Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Bäst i testHudvårdHårvårdSe Min RutinSkönhetsredaktörens favoriterSolskydd

Höstens finaste nya dofter 2021

19 aug, 2021 
Höstens nya dofter 2021
Om sommaren doftar kokos och varm sand – hur doftar då hösten? ELLEs Carin Hellman djupdyker i dofttrender och nyheter som värmer oss hösten 2021 – och pratar med en av världens mest framstående parfymörer.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Allt du vill veta om: BUSBrand logo
Allt du vill veta om: BUS

Luften blir allt klarare och kvällarna allt svalare. Vilken doft klär du dig i då? Precis som den där varma kashmirtröjan som naturligt landar över axlarna och omsluter dig med höstens lugn och välbehövlig värme, ändras även känslan för hur vi vill dofta.

Fredrik Johansson är doftexpert på parfymagenturen Saether och överblickar ett brett spektra av höstens dofttrender.

Tränoter ger fyllighet och värme åt din nya favroitparfym.

– Hösten för mig handlar om värme och fyllighet. Ambernoter, varma och mjuka träslag, kanske en aning rökighet, ofta i form av patchouli. Vaniljen är fortfarande närvarande, men kanske är tonkabönan en ännu viktigare ingrediens för hösten då den är mindre lekfull och mer sofistikerad. De skira, blommiga noterna ersätts av fylligare buketter och ofta av ”vita blommor” – till exempel tuberose, jasmin och apelsinblomma.

Annons

Om sommaren gärna doftar kokosnoter och varm sol mot huden – vad doftar då hösten?

Kanderad ingefära och vita blommor ger sötma och värme.

– Cashmeran och ambroxan, de är mjuka, omslutande med inslag av värme. De är som den där härligt mjuka filten som man vill svepa in sig i de kyliga höstkvällarna när man fortfarande vill kunna hänga på balkongen eller uteplatsen.

Vilka doftnoter och parfymtrender ser du att vi ska omfamnas av hösten 2021?

– Det är fortsatt mycket fokus på hållbarhet, både för ingredienser och förpackningar. Det är mycket patchouli både för kvinnor och män, likaså så ser vi att tonkabönan är fortsatt populär. Vi ser även mycket jasmin till hösten.

Annons
Jasmin och tuberos i samklang.

Varma, söta och mjukt omslutande, ja så ser höstens dofter ut här hemma i Skandinavien. Men Christine Nagel som är chefsparfymör på Hermès vill dock ogärna prata om hur specifika säsonger doftar. När jag ringer upp henne i Paris för att prata om hennes senaste doftskapelse för Hermès, Twilly d’Hermès eau ginger, säger hon:

Christine Nagel är Hermés egen chefsparfymör.

– Det är så svårt att säga vad som är en specifik sommar- eller höstparfym. Alla säsonger doftar olika i olika delar av världen – det är stor skillnad på hur till exempel sommaren doftar i Sverige jämfört med till exempel Vietnam.

Annons

Christine är något så unikt som en parfymör och näsa som enkom arbetar för ett modehus. I dag finns bara tre ytterligare verksamma (män) – på Dior, Louis Vuitton och Chanel – som är chefsparfymörer och enkom skapar doft för respektive modehus.

Vad älskar du allra mest med ditt jobb?

– Jag älskar varje del av mitt yrke – jag har verkligen världens bästa jobb! De ögonblick då jag upptäcker en ny doftnot och hur jag kan leka och skapa med den. Att få starta en ny dofthistoria, från idé till färdig parfym. Den processen är sannerligen magisk.

– Men den ultimata bekräftelsen på att mitt arbete är fantastiskt är när jag känner ”min” parfym på någon jag passerar på gatan. Den är ju en del av mig, det är en sådan fin upplevelse.

Den senaste skapelsen från Christine är den tredje doften i Twilly-familjen, och precis som sina ”systrar” står den friska ingefäran i centrum av parfymen.

Hermés nya doft Twilly eau ginger.

Twilly-dofterna för mig är glädje. Jag kan inte prata om den nya Eau ginger utan att nämna hennes föregångare. För hela idén med doftfamiljen är att leka med klassiska råmaterial i parfymerna, men göra dem till något ”nytt”. Twilly är inspirerad av en yngre Hermès-kvinna, som leker med koderna från modehusets arv på ett nytt sätt. De sätter sin scarf i håret, eller på väskan – på samma sätt ville jag leka med en doft.

Annons

– Ingefäran är dess DNA, men den balanseras av pioner och mjukt, varmt cederträ. Jag har använt mycket ingefära i nya Eau ginger och det är ovanligt – traditionellt är det en doftingrediens som används i en liten mängd i en parfym. Den används rå och färsk, vilket ger den en frisk men mjuk känsla, avslutar Christine.

ELLEs parfymfavoriter hösten 2021

Debaser, 1 750 kr/50 ml edp, D.S. & Durga. Klicka på bilden för att komma direkt till parfymen.

D.S. & Durga är ett av de hetaste amerikanska nischdofthusen. Nu kan du hitta den hajpade parfymen inspirerad av augustihetta med vanilj och tonkaböna på Cow parfymeri. Debaser, 1 750 kr/50 ml edp, D.S. & Durga. Läs mer och köp parfymen här.

Annons

Nordisk doftinspiration

Quantum molécule, 1 195 kr/100 ml edp, Zarko perfume. Klicka på bilden för att komma direkt till parfymen.

Hos det danska parfymhuset Zarko står den nordiska naturen i fokus, med molekylära, luftiga dofter. Här med känsla hämtad från skog och en krispig höstvind. Quantum molécule, 1 195 kr/100 ml edp, Zarko perfume. Läs mer och köp parfymen här. (reklamlänk)

Svenska dofthuset nya konstverk

Art life, 795 kr/50 ml edp, Cra-yon. klicka på bilden för att komma direkt till parfymen.

Svenska dofthuset Cra-yon har nyligen lanserat tre nya dofter, som det här lilla konstverket – med friska toppar av citrus och mjuka bottnar med söt tonkaböna och jordiga element. Art life, 795 kr/50 ml edp, Cra-yon.

Annons

Ikon som doftolja

N° 5 the body oil, 810 kr/250 ml, Chanel. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Chanels ikoniska N°5 i ny kroppsolja, ger en helt annan känsla än ”traditionell” parfym – en mjuk och varm känsla på huden. N° 5 the body oil, 810 kr/250 ml, Chanel. Läs fler recensioner och köp produkten här.

Klassiker i vit skrud

Blanche collectors edition, 2 200 kr/100 ml edp, Byredo. Klicka på bilden för att komma direkt till parfymen.

Byredos klassiker med nytvättad bomull och de renast tänkbara noterna kommer under en begränsad period i en välmatchad, vit skrud. Blanche collectors edition, 2 200 kr/100 ml edp, Byredo. Läs fler recensioner och köp parfymen här. (reklamlänk)

Annons

Doft för dagar med kemisk ångest

Thumbsucker, 1 300 kr/30 ml edp, Stora skuggan. Klicka på bilden för att komma direkt till parfymen.

Dofthuset Stora skuggan ger alla med kemisk ångest en trygg doftfamn att landa i med sin senaste skapelse. Thumbsucker, 1 300 kr/30 ml edp, Stora skuggan. Läs fler recensioner och köp parfymen här.

Naturen i fokus

Void, 2 300 kr/50 ml cologne concentrée, Colekt. klicka på bilden för att komma direkt till parfymen.

Svenska Colekt är, med sina tre naturligt baserade parfymer, nära naturen. Void är en ”jordig” doft som lyfts till magiska höjder med en frisk dos mint och rabarber. Void, 2 300 kr/50 ml cologne concentrée, Colekt. Läs fler recensioner och köp parfymen här.

Annons

Doft för håret

Libre hair mist, 445 kr/30 ml. YSL. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Libre hair mist, 445 kr/30 ml. YSL. Bär modehusets ljuvliga lavendelsprakande parfym i håret för en mjuk och drömsk doftupplevelse. Läs fler recensioner och köp doften här. (reklamlänk)

Intensivare Voce Viva

Voce viva intensa, 695 kr/30 ml edp, Valentino. klicka på bilden för att komma direkt till parfymen.

Voce viva intensa, 695 kr/30 ml edp, Valentino. Än mer intensiva ackord av frisk bergamott och djupare stråk av vanilj i den nya Valentino-versionen. Läs fler recensioner och köp parfymen här. (reklamlänk)

Annons

Frisk fläkt från Jo Malone

English pear and freesia cologne, 625 kr/30 ml edt, Jo Malone. Klicka på bilden för att komma direkt till parfymen.

English pear and freesia cologne, 625 kr/30 ml edt, Jo Malone. Senaste skapelsen från Jo är en frisk dröm av saftiga päron, perfekt balanserad med blommande, vit fresia. Läs fler recensioner och köp parfymen här. (reklamlänk)

Förläng sommaren med Coach

Coach dreams sunset, 720 kr/60 ml edp, Coach. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten

Coach dreams sunset, 720 kr/60 ml edp, Coach. Förläng sommaren med längtan till mjuka kaliforniska stränder där tonkaböna och päronsorbet blir till en mjuk dröm på huden. Läs fler recensioner och köp parfymen här. (reklamlänk)

Annons

Doftolja för kyliga dagar från Uniform

Maghrib 475 kr/10 ml parfymolja, Uniform. klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Maghrib, 475 kr/10 ml parfymolja, Uniform. Svenska dofthusets parfymoljor ger en mjuk och ”hudnära” känsla – här med mjuka bottnar av tobak och rökelse som blir magi. Läs fler recensioner och köp produkten här.

Medelhavsdrömmar från Armani

Cyprès pantelleria, 1 020 kr/50 ml edt, Armani Privé. Klicka på bilden för att komma direkt till parfymen.

Cyprès pantelleria, 1 020 kr/50 ml edt, Armani Privé. Friska medelhavsvindar att ta med in i höstmörkret – aquatoner och frisk citrus är essensen av fräsch och frisk . Läs fler recensioner och köp parfymen här. (reklamlänk)

Annons

Ny aura till Idôle från Lancôme

Idôle aura, 895 kr/50 ml edp, Lancôme. Klicka på bilden för att komma direkt till parfymen.

Idôle aura, 895 kr/50 ml edp, Lancôme. Ny, intensiv version av den långsmala flakongen, säljs även som refill, och kan fyllas på nytt vid utvalda Lancôme-diskar. Läs fler recensioner och köp parfymen här. (reklamlänk)

En ny intensiv väg för My way

My way intense, 940 kr/50 ml edp, Giorgio Armani. Klicka på bilden för att komma direkt till parfymen.

My way intense, 940 kr/50 ml edp, Giorgio Armani. En hyllning till att gå sin egen väg med vita blommor och jasmin – nu i en mer intensiv version, där noterna skruvats upp ytterligare inför hösten. Läs fler recensioner och köp parfymen här. (reklamlänk)

Annons

Oemotståndligt från Givenchy

Irresistible, 610 kr/30 ml edp, Givenchy. Klicka på bilden för att komma direkt till parfymen.

Irresistible, 610 kr/30 ml edp, Givenchy. Ljuvlig ny doft från modehuset där svartvinbär och ros i samklang med mysk och tränoter blir en modern klassiker. Läs fler recensioner och köp parfymen här.

Fascinerande doft i robot-skrud från Paco Rabanne

Phantom , 740 kr/50 ml edt, Paco Rabanne. Klicka på bilden för att komma direkt till parfymen.

Phantom , 740 kr/50 ml edt, Paco Rabanne. Aromatisk ny herrdoft där ingredienserna är hållbart framtagna, paketerade i framtidens robot-skrud. Läs fler recensioner och köp parfymen här. (reklamlänk)

LÄS MER:

Allt du vill veta om Hedda Stiernstedts beautyrutin

Årets bästa mascara 2021 – beautyredaktörens topplista

Årets bästa ögonbrynsserum – vinnarna av Elles bäst i test

Annons