Atlantkustens pärla Biarritz

07 jul, 2022 
AvSofia Edgren
Atlantkustens pärla Biarritz
Baskiska Biarritz har den ultimata mixen av glamourös sekelskiftesflärd och avslappnad surfkultur. ELLEs Sofia Edgren guidar till sina favoritställen i Atlantkustens pärla.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
7 annorlunda hotell i sverigeBrand logo
7 annorlunda hotell i sverige

Surfing, bien sur!

En Biarritzvistelse är inte komplett utan surfing – eller åtminstone försök till surfing. Här har det surfats sedan 50-talet och stränderna i och runt staden håller världsklass när det gäller vågor. Lokala skolor finns i massor, men vill man surfa på svenska finns superbra alternativ.

Bonanza Collective

Amanda Djerf och Elin Hagsteins nystartade surf- och yogaretreat för kvinnor. Nydumpade i Svea köpte de en bil och drog till Biarritz för att alliera sig med kvinnor med olika bakgrund men med ett gemensamt: kärleken till surfen och havet. Med Bonanza Collective vill de förmedla en intim upplevelse av surf, yoga, mat, vin … allt i en stärkande kvinna-till-kvinna-anda.

Annons

Bonanzacollective.com

Surfakademin

Mer härligt surf- och yogahäng finns i närliggande Hendaye där svenska Surfakademin håller retreats i en baskisk villa. Jens Holmer och Peter Sahlberg hör till landets mest kunniga inom allt som hör surfkultur till och har ordnat retreats i och runt Atlantkustens surfmecka sedan 2006.

Surfakademin.se

Surfing är ett måste i Biarritz och det finns många surfskolor att välja på

Spa

Varberg goes Biarritz

Vad är kopplingen mellan Varberg och Biarritz – förutom stränder och surfing alltså? Jo, L:a Bruket, det svenska ekologiska hudvårdsmärket som grundades i Varberg 2009. Att ägarna Mats och Monica nu valt att öppna sitt första spa på den franska kusten är faktiskt inte alls särskilt långsökt: Varbergs karga (och vågiga) västkust påminner mycket om den franska Atlantkustens karaktär. Att Biarritz därtill har en historia som anrik kurort motiverar kopplingen till Varberg (också känt för sina kurerande bad) ännu mer. L:a Brukets spa ligger på Les Hortensias du Lac, en surflodge i The Hampton’s-anda 30 minuters bilväg från Biarritz. Pooler (vanlig, kallbad och bubbel), bastu (torr och ång) och en radda härliga behandlingar skräddarsydda efter L:a Brukets principer om ekologiska och miljöschysta råvaror. Besök spa:t för en dag eller kombinera med en hotellvistelse (fin restaurang med gofrukost finnes).

Annons

Lesdomainesdefontenille.com

Hotell

Baskisk elegans

Mittemot saluhallen, i ett av stans äldsta hus, ligger Hôtel de Silhouette. Avslappnat elegant, jazzigt och drömmig trädgård med restaurang. Skön baskisk vibe och här bor du bra!

Hotel-silhouette-biarritz.com

Drömvilla

Villa Magnan är snarare ett parallellt universum än ett lyxigt boende. En villa fullproppad med konst och antikviteter. Och därtill en lika magisk trädgård med tillhörande restaurang. Dignande dukningar och romantiska blomsterarrangemang – tout est parfait! Villan hyrs ut, restaurang De puta madre är öppen fredag till söndag för lunch. Boka via dm på @villamagnan.

Deputamadre-biarritz.com

Äta och dricka

Le Surfing, Cote de Basque

Inget Biarritz utan surfing – och heller inget Biarritz utan Le Surfing. Stans mesta klassiker är en kalifornisk diner i fransk surftappning, med bästa läget 30 meter från havet. Här har du panoramavy över surfarna i Côte des Basques medan du mumsar skaldjur eller – varför inte? – på en Mister Surfing (burgarspecialaren på cheddar, guacamole, barbecuesås med mera). Allt i takt med att en blodröd sol sänker sig i Atlantens vågor. Kan inte bli bättre och mer Biarritz än såhär.

Annons

Lesurfing.fr

Les Halles

Lunch med ett iskallt glas vitt och ostronplatå, någon? Nä, det behövs inte mer än så inne på Les Halles, Biarritz vibrerande saluhall. Skaldjur, ostar, chark, frukt och allehanda delikatesser en masse – en förtrollad värld för matnördar och en suverän plats för att spana på folk.

Halles-biarritz.fr

Kvarteret Bibi

Ett kvarter att lägga på matminnet är Bibi. För pizza och pasta på Joie och naturvin och tapas på Cheri Bibi. Tips från local: Beställ en ”Chéri-Chéri”, husets pasta på krämig burrata, körsbärstomater och hemmagjord pesto på Joie. Och förboka gärna på bägge.

Joiepizza.com

Cheribibibiarritz.com

Etxola Bibi

Barhäng på hög höjd. Spela boule, ät tapas, drick sangria och glo på solnedgången. Mais oui, Etxola Bibi est magnifique!

Etxolabibi.com

Kafélegend i Guéthary

Ett besök i Guéthary är ett måste. Den baskiska kustbyn mittemellan Biarritz och Saint-Jean-de-Luz är ett tillhåll för allehanda kreatörer, konstnärer och, såklart, surfare. Episka vågor och gott om legendariska hak. Exempelvis Café Providence – för kaffe efter morgonsurfen eller för surr med locals över ett glas.

Providenceguethary.com

Goda mat med en oslagbar utsikt är inte svårt att hitta i Biarritz

Shopping

Klassiska skor

En utflykt till Saint-Jean-de-Luz, genuin kustpärla (runt en halvtimmes biltur från Biarritz) är en härlig upplevelse. Kanske mest kulturellt, men det finns smått och gott för shoppingsugna också. Som de baskiska skorna framför andra: espadriller. Helst randiga sådana och helst ett par klassiker från Luz Espadrille. Säljs i boutiquen på rue Gambetta och är tillverkade på traditionsenligt baskiskt manér: handsydda i bomull, siden eller läder på en sula av hampa.

Luzespadrille.com

Klassiska ränder

Kombon ränder och textilier är lite av ett baskiskt signum. Familjeföretaget Tissage de Luz har levererat ränder på metervara i fem generationer och deras robusta bayadère-linne har blivit klassiskt med åren. Dukar, kuddar, servetter, väskor … sedan 2021 vävda i GOTS-certifierat ekologiskt bomullsgarn. Butiker finns i Biarritz och Saint-Jean-de-Luz.

Tissagedeluz.com

Foto: TT

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons