Hållbar höstmat på Fotografiska

Spetskål med lingon och rökt märg. Foto: Jenny Hammar

Fotografiska vann nyligen pris för världens bästa museirestaurang. Vi har smakat av den nya höstmenyn som bjuder på en hållbar matupplevelse med råvaror i säsong.
05 oktober, 2017

Mannen bakom Fotografiskas hållbara och hyllade matfilosofi är matkreatören Paul Svensson. Paul har släppt fyra kokböcker varav tre vunnit priser för ”Årets bästa kokbok” i olika kategorier.

Hållbarhet ligger Paul Svensson varmt om hjärtat

Just hållbarhet är något som ligger Paul väldigt varmt om hjärtat. Maten är säsongsbaserad med fokus på ekologiskt och närodlat från växtriket och med smaker adderade från djurriket. Stort fokus ligger på ”no waste” och att inget ska gå till spillo.

Paul Svensson med en rätt där både betor och blast använts. Foto: Jenny Hammar.

Paul Svensson med en rätt där både betor och blast använts.

Menyn består av varma och kalla mellanrätter samt desserter. Varje rätt kostar 135 kr och om man vill bli mätt rekommenderas det att man äter fyra rätter per person, varav en söt. Man kan även beställa alla rätter för 725 kr per person, med då måste alla vid bordet göra samma sak.

Ett par av våra favoriträtter var virvelmjölspannkakan med syrad gurka, smetana och falsk caviar gjord på linser samt rotselleripastan med svarta vinbär och svamp.

Virvelmjölspannkaka och rotselleripasta.

Virvelmjölspannkaka och rotselleripasta.

Fotografiskas restaurang har öppet alla dagar i veckan och serverar både lunch och middag. På lördagar och söndagar serveras brunch mellan klockan 11 och 16 och det finns även ett café för den som bara vill ha något lättare.

Läs också: Fotografiska utnämnd till världens bästa museirestaurang

Brysselkålen på stam serveras efter tillgång. Foto: Jenny Hammar

Brysselkålen på stam serveras efter tillgång. Foto: Jenny Hammar