Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Bäst i testHudvårdHårvårdSe Min RutinSkönhetsredaktörens favoriter

Vårens nya parfymer – härliga dofter för dam

23 mar, 2023 
Våren vaknar sakta till liv och det spritter i kroppen! ELLEs beautyredaktör Veronica Henriksson tar dig med på en doftresa med noterna som spelar vårens härliga doftsymfoni. Längre ner har vi samlat säsongens nya parfymer för alla näsor!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
ELLE Beauty: Min rutin – med Sanna GuidettiBrand logo
ELLE Beauty: Min rutin – med Sanna Guidetti

Precis som en bild kan säga mer än tusen ord, kan en doft väcka mer än tusen känslor. Doften tar oss på en resa genom tid och rum, får oss att tänka på personer som står oss nära och väcker barndomsminnen som ligger långt bak i minnesbanken.

Och precis som luktsinnet är en viktig del av oss redan som spädbarn, där doften av en förälder ger oss trygghet och tröst, är luktsinnet också viktigt för levnadsglädjen. Vad vore våren utan att känna doften av blommorna som precis slagit ut eller lukten av nysopad asfalt som visar att sommaren snart är här!

Annons
nya parfymer vår dam

Jag googlar ”Vilket är det viktigaste sinnet?”. Svaret blir synen. Jag är beredd att hålla med, men hävdar ändå bestämt att doftsinnet kommer tätt därefter. Självklart är svaret högst individuellt, men för mig kan en parfym styra både humör och känsla i kroppen.

Har jag en dålig dag öppnar jag upp doftgarderoben och väljer en parfym som ger mig en energikick. Citrusnoter som bergamott och saftig mandarin tillsammans med lätta och eleganta blommor som liljekonvalj och iris gör verkligen mycket för mitt humör. Känner jag mig orolig i kroppen får parfymen gärna ha noter av mjuk vanilj, kardemumma och mysk. Då för tankarna mig genast tillbaka till farmors varma kramar i hennes omoderna kök.

Annons

Möjligheten att påverka våra känslor gör också vårens dofter och ljuvliga parfymsläpp lite extra speciella. Efter månader av mörker ser vi nu hoppet sakta väckas till liv, samtidigt som blommorna tittar fram och träden slår ut.

Och det är möjligt att lågkonjunktur och oroligheter i världen har påverkat säsongens dofttrender och parfymsläpp. För i orostider behöver vi hopp och tröst – och vårens ljuvliga ackord känns mer hoppfulla än någonsin!

parfym vår damparfym nyhet

– På sätt och vis är vi lite förbi det mjuka och omfamnande. Nu vill vi märkas med doft, säger Farao Groth, Nordic fragrance ambassador på Dior.

Annons

Saftiga körsbär, vacker vanilj och pudriga blommor visar att vi är extra sugna på just det söta, eleganta och sprudlande för att väcka känslan av glädje och lekfullhet.

– Jag tror att det handlar mycket om att man vill åt det genuina. Det som är tydligt och rakt i en doft. Lite ”what you smell is what you get” och då är till exempel blommor det mest naturliga vi har, både inom historiskt parfymskapande och modernt naturskapande.

För allt kommer tillbaka, även inom doft. I vår får till exempel en av tidernas mest ikoniska doft, J’Adore från Dior, sällskap av tre välkomponerade kroppsprodukter i nya J’Adore les adorables. Vi ser också nya tappningar av klassiska parfymer som den något kaxiga Black opioum vars signaturackord nu fått sällskap av en stor portion av 00-talets favoritnot: vanilj. Men vaniljen är inte ensam om att göra comeback!

– Det är så roligt att se att saker och ting kommer tillbaka. Patchouli ser vi komma tillbaka mer och mer och det var en superikonisk doft på 70-talet och en ingrediens som är väldigt jordig. Så även om vi ser mycket blommigt så vågar man bära kraftfullhet också.

Annons

Det är just det som är så fantastiskt med doft – möjligheten att låta tankarna sväva mellan platser, tidpunkter och händelser i livet. Nu välkomnar vi säsongens sprudlande dofter som väcker känslorna av förväntan, lycka – och vår!

parfymer 2023 – vårens nya dofter för dam

ELLEs beautyredaktör Veronica Henriksson har samlat säsongens nya dofter. Här är parfymnyheterna du inte får missa!

Solmoget och sött

Solmogna päron, sexig körbär eller elegant och söt vanilj – säsongens dofter har den perfekta balansen.

1. Saftiga körsbär i kombination med saffran, aprikos och läder och skapar en sensuell men kaxig doft. Cherry smoke edp från Tom Ford (reklamlänk).

tom ford parfym cherry vår

2. Ny, varm och sprudlande variant av klassikern. Bland noterna finns vanilj, björnbär och röda bär. Her elixir de parfum edp från Burberry (reklamlänk).

