Artikeln innehåller reklamlänkar

Allt du vill veta om skönhetstrenden schampokakor och beauty bars

Schampokakor och tvålar

Den fasta tvålen och schampokakan är tillbaka.

Fasta tvålar som fått revival, schampokakor med "zero-waste"-filosofi – därför och så använder du de nya tvålarna och schampokakorna för hud, kropp och hår.
26 augusti, 2021
Allt du vill veta om: SPF
3:14

Efter reklamen: Allt du vill veta om: SPF

(3:14)

Slå på ljud

Från att vara en renlighetsrevolution under 1800-tal, till att vara i alla Hollywoodstjärnors badrum under 1930-talet, till att under 00-talet förpassas bortglömd ett kladdigt tvålfat i förmån till flytande handtvål – till att nu återigen vara tillbaka i finrummet på beautyhyllorna.

Den fasta tvålens resa har sin början i människans allra första steg till att hålla sig ren och ha koll på sin personliga hygien. Fast tvål började tillverkas kommersiellt redan under 1800-talet och växte till verklig kommersiell succé under tidigt 1900-talet.

I slutet av 1800-talet fanns det tio tvålfabriker i Sverige, och år 1901 var de 37, med Henrik Gahns AB som största tillverkare.

Gahns tvålar var en av "tvål-pionjärerna".

Och så passande har i år Henrik Gahns barnbarns barn åter väckt liv i deras klassiska reptvål och nylanserat Gahns-tvålen i ny förpackning.

Och det är säkert många som minns sin mormors väldoftande Lux- och Maya-tvålar och senare Doves gräddigt fasta tvål som mjuk, trygga barndomsdoft?

Att den fasta tvålen nu också blivit en ren överlevnadstrategi i pandemins spår är en annan aspekt – att tvålen räddat liv och ser till att miljontals människor över världen kan fortsätta kämpa mot viruset.

Blir inte fast tvål en bakteriehärd?

Det är också en gammal skröna – studier visar tvärtom att fast tvål inte är en bakteriehärd. Förutom att själva tvålbasen är alkalisk, det vill säga en miljö där bakterier och virus inte trivs, är formulan "torr" och utan tillsatser av vatten – med andra ord inte en plats där otrevligheter trivs.

Den flytande tvålen har i studier även visat sig inte vara lika effektiv som en fast tvål då man vill avlägsna bakterier från händerna. Man skrubbar inte händerna lika noga eftersom man inte behöver arbeta upp ett lödder på samma sätt som när man använder en fast tvål.

Det tar generellt lite längre tid att arbeta upp ett lödder med en fast tvål, så med andra ord blir handtvättande lite längre. Än bättre i pandemi-tider.

Bästa sättet att hålla en fast tvål fräsch är att snabbt skölja av tvålen efter du löddrat upp den och tvättat dig, för att sedan lägga tvålen på ett tvålfat med dränering/hål under så att den lättare kan lufttorka.

MEN TORKAR INTE TVÅL UT HUDEN?

Ja och nej - för det beror helt på vilken typ av fast tvål du väljer. Flertalet av tvålarna i dag är naturligt och ekologiskt framställda med naturliga, ofta kallpressade oljor som istället för att strippa huden på fukt, återfuktar. Många av dem fungerar också att använda i ansiktet.

Kemiskt processade fasta tvålar fungerar bäst för händer och kropp då de kan innehålla rengörande tensider som lättare torkar ut den tunnare huden i ansiktet. Men de är toppen för daglig tvätt av händer och kropp och eliminerar snabbt bakterier och smuts.

Aárd är ett svenskt varumärke som samarbetar med tvålmakare i Aleppo, Syrien.

Luka Crnkovic-Dodig

schampokaka – vad är skillnad på den och "vanligt" schampo?

Schampokakor är inte heller något helt nytt, och ska inte heller betraktas som en traditionell tvål. Snarare en rengörande "kaka" där, lite beroendes på varumärke, har en formula som består av vårdande oljor och rengörande tensider – i helt fast form i en formula som är helt utan vatten.

Fördelarna? Jo, den räcker upp emot tre gånger längre än en klassisk plastflaska schampo på 250 milliliter. Generellt kan man säga att det går minst tre plastflaskor "vanligt schampo" på en schampokaka. Med andra ord bra för både miljö och plånbok. Att de är fria från vatten vilket betyder att de är mer energieffektiva och miljövänliga, och att de är utan förpackning gör dem bättre ur "zero-waste" aspekten då det blir mindre emballage att lägga i återvinningen. De är lätta att resa med och sparar plats.

ELLEs beautyredaktör Carin Hellman väljer favorit beauty-bars

Melyons naturligt mjuka tvålar

ELLEs Beautyredaktör Carin Hellman: "Svenska beautymärket Melyon gör inte bara några av de allra vackraste tvålarna att titta på – de har också jobbat på miljöaspekten och att ta fram tvålar som inte torkar ut huden. Alla tvålar tillverkas för hand i Frankrike och innehåller kallpressade oljor. Naturlig superlyx!"

Le Miel, 200 kr, Melyon. Klicka på bilden för att komma direkt till tvålen.

Le Miel, 200 kr, Melyon. Mjukaste honung gör huden till silke och otroligt väldoftande. Läs fler recensioner och köp tvålen här.

Svenska Beauty disrupted schampokakor

ELLEs Beautyredaktör Carin Hellman: "Svenska Beauty disrupted är inte bara vackra förpackningar, utan också ett genomgående genomtänkt koncept med fasta tvålar av och framförallt en stort utbud av schampokakor för olika hårtyper."

Shampoo bar for oily hair, 220 kr, Beauty disrupted. Läs fler recensione roch köp produkten här.

Svenska Aárd i samarbete med tvålmakare i Syrien

ELLEs Beautyredaktör Carin Hellman: "Svenska tvålvarumärket Aárd är ett fantastiskt fint projekt där grundarna Martina och Pauline samarbetar med ett familjeföretag som gjort tvål sedan 1800-talet och producerar tvålarna i Syrien. Allt inrammat av den vackraste estetik och flera underbara "tvålkuber" för både hy och hår."

Aárd tvålkuber, The Bundle. Klicka på bilden för att komma direkt till tvålarna.

Aárd tvålkuber, The Bundle, med 3 stycken tvålar, 449 kr. Läs mer och köp tvålarna här.

Chanel hyllar en 100-åring i fast form

ELLEs Beautyredaktör Carin Hellman: "Tänk – i år firar världens mest kända parfym 100 (!) år! Och som hyllning har Chanel tagit fram en jubileumskollektion för sin ikoniska doft N°5, där den fasta tvålen såklart finns med som den allra mest modemässiga badrumsaccessoaren. Det är en helt ljuvlig upplevelse att löddra upp ett mjukt ,fluffigt bubbel av denna i duschen och doften landar så mjukt på huden efteråt."

N°5 The soap, 520 kr, Chanel. Crème de la crème av lyxiga tvålar. Läs fler recensioner och köp produkten här.

Björk and Berries peelingtvål för kroppen

ELLEs Beautyredaktör Carin Hellman: "Å, denna ljuvliga tvålbit för att peela kroppen - jag kan inte nog säga hur mycket jag älskar den. Istället för en kroppspeeling i crèmeform där lätt hälften rinner ut i handen/duschen är den fasta biten lätt att manöverera över kroppen, det blir ett mjukt och bubbligt återfuktande lödder som lämnar eter sig en underbar doft på huden efteråt.

Scrub soap, 250 kr, Björn and Berries. Klicka på bilden för att komma direkt till tvålen.

Scrub soap, 250 kr, Björn and Berries. Pimpsten med lätt peekingeffekt och mjukt återfuktande naturliga oljor. Tillverkas i Sverige. Läs fler recensioner och köp produkten här. (länk till Kicks)

Davines schampokaka för volym

ELLEs Beautyredaktör Carin Hellman: "Det är en vanesak att börja använda schampokaka för håret, men denna från Davines gör det hela så behagligt och med bästa känsla av nytvättat! Ger ett rikligt och mjukt, rengörande lödder med otroligt fin doft. Plus finns i fyra olika versioner för olika hårtyper. "

Love shampoo bar, 249 kr, Davines. Spara på vatten och slantarna i plånboken med denna volymbyggande schampokaka. Läs fler recensioner och köp produkten här. (länk till Lyko)

Gahns klassiska reptvål

ELLEs Beautyredaktör Carin Hellman: "Jag minns det från min barndom, hängandes på badkarskanten. doften det mjuka löddret är underbart! Du vill aldrig sluta tvätta dig i duschen och dessutom gör det krämiga löddret att barnen också tvättar händerna längre och oftare om man har den hängandes i badrummet."

Badkloss Ängsblomma, 50 kr, Gahns. Häng tvålen på ett rep, så torkar den snabbare och lättare. Läs fler recensioner och köp tvålen här. (länk till Lyko)

Tangent C lyxiga tvål

ELLEs Beautyredaktör Carin Hellman: "Doften av denna är bara, ja, ljuvlighetens ljuvlighet. Som en god, dyr parfym som dröjer sig kvar på huden samtidigt som huden känns mjuk och återfuktad."

Oud soap bar, 120 kr, Tangent GC. Klicka på bilden för att komma direkt till tvålen.

Oud soap bar, 120 kr, Tangent GC. Ekologisk naturligt farmställd fast tvål, tillverkad i Frankrike. Läs fler recensioner och köp tvålen här. (länk till Åhléns)

LÄS MER:

Allt om årets adventskalendrar 2021!

Skönhetsverktygen alla behöver i sin rutin – och dessa kan du vara utan

Höstens stora makeuptrender 2021