Hotell, restauranger och konst – pärlorna i Göteborg

05 apr, 2023 
AvEllinor Thunberg
Hotell, restauranger och konst – pärlorna i Göteborg
Det bubblar i västkustens huvudstad! Möt våren i Göteborg och njut av mat signerad kreativa krögare, nytänkande konst och Artilleriets sprillans nya köksbutik.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så sparar du pengar under semesternBrand logo
Så sparar du pengar under semestern

Hotell

Jacy’z

Hotell Jacy’z.
Hotell Jacy’z har en magisk utsikt.
Annons

Göteborgs senaste tillskott på hotellhimlen ligger i en blänkande skrapa om 27 våningar. Här njuter du av restauranger, barer och spa, men glöm lugn och ro och japanska influenser – här är det poolparty som gäller! I sommar öppnar de även takterrass med ytterligare pool och bar, med målet att det ska kännas som en takfest i LA. Sover gott gör du sedan bland fluffiga kuddar i rum i något av hotellskrapans två koncept: Jacy’z eller det lite exlusivare JQ.

Drakegatan 10, läs mer: jacyzhotel.com

Restaurang

Bulot

Liv i luckan på restaurang Bulot.
Annons
Restaurang Bulot.

Krögarna Emil Bjelke och Gabriel Melim Andersson testkörde sitt koncept med en fransk-bohuslänsk bistro i Saluhallen, men har sedan en tid tillbaka även en egen adress. De beskriver sig själva som frankofiler med stor kärlek till västkusten och bättre än så kan det väl knappast bli? Bulot betyder Valthornssnäcka – och lämpligt nog finns snäckor inte bara på menyn. Designduon Emeli Höcks och Carolina Härdh har specialgjutit bardisken som består mestadels av ostronskal, men även blåstång och kelp. En poetisk lampskärm av ostronskal, valthornssnäcka, sjöborre och pilgrimsmussla – överblivet från Bar Bulot i Saluhullen – finns också. Cirkeln är sluten, Bulot är här!

Annons

Norra Hamngatan 8, läs mer: bulot.se

Butik

Artilleriet Kitchen Studio

Artilleriet Kitchen Studio.

Senaste nytt från gänget bakom Artilleriet är en ny större köksbutik på hörnet av Magasinsgatan och Södra Larmgatan. I Artilleriet Kitchen Studio kan du inte bara lägga vantarna på italienskt porslin och läckra olivoljor, utan även inspireras av fullskaliga visningskök och danska blandare av massiv mässing.

Södra Larmgatan 10, läs mer: artilleriet.se

Konst

Galleri Anna H

Galleri Anna H.

Tove Tengå, Evelina Kroon, Emilia Ilke och Masayoshi Oya har alla ställt ut på Galleri Anna H. Här varvas textilkonst med måleri, glas och keramik. Ofta separatutställningar och ofta kvinnliga konstnärer. Galleriet, under ledning av Susanne Wiel, har funnits i Göteborg i 25 år men har alltid fingret på pulsen. I vår kan vi beskåda textilkonstnären Kicken Ericsons broderier och Sam Stigssons objekt och efter sommargalleriet (start i juli) med samlingsutställningar är det i september dags för vernissage med Carina Seth Andersson och Kina Björklund.

Annons

Aschebergsgatan 19, läs mer: galleriannah.se

Restaurang

Tavolo

Restaurang Tavolo.

Det sparades inte på krutet när krögaren Stefan Karlssons Götaplatsgruppen skulle ta över en bortglömd del av de gamla artilleristallarna. Nu finns här en sprudlande italiensk piazza, bakom tunga dörrar – som sägs vara ”ärligt stulna” från ett gods i Florens. Stenhästen, en tolkning av Leonardo da Vincis Cavallo di Forcione, väger omkring 6 800 kilo och tog stenhuggare Peter Apelgren (ja, konstnären tillika komikern!) och Sven-Ingvar Johansson fyra år och två månader att färdigställa. Vinbaren, runt hörnet på Södra Larmgatan 2, är perfekt för ett glas före maten.

Annons

Magasinsgatan 19, läs mer: tavolo.se

Restaurang

Vrå

Restaurang Vrå.

Vilda, handplockade ostron från Lotta Klemming i Grebbestad eller friterad tofu med ostronskivling och gurkkimchi. På Vrå hittar du alltid läckerheter skapade av lokala råvaror, med inspiration från Japan. Kökschefen Sofia B Olsson är dessutom en pionjär och drivkraft i branschen, och bjuder ständigt in till spännande gästspel och samtal i och utanför köket.

Drottningtorget 10, läs mer: restaurangvra.se

Konst

Mode & skulpturer

Konstverk av Lee Bul på Göteborgs konstmuseum.

I vår och sommar är utställningsprogrammet på Göteborgs konstmuseum vassare – och mer varierat – än på länge. Förutom de alltid lika imponerande samlingarna sätts nämligen ljus på allt från mode och textila installationer till 1930-talets Göteborgskolorister och Lee Buls samtida skulpturer. Konstnären från Sydkorea intresserar sig för utopi, ordning och makt i relation till kropp, material och arkitektur – och gör sin första separatutställning på svensk mark.

Götaplatsen, läs mer: goteborgskonstmuseum.se

Foto: Fanny Rådvik, Emil Bjelke, Julio Chang, Lee Bul Studio and Galerie Thaddaeus Ropac

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons