Hållbar höstmat på Fotografiska

05 okt, 2017 
AvRedaktionen
Spetskål med lingon och rökt märg. Foto: Jenny Hammar
Fotografiska vann nyligen pris för världens bästa museirestaurang. Vi har smakat av den nya höstmenyn som bjuder på en hållbar matupplevelse med råvaror i säsong.
Annons

Mannen bakom Fotografiskas hållbara och hyllade matfilosofi är matkreatören Paul Svensson. Paul har släppt fyra kokböcker varav tre vunnit priser för ”Årets bästa kokbok” i olika kategorier.

Hållbarhet ligger Paul Svensson varmt om hjärtat

Just hållbarhet är något som ligger Paul väldigt varmt om hjärtat. Maten är säsongsbaserad med fokus på ekologiskt och närodlat från växtriket och med smaker adderade från djurriket. Stort fokus ligger på ”no waste” och att inget ska gå till spillo.

Paul Svensson med en rätt där både betor och blast använts. Foto: Jenny Hammar.
Paul Svensson med en rätt där både betor och blast använts.

Menyn består av varma och kalla mellanrätter samt desserter. Varje rätt kostar 135 kr och om man vill bli mätt rekommenderas det att man äter fyra rätter per person, varav en söt. Man kan även beställa alla rätter för 725 kr per person, med då måste alla vid bordet göra samma sak.

Annons

Ett par av våra favoriträtter var virvelmjölspannkakan med syrad gurka, smetana och falsk caviar gjord på linser samt rotselleripastan med svarta vinbär och svamp.

Virvelmjölspannkaka och rotselleripasta.
Virvelmjölspannkaka och rotselleripasta.

Fotografiskas restaurang har öppet alla dagar i veckan och serverar både lunch och middag. På lördagar och söndagar serveras brunch mellan klockan 11 och 16 och det finns även ett café för den som bara vill ha något lättare.

Brysselkålen på stam serveras efter tillgång. Foto: Jenny Hammar
Brysselkålen på stam serveras efter tillgång. Foto: Jenny Hammar

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons