Artikeln innehåller reklamlänkar

Coco Capitán: "Havet har alltid varit min största inspiration"

Coco Capitán

Multikonstnären Coco Capitán.

Hon är den spanska konstnären, fotografen och multitalangen som gärna lever sitt liv nära havet. Just nu högaktuell med ett samarbete med Biotherm, med fokus på hållbarhet. ELLEs Carin Hellman fick en egen pratstund om inspiration, hållbarhet och om Coco Capitáns (sparsmakade) beautyrutin.
01 april, 2021
2:41

Efter reklamen: Hedda Stiernstedt: Så ser min beautyrutin ut – del 1

(2:41)

Hedda Stiernstedt delar med sig av sin beautyrutin och sina favoriter.

Coco Capitáns konstnärliga universum är som att landa i en ren mediation – den 28 åriga spanska konstnären, fotografen och multitalangen har senaste åren blivit allt från Guccis Alessandro Micheles favorit, ställt ut på prestigefulla konstgallerior världen över, för att nu landa ett uppmärksammat samarbete med franska hudvårdsmärket Biotherm.

Coco Capitán Biotherm

Coco Capitán.

I Cocos universum vistas konstfotografi – gärna med marint tema, målade verk och skrivna ord, typograferad på sitt alldeles egna, unika vis. 28-åringen är född och till största del uppvuxen i södra Spanien, men sedan många år tillbaka bosatt i London och på Mallorca.

Kampanj för Gucci AW 17 där Cocos signatur prydde väggar i Milano.

Just det skrivna ordet präglar hennes konstnärskap och hennes signatur och korta poetiska ord har prytt allt från Guccis AW-17 kolektion i plagg och väskor, till väggar och nu även några av franska Biotherms bästsäljande hudvårdsprodukter.

Coco och havet.

För till våren släpps en limiterad kollektion med Biotherms bästsäljande Life plankton elixir, Lait Corporel och Aquapower homme med Cocos karakträistiska signatur och orden "How do you (sail) breathe without the sea?".

Kan du beskriva din beautyfilosofi?

– Var den du är. Många kvinnor använder makeup och är så fina i det, men jag använder väldigt lite makeupprodukter. Jag lägger inte så stort fokus på mitt yttre. Jag skulle säga att min beautyfilosofi är vad jag äter, att meditera och sedan är jag besatt av att gå på spa.

– Tokyo är min absoluta favoritplats i världen för helt fantastiska spabehandlingar. Jag minns innan pandemin när jag hade en utställning i Tokyo och ringde upp min flickvän och hon bara: ”Herregud! Det lyser om dig!”. Att få massage och en fantastisk ansiktsbehandling. Magiskt.

Cocos signatur på Biotherms Life plankton elixir.

När du använder produkter, vad använder du?

– Biotherms Life plankton elixir är så enkelt och effektivt att använda, plus att det ger mig känslan av att just ha tagit ett dopp i havet. Jag älskar att vara i saltvatten och känslan det ger huden och håret, även om det kan vara lite uttorkande. Jag tvättar mig två gånger om dagen, sedan tar jag två droppar Life plankton elixir i ansiktet. Det är allt!

I vår är du fortsatt aktuell med konstprojektet Naïvy som också blivit en bok och samarbetet med Biotherm. Berätta!

– Jag har arbetat med konstprojektet Naïvy som har havet som sin tydligaste symbol en längre tid. Det kändes som att alla pusselbitar föll på plats när frågan om att skapa konst med Biotherms produkter kom.

– Biotherm som sedan så länge arbetar med hållbarhetsprojektet Water lovers program för att bevara våra hav och skapa produkter med förpackningar och innehåll med minimal påverkan på vår miljö.

Coco Capitan Biotherm.

Coco vid sin favoritplats – havet.

Har havet alltid varit en inspiration för dig och varför?

– Ja, och jag vet inte riktigt var min fascination för havet kommer ifrån, men jag har alltid dragits åt det marina. Känslan av att hoppa upp på en båt och segla mot okänt mål, att skapa sin egen lilla bubbla där ute på havet. Jag älskar friheten och känslan av att inte vara fast någonstans.

Hur resonerar du själv kring hur du och vi andra kan bidra till hållbarhet?

– Jag försöker minska min plastförbrukning så mycket som möjligt. Jag återvinner. Och jag försöker att inte ta från jorden, mer än det jag behöver för att överleva. Mina senaste projekt är nästan alla kopplade till hur vi alla kan bidra till att bevara vår planet.

– Mitt mål är att göra så många människor som möjligt medvetna om den aktuella situationen. Men jag ser det mer som en plikt som medborgare än ett åtagande som konstnär. År 2021 tror jag att alla är en aktivist – jag vill vara en del av det och delta på mitt eget sätt genom min konst och min röst.

Coco Capitán X Biotherm

Biotherm X Coco Capitán Life plankton Elixir. Biotherms hjälteprodukt - ett storsäljande serumelixir med thermalplankton. Förpackningen är nu tillverkad i 25% återvunnet glas, 100 % återvunnen kartong och man har också tagit bort den yttre cellofanförpackningen för att minska plastanvändningen. Lanseras snart här. (länk till Kicks)

Biotherm X Coco Capitán Lait Corporel – en av världens bäst säljande bodylotions. Förpackningen är nu tillverkad i 100 % återvunnen plast och är lätt att plocka i sär och lägg i återvinningen. Lanseras snart här. (länk till Kicks)

Biotherm homme X Coco Capitán storsäljande återfuktare Aquapower. Ny tub med 20 % återvunnen kartong för att reducera plastanvändningen. Lanseras snart här. (länk till Kicks)

Foto: Jim Rosemburg, Arnaud Moro.

LÄS MER:

Årets bästa BB- och CC-creams för naturlig täckning

Brun utan sol för ansikte & kropp – årets bästa produkter & tips för perfekt resultat

Ashley Graham om kroppspositivism och bästa beautytips