Artikeln innehåller reklamlänkar

Så blir du av med finnen under natten – bästa produkterna

bli av med finnar snabbt knep bäst i test finnprodukter spot corrector

Bästa tipsen för att snabbt och effektivt bli av med en finne!

Foto: Common Clouds
Behöver du bli av med din finne snabbt? Ingen fara – ELLE listar de bästa SOS-produkterna för att bli av med den envisa blemman under natten.
10 november, 2022

Kanske känner du att den är på väg. Kanske är det redan för sent. Hur som helst, finnen får helst packa väskorna och flytta ut omgående. För tajmingen när den envisa blemman dyker upp slår heller aldrig fel. Inför ett viktigt möte, bröllop eller fest... Ja, finnen känns nästan som den solklara +1.

Men vi har nog alla dåliga erfarenheter av att försöka bli kvitt en blemma. Antingen har du försökt klämma den vilket bara gjort saken värre (och det visste du redan innan du var där och pillade, eller hur?) eller så har du använt en produkt som helt torkat ut huden.

Men var inte orolig! Med nya tidens aknebehandlare finns produkter som trollar bort plitorna över en natt. Här är våra favoritprodukter som snabbt tar bort finnen utan att skada övriga huden. Men kom ihåg! Slarva aldrig med solskyddsfaktorn när du använder spot correctors.

Så får du bort en finne snabbt – bästa punktbehandlingen

ELLE har samlat favoriterna och knepen som snällt trollar bort de envisa blemmorna. Scrolla längre ner för att läsa mer om produkterna. Längre ner hittar du också allt du behöver veta om akne och finnar.

1. Osynligt akneplåster, Cloud Patch – Common Clouds

Sprillans nya Cloud Patch från Common Clouds är Skandinaviens första akne-positiva varumärke. Hurra! Molnen som är framtagna i Korea, är gjorda av ultratunn hydrokolloid (ett material som som absorberar och binder vätska) och innehåller bland annat tre olika varianter av centella asiatica, eller cica som det också kallas. Cica hjälper till att dämpa rodnad, lugna och reparera huden. Glöm allt du minns om uttorkande finnbehandlingar – här är den genialiska varianten som snällt och försiktigt behandlar finnar. Molnen kan verka små och oskyldiga, men är egentligen plåster med (snällt) krut som över en natt trollar bort finnar. De veganska plåstren kan såklart även användas dagtid och med tanke på dess kamouflerande egenskap varken syns eller känns molnen. I ett paket finns 35 små plåster i två olika storlekar. Även det tacksamma priset får en att sväva på moln.

Här kan du läsa mer om och köpa Cloud Patch från Common Clouds (länk till butik).

Nu finns även den större varianten Moon Patch – akneplåstret som täcker en större yta och behandlar flera finnar samtidigt.

Här hittar di XL-varianten Moon Patch (länk till butik).

2. Spot treatment som får bort finnen, Rapid Relief Spot Treatment – Murad

Murads Rapid Relief Spot Treatment är en punktbehandling som lovar att minska finnens storlek inom fyra timmar – och ja, fyra timmar senare har rodnad kring den envisa blemman minskat markant (men inte helt). Krämen jobbar med att återställa hudens balans samtidigt som salicylsyra likt en magnet suger ut den envisa finnen.

Här kan du läsa mer om Rapid Relief Spot Treatment (länk till Lyko).

3. Spot corrector för finnar som kommer, Super spot remover – Origins

Origins Super Spot Remover är den perfekta produkten när finnen sakta börjar smyga fram för att göra en storslagen entré. Den gel-liknande produkten sjunker in snabbt i huden och pirrar lätt, men irriterar inte. På redan existerande finnar kan spot correctorn vara något svag (men den snabbar absolut på processen).

Här kan du läsa mer recensioner om produkten (länk till Kicks).

4. Punktbehandling mot finnar och rodnad, Active Clearing AGE Bright Spot Fader – Dermalogica

Active Clearing AGE Bright Spot Fader från Dermalogica hjälper till att lugna huden samtidigt som den behandlar din finne, och jobbar på att minska rodnad kring blemman. Innehåller också exfolierande salicylsyra och niacinamid som verkar utjämnande. Perfekt behandlare när det krisar.

Här kan du läsa mer recensioner och köpa produkten (länk till Kicks).

5. Snäll spot treatment, Breakout Control Targeted Blemish Spot Treatment – Kiehl's

Breakout Control Targeted Blemish Spot Treatment från Kiehl's är snäll spot treatment som behandlar finnen utan att irritera. Förr fick vi lära oss att ju mer uttorkande produkter, desto bättre. Men det är viktigt att välja varianter som inte irriterar eller skadar huden, eftersom du inte vill riskera att skapa rodad.

Klicka här för att komma direkt till Breakout Control Targeted Blemish Spot Treatment från Kiehl's (länk till Åhléns).

Hur får man bort finnar snabbt?

Finnar kommer och finnar går, en del har mer, andra mindre. Vad som är viktigt att komma ihåg är att alla får finnar – och det är fullt normalt. Men ibland dyker de envisa små rackarna upp när det är minst olägligt. Spot treatments i form av små, osynliga plåster, eller spot correctors är smarta produkter som dämpar irritation och minskar finnens synlighet.

Varför får man finnar och akne?

Visste du att akne påverkar närmare 90 procent av alla unga? Och ändå känner många med akne och finnar sig ensamma med hudproblemet. Akne beror främst på hormoner och gener, men man har också sett ett samband mellan stress (kan öka talgproduktionen) och data visar även att kost kan påverka huden, även om det inte är grundorsaken till akne och finnar.

Akne beror på ett överskott av talg och bakterier som tillsammans med döda hudceller bildar små finnar och inflammationer i huden. Vad som är viktigt att komma ihåg att en fet hud med finnar aldrig är oren, vilket den tyvärr ofta beskrivs som. Snarare tvärtom.

Vad kan man göra åt finnar?

Har du problem med svår akne är det viktigt att kontakta en hudläkare för att hitta den rätta behandlingen för just dig. Men oavsett vilken hudtyp du har är det viktigt att aldrig torka ut huden! Även en fet hud behöver fukt. Att torka ut huden skapar snarare en motsatt effekt: hudytan blir torr och huden försöker balansera det med att skapa ännu mer talg, vilket i sin tur leder till en ökad talgproduktion.

Har du ett pågående akneutbrott är det också viktigt att inte använda produkter som till exempel en kornpeeling som kan riva upp hudytan och skapa en större inflammation. Målet är att att stärka hudbarriären, inte att skada.

Läs mer: Allt om fet hud – och bästa ansiktskrämerna just nu!

Hur får man bort finnar på ryggen?

Finnar på ryggen, eller Bakne som det också kallas är inte fullt för ovanligt. Vi bär tjocka tröjor som gör att huden får svårt att "andas" och det är ett svårt område att exfoliera och behandla. Använd gärna en duschtvål och lotion med exfolierande egenskaper.

Läs mer: Allt om Keratosis pilaris – och så blir du av med knottror på huden

Exfolierande duscholja, Body Oil Cleanser – Verso

Versos Body Oil Cleanser är en underbar duscholja som också innehåller salicylsyra (BHA-syra). Duscholjan rengör och exfolierar och lämnar huden underbart mjuk och len. Småknott på armar försvinner snabbt och efter några användningar har även bakne minskar markant.

Här kan du läsa mer om och köpa produkten (länk till Åhléns).

Exfolierande hudlotion, Anti-Blemish Body Treatment – Skintreat

Skintreats suveräna Anti-Blemish Body Treatment är en exfolierande bodylotion som samtidigt återfuktar fint! Lotionen är effektiv mot bakne och gör även susen mot knottror på armar och lår. Dessutom är priset hurrande bra!

Prisvärda Anti-Blemish Body Treatment finns att köpa här (länk till Kicks).

Foto: Common Clouds (länk till butik)

Vinnarna i ELLE beauty awards 2022
10:40

Efter reklamen: Vinnarna i ELLE beauty awards 2022

(10:40)

Slå på ljud