Vad är egentligen skillnaden mellan akryl- och gelénaglar?

Kylie Jenner visar upp sina långa naglar

Är du sugen på att fixa naglarna på nagelsalong? ELLE reder ut de olika nagelmaterialen och tar reda på om du ska välja akryl eller gelénaglar för bästa resultat.
21 oktober, 2019

För målade naglar som inte flagnar är salongsnaglar det bästa alternativet. Det finns en djungel av olika material att välja mellan, men de absolut vanligaste typerna av konstnaglar är gelénaglar eller akrylnaglar. Så vad är egentligen skillnaden på de olika materialen? Vi reder ut!

Gelénaglar

Gelénaglar är precis som det låter, gjorda av ett gelmaterial. Gelén läggs på naglarna och härdas sedan i ett UVA-ljus som är en ofarlig variant av UV-lampan. Materialet är helt doftfritt och är därför att rekommendera till den som är känslig för starka lukter. Däremot kan gelén, om den råkar hamna på huden, göra lite ont när den härdas i lampan. Man brukar också uppleva en brännande känsla i fingrarna när naglarna härdas. Detta beror på att blodkärlen under naglarna är väldigt känsliga, men obehagskänslan går snabbt över.

Gelmaterialet är inte fullt så kraftfullt som akrylen. Däremot är gelén lättare att forma efter din naturliga nagel vilket kan leda till ett mer naturligt resultat.

Gellack

Gellacket är en hybrid mellan ett vanligt nagellack och gelnaglar. Det är helt enkelt ett nagellack blandat med gel. Nagellacket måste därför härdas i en UV-lampa men kommer därefter att sitta lika bra och länge som gelénaglar.

Gellack benämns också ibland som Shellack vilket är det populära nagelmärket CND:s namn på sina gellack.

Akrylnaglar

Akrylnaglar är gjorda med hjälp av ett akrylpulver som blandas med vatten. Här behövs ingen UV-lampa för att härda materialet, det räcker för akrylen att komma i kontakt med syra för att den ska börja stelna. Akrylmaterialet är starkare än gelén och används därför ofta för att bygga riktigt långa naglar  à la Kylie Jenner.

Akrylen doftar väldigt stark, så vet du med dig att du är känslig för dofter är akrylen inte för dig.

Vad ska du välja?

Olika konstmaterial fäster olika bra på olika personer. Vissa upplever att gelén sitter fast bättre på nagel, medan andra föredrar akrylen. Tyvärr finns det ingen one size fits all, utan man måste pröva sig fram för att hitta materialet som passar bäst för just dina naglar.

Naglar växer också olika fort på olika personer – så hur länge du kan gå med dina konstnaglar innan du måste göra om dem är väldigt individuellt. Som riktlinje brukar man dock säga att du kan ha dina naglar i tre till fem veckor.

Foto: TT

LÄS MER: Fixa naglarna hemma – 20 fina gellack som håller länge