Annons
burberry parfym vår

3. En elegant dröm där varm vanilj möter romantisk ros. Ginza intense edp från Shiseido (reklamlänk).

parfym dam nyhet shiseido

4. Söt sommardröm med jordgubbe, ros och patchouli – och en gnutta vanilj. Myrica muse edp från Miller Harris (reklamlänk).

Annons
parfym vår dam topplista

5. Känn doften av Italien med modehusets nya och eleganta doft där frisk citron från Sicilien toppas med söta körsbär. Q edp från Dolce & Gabbana (reklamlänk).

parfym vår dam söt doft

6. Det senast tillskottet i Black opium-familjen snålar inte på vaniljen men sötman balanseras perfekt med kaffe-ackord. Black opium le parfum edp från Yves Saint Laurent (reklamlänk).

Annons
ysl parfym vanilj black opium

7. Saftig, vit persika och mandarin tillsammans med mysk och apelsinblomma skapar en doft likt en ängels andedräkt: ljuvlig. Valaya edp från Parfums de Marly (reklamlänk).

parfym nyhet dam topplista

8. En grekisk gudinna i vacker flakong. Doften är inspirerad av en trädgård vid medelhavet där solmogna frukter varvas av olivträd. Un jardin à cythère edt från Hermès (reklamlänk).

Annons
hermes parfym vår doft

9. Inför sommarens dejter är denna sensuella skapelse ett måste på handleden. Born in Roma donna intense edp från Valentino (reklamlänk).

parfym vår trend valentino dam

10. Vanilj, mysk och tonkaböna i basen följs upp med jasmin och mimosa i hjärtat och avslutas med mandarin i toppen. Resultatet är oemotståndlig! Vesper glitz edp från Ex nihilo (reklamlänk).

Annons
parfym dam nyhet

Bedårande blommor

Iris, jasmin eller liljekonvalj – säsongens parfymer bjuder på ett vackert blomsterarrangemang.

1. Ett mästerverk till blomsterbukett. Nashi blossom cologne från Jo Malone London (reklamlänk).

jo malone london nyhet parfym

2. Fly till en solig strand vid medelhavet! Clementin, bergamott och elegant jasmin tillsammans med krämig mysk och jordig mossa skapar denna varma dröm. Mediterranean honeysuckle clementina edp från Aerin.

Annons
aerin parfym nyhet dam

3. Majestätisk nykomling med sandelträ, mysk och en hint av viol som plockar fram vårens vackra blomster. Doften osar lyx! Santal dan sha edt från Armani Privé.

armani prive parfym nyhet

4. Ny tappning av My way med vacker tuberos och iris bland noterna. My way parfym edp från Giorgio Armani (reklamlänk).

Annons
giorgio armani my way parfym

5. Sexig och sensuell med en härlig spänning. Här finns mossa, patchouli, ros, svarta vinbär och rosépeppar bland noterna. On a date från Maison Margiela (reklamlänk).

parfym nyhet on a date

6. Ny version av evig klassiker – nu med iris som huvudrollsinnehavare! La vie est belle iris absolu edp från Lancôme (reklamlänk).

Annons
lancome la vi e belle parfym nyhet dam

7. Pudrig och perfekt – med noter som får kinderna att rodna. I doften finns pion, ylang ylang och jasmin. Good girl blush edp från Carolina Herrera (reklamlänk).

carolina herrera parfym doft nyhet dam

8. Som en förlängd arm av J’Adore-familjen kommer nu elegant kroppsvård med samma härliga doft. Shimmering body gel från Dior (reklamlänk).

Annons
parfym nyhet dam dior

9. En elegant, len och vacker doft där läderackord och varma tränoter toppas med lätta blommor. Alive parfum edp från Hugo Boss (reklamlänk).

hugo boss parfym nyhet dam vår

10. Pudrig perfektion med mimosa och mysk bland noterna. L’eau papier edt från Diptyque (reklamlänk).

Annons
parfym diptyque doft dam

11. Vårens vackraste blombukett med jasmin, tuberos och patchouli! Bloom intense edp från Gucci.

gucci parfym nyhet dam vår

12. Hudnära och delikat – i sin bästa enkelhet. Infusion de figure från Prada (reklamlänk).

Annons
prada parfym doft nyhet dam

13. Eleganta Spell on you med iris, ros och jasmin bland noterna kommer nu i limiterad flakong. Spell on you edp från Louis Vuitton x Yayoi Kusama.

parfym doft spell on you nyhet dam parfym

Foto: Jo Malone London

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons