Det här är bedårande vackra modefavoriten Ibiza

13 okt, 2022 
AvClementina Jackson
Det här är bedårande vackra modefavoriten Ibiza
Kritvita stränder, blå himmel och turkost hav – bedårande vackra spanska Medelhavsön Ibiza lockar modefolket med sin perfekta mix av party, andlighet och naturupplevelser.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
7 annorlunda hotell i sverigeBrand logo
7 annorlunda hotell i sverige

Alla känner till de självklara modemetropolerna New York, Paris, London och Milano. Men varje år vallfärdar modefolket, som av en mystisk dragningskraft, till någon helt ny ”it-destination”. 2018 var det Puglia, 2019 Grekland, 2021 och 2022 behöver vi inte nämna … och i år är det: Ibiza.

Kate Moss, Naomi Campbell och Paris Hilton har varit trogna ön sedan tidigt 1990-tal, men i samma veva som turisthorderna, de kommersiella nattklubbarna och den eviga ”oontz-oontz”-musiken tog över den baleariska pärlan, började de chica lysa med sin frånvaro. En global hälsokris och två nedstängda år senare återfinns Ibiza på nytt på fashionfolkets kartor.

Annons

Märken som Loewe, Comme des Garçons, Nanushka och Zimmermann har arrangerat pressresor till ön och flera högprofilerade hotellkedjor sparkade storstilat i gång säsongen. På ultraexklusiva hotellet Six Senses Ibiza råder full aktivitet efter förra sommarens nedtonade premiär och de har precis öppnat superflotta boendealternativet Beach caves, komplett med bar, klubb och livemusik. Dessutom har David Lynchs legendariska privata Parisklubb nyligen expanderat till El Silencio – mat, mode och konst vid den sagolika stranden Cala Molí.

Six Senses Ibiza.

Sedan The Standard slog upp portarna till sitt hotell mitt i hjärtat av de äldsta delarna av Ibiza stad i år verkar fashionfolket ha funnit sitt favoritnäste på öns partysida. På invigningsfesten syntes unga designer som Harris Reed, Chet Lo och Maximilian Davies frottera sig med Florence Pugh och Soo Joo Park uppe på den glimrande takterrassen, medan ­Ibizabon Róisín Murphy körde sin discohit Sing it back.

Annons

– Stämningen sätts redan under frukosten, konstaterade en av alla unga modeälskare som lockats av närheten till de bästa klubbarna (där DC10 toppar listan) och coola boutiquer (på Annie’s finns partyperfekta vintagefynd).

Renu Kayshap, stylist och författare till Assoulines coffee table-pärla Ibiza Bohemia, har bott på ön i tio år och bevittnat moderenässansen.

El Silencio.

– När jag kom till Ibiza första gången var det en mycket mer lågmäld vibe, berättar hon. Nu finns alla stora lyxmärken här. Mitt produktionsbolag har plåtat kampanjer med The Attico och Max Mara, och Louis Vuitton har öppnat sin första butik i hamnen, intill Gucci, Dior, Dolce & Gabbana och Stella McCartney.

Annons

– Men egentligen är det tack vare Jonathan Andersons Loewe som Ibiza hamnat i ropet igen, fortsätter Kayshap och syftar på det spanska modehusets samarbete med den legendariska lokala boutiquen Paula’s.

– Jag har snöat in på hedonism den senaste tiden, berättar Anderson. Glädje, festande, att umgås och njuta av härliga energier … Just nu tänker jag på Ibiza som ett enda evighetslångt party.

En gång i tiden dominerades Ibizas kritvita stränder av barfotabohemer, snarare än klubbkids i högklackat. Öns oexploaterade skönhet, tillbakalutade stämning, lantliga enkelhet och billiga boenden gjorde platsen till ett mecka för 60-talets hippierörelse och de som sökte sig bort från Francos förtryckande regim på spanska fastlandet. Den kvartsrika marken lockade andliga sökare och särskilt mytomspunnen är kobben Es Vedrà, världens tredje mest magnetiska plats.

Annons

Kreativiteten flödade naturligt: konst, hantverk och marknader frodades över hela ön, hand i hand med det psykedeliska experimenterandet. Där och då föddes det som alltjämt är Ibizas signaturlook: lösa linnekläder, sjalar, virkade bikinis, färgstarka mönster, bastväskor och pärlor. Och stämningen? Allt var tillåtet. Fri kärlek, levande musik, strandfester och dans hela natten.

The Standard.

Inte din grej? Oroa dig inte, det finns en annan sida av ön. När Ibiza stad i allt större utsträckning blev ett nav för excesser och klubbande drog sig bofasta kreatörer norrut, till den del som ännu var relativt outforskad. I det orörda landskapet, bland de råa klipporna och de hänförande vyerna lever den bohemiska anden vidare. En ny generation klädskapare – med bland andra Jana Haveman och Laura Castro, designerduon bakom märket De La Vali – håller liv i traditionen.

Annons

– Ibiza har alltid lockat intressanta människor med sin egen stil och som låtit kreativiteten flöda fritt, förklarar Castro. Att växa upp här innebär att exponeras för total frihet när det gäller att uttrycka sig.

Under pandemin började stämningen på ön hitta tillbaka till sina rötter. Fokus på andlighet, välmående och hälsa som alltid lockat till sig skapande människor – hamnade i centrum med Six Senses Ibiza som luxuöst nav. Det rofyllda läget i norr, mängder av aktiviteter med inriktning på välmående, spa och yogaklasser från soluppgång till solnedgång.

– Efter pandemin dras många modemärken till mer holistiska, naturnära uttryck, resonerar modeskribenten och influencern Susie Lau. Sandalmärket Suicoke arrangerade en utflykt till källan i Es Broll där vi gick i tystnad längs bäcken och med Nanushka var det solmeditation som gällde.

Låt kreativiteten flöda i Ibiza.

Ibiza blev det självklara valet för Nanushkas sommarsatsning som genomfördes i samarbete med El Silencio – en popup-butik, yogasessioner, hälsoprogram och ett specialutformat budskap i feta bokstäver på botten av poolen: ”Take a deep breath”. Restaurangen, med mat av Michelinkocken Mauro Colagreco och drinkar av Remy Savage, föll utan tvekan de sofistikerade besökarna på läppen, medan festandet pågick från solnedgång till midnatt. Men inte längre än så, för att alla skulle få sina åtta timmars sömn.

Annons

Det handlar om balans, och ingen annan plats erbjuder det så självklart som Ibiza. Efter pandemin bejakar vi vår hedonistiska sida för att utnyttja den nyvunna friheten till max. Men också den sida som fått förnyad kärlek till naturen, andlighet, välmående och ett liv i lugnare tempo. Med andra ord en exakt spegling av Ibizas norra och södra delar. Det fantastiska med Ibiza är att båda valen är möjliga – låt humöret styra och se var du hamnar. Friheten att välja är den största lyxen av alla.

Viva España!

5 andra spanska it-destinationer.

Sevilla:

Sol, flamenco och arkitektoniska mästerverk, och Diors inspirationskälla till cruise-kollektionen 2023.

San Sebastián:

Moderedaktörerna flockas inför den årliga filmfestivalen och tar en tur till Guggenheim i närliggande Bilbao.

Mallorca:

Vandra i omgivningarna runt charmiga Deià.

Madrid:

Cartiers high jewellery-gala hölls här, men året runt samlas modefolket på heta Edition hotel.

Marbella:

Besök Audrey Hepburns favoritställe: The Marbella club, med privat strand, spa, shopping och dekadenta nätter.

Foto: TT, Daniel Balda & Araceli Navarro Torres (El Silencio) Assaf Pinchuk (Six Senses)

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons