Restaurang bannlyser socker: "Lika farligt som rökning"

14 jan, 2016 
När den nya restaurangen Mother slår upp portarna i Stockholm är det hälsosam mat som står på menyn. Socker är helt bannlyst, till och med i desserter. Bakom satsningen står de välkända kockarna Danyel Couet och Melker Andersson.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Socker är lika farligt som rökning, enligt Fredrik Paulún. Foto: Shutterstock
Socker är lika farligt som rökning, enligt Fredrik Paulún. Foto: Shutterstock

På Mother väljer man mat efter hur hungrig man är och hur mycket energi man behöver. Varje rätt är märkt med staplar som visar mättnadskänsla, balans och booster. De flesta rätterna är laktos- och glutenfria och för den som är vegan eller vegetarian finns det mycket att välja på.

– I största mån ska vi vara gluten- och laktosfria. Jag avskyr när man går på restaurang och så står det till exempel ”vegetariskt alternativ”. Det känns som att det är handikappanpassad mat, säger Daniel Couet.

Raffinerat socker är helt bannlyst från menyn. Istället sötar man desserterna med kokosblomsocker och reducerad fruktjuice.

Nutritionisten Fredrik Paulún går till och med så långt så att han likställer socker med cigaretter.

– Folk tycker att man blir tjock av socker. Det är det lilla problemet. Att äta mycket socker är som att röka två paket cigarretter om dagen, säger Paulún i det nya avsnittet av Krogpodden.

Restaurangen Mother ligger på Mäster Samuelsgatan 17 i Stockholm har har plats för 500 matgäster, vilket gör det till en av Stockholms största restauranger.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons