från en spansk kedja.
tavlor av evelina kroon och loppisfynd
Det gröna sidoskåpet hittades på Facebook Market och målades om i färgen Sage green från Little Greene. Lampa från Hay, Spegel av en av Elenas kursare på konstfack och posters med illustrationer av Evelina Kroon.
lampa i fönster på södermalm
Den skulpturala lampan i fiberglas var en 30-årspresent från Elenas syster. Den är designad av den franska arkitekten Georgia Jacobs för Farmono. Från fönstret ser man Folksamhuset.
Annons

Med tanke på att Elena är från Spanien är en överraskande stor del av inredningen skandinavisk. Man får titta noggrant innan man ser något som inte är danskt, svenskt eller finskt.

– Jag älskar modern, skandinavisk design så det är inte konstigt. Dessutom har jag och Christoffer köpt det mesta ihop.

En av sakerna de investerat i är stolen 69 av Alvar Aalto – just den stolen som på sätt och vis är hela anledningen till att de träffades från första början.

Som sagt, tänk vad lite inspiration kan göra!

elena ramirez och christoffer McKie
Elena, Christoffer och hunden Louie i familjens hemmakontor som hittas i sovrummet. Hylla från Tônn, golvlampa med underrede från Ikea och skärm från Le Klint, skrivbordet är gjort av en metallstomme från Jysk och en skiva i trä. Stolen är av Alvar Aalto för Artek.

Fotograf: Stellan Herner, Stylist: Saša Antić

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons