Artikeln innehåller reklamlänkar

5 steg: Så blir du av med dina pormaskar

bli av med pormaskar

De flesta av oss har dem men vi vill alla bli av med dem: Pormaskarna. ELLE guidar dig genom djungeln av produkter och ger dig de bästa tipsen för att bli av med de små prickarna.
03 november, 2021

Först och främst tänkte vi reda ut varför vi får pormaskar. Det snabba svaret på den frågan är att ibland producerar huden för mycket talg. För hög talgproduktion gör att porerna täpps till och du får pormaskar. Att man har mycket pormaskar kan bero på många olika orsaker. Det kan vara genetiskt men kan också bero på att man använder fel produkter. Här är fem steg för att bli av med pormaskar.

BHA-syra och salicylsyra mot pormaskar

Vad BHA-syra (går även under namnet salicylsyra) gör är att den löser upp talg i porer och därför, vid regelbunden användning, försvinner pormaskarna. Syran innehåller även anti-inflammatoriska ämnen som minskar risken att en pormask utvecklas till en finne. Glöm dock inte att syran gör dig mer känslig mot sol och därför ska du alltid använda solskyddsfaktor.

LÄS OCKSÅ: AHA, BHA & PHA-syra: stor guide om syrabehandlingar och bästa produkterna för hemmabruk

Klämma pormaskar eller inte?

Regeln nummer ett som många av oss ändå ignorerar. Om du klämmer en pormask hemma finns det stor risk att bakterier tar sig in och inflammerar pormasken. Detta kan resultera i finnar och ärrbildning. Så för att inte förvärra hudens tillstånd undvik att klämma.

Läs också: Niacinamide är hjälten mot stora porer – allt du behöver veta

Ansiktsmask mot pormaskar

Lägg en ansiktsmask en till två gånger i veckan för att hjälpa din hy. Lermasker exfolierar och täppa till dina porer. För att detta ska ge effekt måste du regelbundet lägga din mask.

Funkar retinol mot pormaskar och stora porer?

Ja! Retinol – också känd som A-vitamin. Produkter som innehåller retinol hjälper till att dämpa talgproduktionen i din hy, vilket i sin tur leder till att dina porer inte lika lätt täpps till. Utöver det minskar även retinol bakteriebildningen på huden vilket motverkar finnar och andra orenheter.

LÄS OCKSÅ: Allt du borde veta om retinol – och produkterna som är bäst i test

Ta bort pormaskar på salong

För dig som verkligen vill bli av med pormaskarna finns det hudvårdsbehandlingar att gå på. Testa exempelvis en AHA-syre-behandling som hjälper till att exfoliera bort det översta lagret av döda hudceller.

Beautyredaktörens bästa produkter mot pormaskar

1. R-retionate, Medik8 –bästa serum mot pormaskar

Prisvinnande retinolserum med hög andel A-vitamin. R-retinoate från Medik8 jämnar ut, rengör på djupet, drar ihop porer och binder fukt. En riktig investering för din hud! Läs recensioner och köp serumet här. (länk till Åhléns)

2. Detox Mud Mask, exuviance – bästa rengörande ansiktsmask mot pormaskar

Djuprengörande lermask med aktivt kol som återfuktar och mjukgör huden. Rengör porerna och tar bort överskott av talg, vilket ger en klarare hy med mindre pormaskar. Läs fler recensioner och köp masken här. (länk till Åhléns)

3. 2% bha liquid, paula's chouce – bästa toner mot pormaskar

Ljuvligt lyxig toner mot pormaskar från Paula's Choice – fullproppad med effektiv bha-syra. Läs fler recensioner och köp tonern här. (länk till Apprl)

0:56

Efter reklamen: 5 snabba med Julia Ragnarsson om mode och skönhet

(0:56)

Foto: Imaxtree